Ministrul Energiei vrea să listeze 10% din Hidroelectrica, în loc de 15%

A.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 septembrie 2017

Gabriel Dumitraşcu: "Hidroelectrica, parcurs ca racul"

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că a prezentat săptămâna trecută o notă de informare în Guvern privind listarea a 10% din acţiunile Hidroelectrica, procentul fiind redus de la 15% cât se propusese iniţial.

"Intenţionăm, în primul rând, să facem listarea. Am făcut o notă de informare în Guvern acum o săptămână cu intenţia de schimbare", a spus ministrul Energiei, întrebat într-o conferinţă de presă care sunt intenţiile ministerului privind Hidroelectrica.

Toma Petcu a menţionat că este vorba despre o listare prin vânzarea de acţiuni existente, amintind că există o hotărâre de Guvern din 2014 pentru declanşarea procedurii.

"Am modificat procentul de la 15 la 10, dăm o hotărâre de Guvern în acest sens. Suntem într-un ritm mai accelerat. Ne interesează această listare din două perspective. În primul rând, se pune pe piaţă această companie pentru a avea foarte clar indicii, nu doar bursieri, dar şi ceilalţi indici, în permanenţă să vedem cum evoluează compania din punct de vedere financiar şi pe piaţă", a explicat Petcu, potrivit Agerpres.

În al doilea rând, a adăugat ministrul, toţi banii din această listare rămân în companie: "Ne dorim ca suma obţinută, din estimările noastre este destul de substanţială, să fie folosită pentru dezvoltarea companiei. Această companie a fost restructurată (...) printr-o, să spunem, o renunţare a unor investiţii în zona de mentenanţă, modernizare, retehnologizare. Aceşti trei parametri sunt foarte importanţi pentru că, la ora actuală, Hidroelectrica are o capacitate totală de producţie de 6.400 de megawaţi şi, în realitate, nu poate să producă mai mult de 3.000 - 3.500. Înseamnă că restul de capacitate nefolosită trebuie retehnologizată, modernizată şi ea să înceapă să devină, să producă şi să aducă un plus de valoare companiei. Este primul nostru obiectiv".

Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al Direcţiei Generale Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, din cadrul Departamentului pentru Energie, a criticat intenţia Guvernului să reducă pachetul din companie care urmează a fi listat, dar şi semnalele pe care le transmite ministrul Toma Petcu.

Gabriel Dumitraşcu a comentat, pe Facebook: "Hidroelectrica, parcurs ca racul.

Încă un pas înapoi!

După ce în 2013, Guvernul a decis majorarea capitalului social al Hidroelectrica cu 15% (anterior Guvernul Boc, prin acordul cu FMI stabilise procentul la 10%) şi vânzarea acţiunilor nou emise în cadrul unei oferte publice iniţiale pe piaţa de capital, actualul ministru al energiei, Toma Petcu, face pasul înapoi şi propune reducerea majorării la 10%.

Dincolo de anunţul confuz şi fără detalii, se ridică mai multe întrebări:

1. Reducerea procentului de listare de la 15% la 10% denotă neîncrederea Guvernului în succesul vânzării unui pachet mai mare? Diminuează oferta ca să fie sigur că se vinde?

2. Decizia se bazează pe o analiză sau o evaluare a impactului comparat a celor două metode asupra atingerii obiectivelor de dezvoltare ale Hidroelectrica şi ale pieţei de capital româneşti?

Mai grav, se transmit de către Toma Petcu, potenţialilor investitori semnale negative, de neîncredere în atractivitatea şi soliditatea afacerii Hidroelectrica, prin concluzia rostită: «să vedem cum evoluează compania din punct de vedere financiar şi de piaţă».

Dar, Hidroelectrica e pusă, în mod nejustificat, în poziţie defensivă când Toma Petcu transmite greşit, dând glas propriei confuzii, că: «din capacitatea totală de producţie de 6400 MW, în realitate nu poate produce mai mult de 3000-3500».

A câta oară, acest ageamiu politruc, face rău energeticii româneşti? Dacă tu, ministrul energiei, îţi critici «marfa» şi îi găseşti defecte închipuite, ce crezi că vor gândi potenţialii investitori despre valoarea Hidroelectrica?

PS: Nici de această dată, nu ratează ocazia de a arunca «umbre» asupra parcursului până la ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica. Îi spun domnului Petcu, că nu are nimic din calificările sau competenţele necesare unui proces de gândire analitic şi profesional, care să-l califice pentru o critică obiectivă.

Sunt curios ce părere are şi Remus Borza? (n.r. fostul administrator judiciar al companiei)"

Alte voci au sesizat o contradicţie în declaraţia ministrului de resort, respectiv faptul că Toma Petcu afirmă că listarea se face prin vânzarea acţiunilor existente, dar şi că banii vor rămâne în companie.

În luna mai, Ministrul Energiei a spus că pregăteşte listarea unui pachet de 10% din companie, fără să explice, atunci, că, într-adevăr, intenţionează să diminueze pachetul din companie scos la vânzare.

La începutul lunii august, Toma Petcu a declarat că autorităţile vor să listeze 10% din Hidroelectrica într-o primă fază, iar apoi încă 5%, dar pentru a se demara procesul sunt aşteptate concluziile consorţiului de listare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. nu-i grav, sa listeze FP restul pana la 25%, ca tot vor sa lichideze fondul

    Poate ca ar fi mai bine sa nu-i mintim pe romani ca SE INVESTESTE LA BURSA ca la noi LA BURSA "SE JOACA " adica e un fel de Black-Jack . .. In Romania inca nu se intelege rolul bursei , acela de a stringe micile economii de pe piata in vedertea investitiilor MARI . La noi se listeaza ceva confuz gen HIDROELECTRICA unde se crede ca apar "BLUE-CIPS-uri care nu sunt asa ceva cat timp nu poti prevedea nimic Statul preia bemneficiile acestor companii cand vrea si cat vrea si restul ramane investitiilor sau dividendelor ... care vor fi ... daca vor fi ... cat va vroi .. dl X. DECI : ramane pe rtalntul speculatorilor care : joaca la bursa !!! cautand fraieri care sa-si lase acol.o economiiile.

    1. ....E un PAS...spre..normalitatea din viitor,,,,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb