Băncile europene care nu vor trece testele de stres vor avea nevoie, în cel mai rău caz, de sprijin financiar guvernamental, ca să-şi consolideze bilanţul contabil, potrivit afirmaţiilor ministrului german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble.
"Ţinta noastră este să arătăm, în mod clar, că băncile din Europa sunt stabile şi că, acolo unde sunt probleme, trebuie să existe consecinţe. Testele de stres nu vor crea derută, ci, mai degrabă, vor aduce claritate", a spus Schaeuble, citat de postul Deutschlandradio.
Autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană examinează soliditatea a 91 de bănci din regiune, ca să stabilească dacă acestea pot supravieţui unor potenţiale pierderi din deţinerile în obligaţiuni suverane.
"Dacă o bancă are prea puţin capital, atunci aceasta va trebui să obţină finanţare sau să-şi reducă activele", a mai declarat Schaeuble, adăugând: "Dacă o bancă nu este capabilă să facă acest lucru pe cont propriu, atunci, în cel mai rău caz, statele trebuie să facă ce am făcut noi în Germania, cu doi ani în urmă, în perioada crizei bancare, prin fondul de stabilizare a sectorului financiar".
Germania a înfiinţat un fond de salvare a băncilor în sumă de 480 miliarde euro (603 miliarde dolari), cunoscut sub numele Soffin, după ce "Lehman Brothers Holdings" Inc. din SUA a intrat în faliment, în 2008.
• Olli Rehn: Băncile trebuie să caute, mai întâi, finanţare privată
Comisarul european pe probleme economice şi monetare, Olli Rehn, declară că băncile ar trebui, mai întâi, să caute "finanţare pe pieţe" pentru consolidarea capitalului. Dacă acest lucru va eşua, spune Rehn, atunci băncile vor apela la fonduri naţionale. În opinia sa, "vulnerabilităţile" instituţiilor de credit, care vor fi dezvăluite de testele de stres, trebuie examinate de la un caz la altul.
Rezultatele testelor de stres vor fi publicate la data de 23 iulie.