MINISTRUL MEDIULUI: 16 transporturi de deşeuri ilegale au fost oprite la graniţă

Mina Irina
Anticorupţie / 18 iulie 2016

Autorităţile române au reuşit să oprească la graniţă 16 transporturi de deşeuri ilegale din Germania, Austria şi Ungaria, care ar fi trebuit să ajungă la mai mulţi agenţi comerciali din România, a declarat, astăzi, ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, potrivit unor surse din presă.

"E o bună realizare a autorităţilor, pentru că am reuşit să stopăm 16 transporturi, nu din Italia, ci din Germania, Austria şi Ungaria. Cele mai multe din Germania. A fost o surpriză pentru noi. Au fost 16 transporturi, aproape 300 de tone de deşeuri ilegale care s-au încercat să se introducă în ţară, sub codul de deşeu verde, deşeu valorificabil, dar de fapt, printr-o colaborare foarte bună pe care am solicitat-o între Garda Naţională de Mediu şi autorităţile vamale, transporturile au fost oprite, au fost verificate şi s-a văzut că, de fapt, în acei peleţi nu era ceea ce era declarat în hârtii", a spus Palmer.

Ea a precizat că aceste transporturi ar fi trebuit să ajungă la câţiva operatori economici români, însă a refuzat să îi nominalizeze.

"În diverse zone din ţară (ar fi trebuit să ajungă - n. r.), în sud-est în special, dar cam 40% dintre ele mergeau la un singur operator. Acolo am trimis garda în control, s-a dovedit că există ilegalităţi şi că era deja un «pattern» de a se proceda aşa şi am solicitat o anchetă penală", a susţinut oficialul guvernamental.

Palmer a admis că este vorba de o afacere ilegală cu ramificaţii în Europa.

"Legislaţia românească permite importul de deşeu, dar strict de deşeuri care pot fi valorificabile, adică reciclate. Nu se poate prin legislaţia românească sau prin cea europeană importa un deşeu care să fie eliminat, adică depozitat pe groapa de gunoi. Ori, aici, sub pretextul că este un deşeu valorificabil, de fapt se importau deşeuri care să ajungă la groapa de gunoi", a adăugat ea.

Totodată, ministrul Mediului a mai spus că în aceste transporturi se aflau inclusiv deşeuri periculoase.

"În unele cazuri erau şi deşeuri periculoase. Nu erau deşeuri curate, ci un amestec de deşeuri valorificabile, dar şi alte tipuri de deşeuri. Colegii spuneau că, atunci când s-au deschis acele camioane, era un miros înţepător absolut irespirabil şi vă daţi seama că toate aceste lucruri ar fi ajuns pe o groapă de gunoi, iar noi suntem oricum depăşiţi cu situaţia gropilor de gunoi", a susţinut Cristiana Paşca Palmer, conform aceloraşi surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb