MINISTRUL MEDIULUI:  "AFM va face controale la operatorii care gestionează deşeuri de echipamente electrice"

George Forcoş
Politică / 29 iunie 2016

Administraţia Fondului de Mediu va derula activităţi de control la operatorii economici care gestionează deşeuri de echipamente electrice şi electronice, inclusiv deşeurile de baterii şi acumulatori portabili, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca - Palmer, astăzi, într-o declaraţie de presă, la Palatul Victoria.

Ministrul Mediului a precizat că, în acest sens, în şedinţa de Guvern de marţi, a fost modificată şi completată ordonanţa de urgenţă nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu.

"A doua ordonanţă aprobată ieri şi care completează Ordonanţa 196 din 2005 clarifică statutul Administraţiei Fondului de Mediu, pentru că acesta este şi un organ fiscal, cu atribuţii specifice şi detaliază (...) atribuţiile în acest sens. Prima dintre ele este că Administraţia Fondului de Mediu va putea să deruleze activităţi de control la operatorii economici care gestionează deşeuri de echipamente electrice şi electronice, inclusiv deşeurile de baterii şi acumulatori portabili. (...) Pentru că situaţia care s-a creat cu blocajul de ambalaje anul trecut a reieşit numai în urma faptului că AFM a putut să facă control pe deşeurile de ambalaje. Până anul trecut AFM nu a avut această posibilitate şi s-a mers cum s-a mers. Pentru a preîntâmpina să intrăm într-o situaţie similară pe deşeurile electrice şi electronice am instituit acum capacitatea de control a Fondului de Mediu şi pe aceste tipuri de deşeuri", a spus Cristiana Paşca - Palmer, potrivit unor surse din presă.

Aceasta a explicat că prin OUG se clarifică şi modul de calcul privind contribuţia de 100 lei/tonă la Fondul de Mediu, achitată de primării, în cazul nerealizării obiectivului de reducere cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare.

"O altă prevedere importantă (...) clarifică modul de calcul privind contribuţia de 100 de lei pe tonă la Fondul de Mediu achitată de primării în cazul nerealizării obiectivului de reducere cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare sau pe scurt depozitate la groapă. Acest lucru este foarte important pentru că vrem să stimulăm primăriile în principal să colecteze selectiv şi să stimuleze populaţia să colecteze selectiv la sursă şi, din acest motiv, există această ţintă de reducere a cantităţii de deşeuri", a arătat ministrul.

Conform ministrului Mediului, o altă noutate este aceea că se instituie contribuţii pentru operatorii economici care colectează deşeuri de echipamente electrice şi electronice de baterii sau din corpuri de iluminat.

Ministrul Mediului a mai afirmat că OUG referitoare la Fondul de Mediu şi o altă OUG, aprobată marţi de Executiv care vizează o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea gestionării ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, susţin un prim nivel de reformă reală în managementul deşeurilor din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb