MINISTRUL MUNCII: "Prin ordonanţa privind salarizarea reparăm greşelile ultimilor cinci ani"

S.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 mai 2016

Dragoş Pîslaru (Sursa foto: mmuncii.ro)

Dragoş Pîslaru (Sursa foto: mmuncii.ro)

Actualizare 20:30 Ministrul Muncii: "Este suprinzător că toată lumea protestează fix în ultima săptămână înainte de alegeri"

Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru a declarat astăzi că protestele organizate de Sindicatele afiliate Blocului Naţional Sindical (BNS) au loc pe fondul apropierii de ziua alegerilor locale şi nu ca urmare a activităţii Guvernului.

"Eu nu sunt în măsură şi nici nu am rolul să comentez interese politice. Ce pot însă să vă spun este că există şi din perspectiva mea o surprindere pentru că, dacă ne uităm la această săptămână, constatăm că în fiecare zi sunt proteste. Cam în orice domeniu vă puteţi gândi. Zi de zi. Tind să cred că nu activitatea Guvernului a determinat toate aceste proteste concentrate într-o singură săptămână şi dacă vreţi, dacă îmi permiteţi corelaţia statistică între proteste şi perioada aceasta legată imediat înainte de alegeri este de natură să ne creeze anumite întrebări, dar mai departe nu veţi auzi de la mine comentarii cu privire la interesele politice ale unora sau celorlalţi. Este un lucru absolut suprinzător că toată lumea protestează fix în ultima săptămână înainte de alegeri şi aici nu pot să nu îmi manifest şi eu uimirea", a spus Dragoş Pîslaru, întrebat dacă protestele au legătură şi cu partea politică.

(G.F.)

------------

Actualizare 19:45 Pîslaru: "Ordonanţa privind salarizarea bugetarilor ar putea fi adoptată săptămâna viitoare"

Ordonanţa privind salarizarea bugetarilor ar putea fi adoptată în şedinţa Executivului de miercuri, 7 iunie, iar până la sfârşitul acestei săptămâni se discută cu partenerii sociali din Educaţie propunerea Guvernului, a afirmat astăzi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

"Aşteptăm ca, până la sfârşitul săptămânii, să reconfirmăm cu partenerii sindicali poziţia acestora referitoare la propunerea Guvernului. V-am spus, luni la întâlnire, am avut un oarecare dezacord. Evident aşteptăm confirmarea acestui lucru şi dacă îşi vor menţine poziţia exprimată până acum şi nu vom ajunge la un acord, pe care noi ni-l dorim în continuare, va exista o asumare a Guvernului pe varianta care corespunde cel mai bine cu principiile pe care le-am pus pe masă. Varianta care într-adevăr se concentrează pe corecţii şi care de la început nu şi-a propus să ajungă în discuţii de negociere de creştere a salariului cu un procent sau un alt procent pentru că nu acesta a fost scopul pe care l-am avut", a precizat ministrul, într-o conferinţă de presă.

Dragoş Pîslaru a refuzat însă să precizeze care variantă este cea în cauză, respectiv aceea cu majorări de 9,65% din august 2017 sau cea cu creşteri cuprinse între 5 şi 6% din august 2016, cu un impact bugetar de 200 de milioane de lei.

"Mâine vor fi lansate invitaţiile pentru Consiliul Naţional Tripartit. Sperăm ca marţi să avem participarea partenerilor sociali la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit, iar miercuri, în şedinţa de Guvern de pe 7 iunie să putem aproba ordonanţa de urgenţă", a mai spus ministrul.

Acesta a precizat că îi înţelege pe profesori pentru că are multe rude în familie care sunt profesori şi chiar el a fost profesor mai mulţi ani, dar că în acest moment nu sunt fonduri pentru a oferi corecţii mai ample.

Potrivit ministrului, de corecţii salariale pozitive ar urma să beneficieze 120.000 de profesori din cei 260.000 existenţi în sistem.

(S.A.)

----------

Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, a afirmat astăzi că ordonanţa privind salarizarea vine să rezolve probleme vechi de cinci ani şi că actul normativ nu este doar o"decizie morală, ci şi una înţeleaptă".

Ministrul Muncii a mai declarat, într-o conferinţă de presă, că, din momentul în care proiectul de ordonanţă a fost scos, au existat 10 întâlniri de consultări cu "toate familiile ocupaţionale".

Acesta a precizat că în toată această perioadă de consultări a existat un detaşat permanent de la Ministerul Finanţelor.

"Evităm peste 3,5 miliarde de lei care ar putea fi cu titlu execturoriu asupra statului român în perioada următoare. Acest lucru legat de corecţie nu este doar legat de morală, ci un lucru înţelept din perspectiva gestiunii resurselor pentru că ne trezim că nu plătim de trei ori mai mult în instanţă", a spus Pîslaru.

"Această ordonanţă nu este despre creşteri de 5, 10, 20 la sută. Creşterile procentuale acordate unui sistem care are disfuncţionalităţi nu face decât să aprofundeze aceste disfuncţionalităţi", a percizat ministrul.

Acesta a adăugat, însă, că "vor rămâne şi alte corecţii care nu se pot face anul acesta".

"Ne concentrăm pe ce se poate face acum, sigur într-un an nu putea rezolva problemele ultimilor cinci ani", a punctat Pîslaru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb