MINISTRUL MUNCII:  "Urmează să propunem Guvernului o variantă de plafonare a indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor"

Andrei Stan
Macroeconomie / 11 mai 2017

Lia Olguţa Vasilescu (Sursa foto: Facebook)

Lia Olguţa Vasilescu (Sursa foto: Facebook)

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat astăzi că urmează să propună o variantă de plafonare a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului situată undeva între 5.000 şi 10.000 de lei.

La începutul şedinţei Executivului, Lia Olguţa Vasilescu a afirmat: "Introducerea plafonului peste o sumă de 8.000 de lei nu afectează mai mult de 3% dintre cei care primesc aceste indemnizaţii, dar oprim o practică ce tinde să devină foarte periculoasă pentru bugetul de stat. La ora actuală suntem în analiză şi urmează să propunem Guvernului o variantă de plafonare".

Ea a spus că sunt ţări din Uniunea Europeană unde nu se plătesc aceste indemnizaţii, iar în statele în care se dau, acest lucru se întâmplă doar în anumite condiţii.

Olguţa Vasilescu a declarat, citată de News.ro: "În UE mai multe ţări nu plătesc deloc indemnizaţia, printre care Marea Britanie, Olanda, Luxembrug, Grecia, Irlanda, Malta. În altele, indemnizaţia se acordă, dar media este de 500 de euro/lună. Cel mai mult se acordă în Germania, dar în anumite condiţii, în sumă de 1800 de euro/lună. În România am ajuns în situaţia în care pentru o astfel de indemnizaţie se plăteşte şi 35.000 de euro/lună pentru o singură persoană".

Ea a precizat: "Am observat că în primele luni din acest an s-a plătit cât pentru întreg anul trecut şi că devine o practică să se plătească salarii mai mari de angajatori în ultimele luni de sarcină, astfel încât şi cuantumul indemnizaţiei să crească sau pentru că se calculează la venit se fac vânzări de imobile şi automat indemnizaţia este mai mare"

Olguţa Vasilescu a dat exemple de indemnizaţie, printre acestea fiind un avocat în Bucureşti care primeşte 159.348 lei pe lună, deci peste 35.000 euro, iar la Constanţa - pe drepturi de proprietate intelectuală, se plătesc 141.679 lei pe lună.

Ministrul a mai anunţat că estimează ca nivelul plafonului ce urmează a fi reintrodus să se situeze "undeva între 5.000 şi 10.000 de lei", apreciind că nici principiul contributivităţii, nici cel al solidarităţii sociale nu se pot aplica pentru o indemnizaţie de 35.000 de euro.

Olguţa Vasilescu a subliniat că, în ceea ce priveşte contributivitatea, o persoană contribuie cu 0,85% din salariu pentru concediu şi indemnizaţii, dar o astfel de indemnizaţie înseamnă 85% din venit. "Pentru ca o persoană care câştigă dintr-o astfel de indemnizaţie un miliard de lei vechi, adică 100.000 lei noi, să ajungă ca suma pe care o ia timp de 2 ani de zile ca indemnizaţie pentru creştere şi îngrijire copil ar trebui să cotizeze timp de 2.400 de luni, ceea ce vă daţi seama că este imposibil", a mai explicat aceasta.

Premierul Sorin Grindeanu i-a spus ministrul Muncii că îşi doreşte cât mai repede o analiză pentru a putea fi luată o decizie în acest sens.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vad aici premisele perfecte ale actionarii doamnei Olguta Vasilescu si ale Statului Roman in judecata. A taia indemnizatia dupa ce statul ne-a momit cu banii ca sa facem copii , asa ceva ar fi o magarie suprema, greu de calificat altfel decat FURT. Practic mi-ai fluturat (f***ti m*rtii m*tii) prin fata banii ca sa plec de la serviciul unde castigam mai mult decat decent si m-ai incurajat sa fac copii, ca lasa, o sa fie bine, chiar daca ai un mortgage de 1500 de euro pe luna, iti platim noi, relax, ca vrem copii de oameni educati, avem nevoie de ei ca de aer, ca apoi sa vii si sa-mi razi in fata?!?! O sa te tarasc in tribunale pentru ca vad ca pe tine nu te intereseaza ca-mi distrugi viata mie si copilului meu... ca doar ce conteaza, suntem doar 600 de "mame de lux", care oricum nu votam PSD, right? Sa vedem daca o sa te intereseze atunci cand ne vom intalni la tribunal. I have no sympathy for the devil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb