Ministerul Turismului va publica în câteva luni o listă cu unităţile de cazare care nu sunt clasificate, iar site-urile care vor avea între oferte şi astfel de pensiuni sau hoteluri neclasificate riscă să fie închise, a declarat pentru News.ro ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre.
Pe site-ul instituţiei există lista cu agenţiile de turism licenţiate, cu cele cărora li s-a retras licenţa, precum şi cu toate structurile turistice cu funcţiuni de cazare clasificate.
Dobre a afirmat: "Lucrăm în prezent la o bază de date de entităţi care nu sunt clasificate, licenţiate şi vom face publică o listă în câteva luni. Sunt companii care deţin unităţi de cazare sau care vând pachete de servicii turistice, fără a fi clasificate sau licenţiate, astfel ele nefiind fiscalizate. Vom verifica tot ce înseamnă comerţ electronic, site-uri de specialitate. Dacă site-urile vând unităţi de cazare neclasificate, primul pas va fi să rugăm administratorii site-urilor să le retragă din ofertă".
Potrivit ministrului, site-urile care nu scot din ofertă pensiunile şi hotelurile neclasificate vor fi suspendate.
În acest proiect, Ministerul Turismului poartă discuţii avansate cu oficiali de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Controale se vor face şi în rândul agenţiilor de turism online. "Dacă nu sunt licenţiate, li se va suspenda site-ul", a precizat ministrul.
Cea mai mare problemă în acest proiect o constituie, însă, numărul insuficient de angajaţi cu atribuţii de control, în cadrul Ministerului Turismului existând doar 16 funcţionari angrenaţi în acţiunile de control.
De asemenea, ministrul Mircea-Titus Dobre a menţionat că, până la 1 septembrie, vrea să finalizeze Legea privind garantarea pachetelor turistice, deoarece statul român se află în procedură de pre-infringement în acest moment.
Ministrul Turismului a programat o întâlnire cu reprezentanţi ai celor două mari patronate din turism, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), dar şi cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României.
Dobre a mai spus: "Ne dorim ca Legea turismului să fie aprobată deja la 1 iulie, dar să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. În plus, Comitetul Consultativ pentru Turism va fi activ în 7-10 zile maximum".
Comitetul Consultativ pentru Turism este un organism care va fi condus de ministrul Turismului.
Direcţia de Control din cadrul Ministerului Turismului se află deja pe teren, în inspecţie.