MISIUNEA FMI SE ÎNCHEIE Economia rămâne în stand-by

IZABELA SÎRBU, CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 mai 2010

Jeffrey Franks: "Situaţia economiei este încă dificilă"

Sindicatele bat în retragere

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) în ţara noastră se încheie astăzi, după două săptămâni de discuţii şi negocieri cu autorităţile noastre pe tema angajamentelor asumate de ţara noastră în acordul stand-by.

Discuţiile finale dintre reprezentanţii FMI şi membrii Cabinetului Boc pe tema reformelor pe care Guvernul urmează să le adopte, în perioada următoare, pentru reducerea deficitului bugetar, au avut loc în ultimele două zile.

Surse guvernamentale, citate de Agerpres, susţin că Executivul s-a înţeles cu FMI asupra unei ţinte de deficit bugetar, pentru anul acesta, de 6,5%-6,8% din PIB. Palatul Victoria a anunţat, printr-un comunicat, că măsurile ce urmează să fie adoptate vor duce la un deficit bugetar mai mic de 7% din PIB.

Sursele citate mai susţin că autorităţile noastre estimează, pentru 2010, o creştere economică în jurul a 1%, însă iau în calcul şi scenarii mai pesimiste, de genul unei creşteri economice de 0,8% sau chiar 0%.

Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare anunţate de preşedintele Traian Băsescu prevăd, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, a pensiilor cu 15%, a ajutoarelor de şomaj cu 15% şi o redistribuire a subvenţiilor strict pentru persoanele care au neaparată nevoie de aceastea.

Alte surse guvernamentale, citate de Mediafax, susţin că FMI acceptă reducerea deficitului bugetar prin tăierile cheltuielilor cu salariile şi pensiile, şi nu prin majorarea taxelor şi impozitelor, însă condiţionează acest lucru de faptul că economiile astfel obţinute să fie direcţionate strict pentru investiţii.

Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat că situaţia economică a ţării noastre rămâne dificilă şi a precizat că rezultatele misiunii de evaluare vor fi anunţate de către Fond în cursul zilei de astăzi.

De aceste rezultate, precum şi de modul în care vor fi implementate măsurile de reducere a cheltuielilor, depinde eliberarea celei de-a cincea tranşă din acordul de împrumut în valoare de 850 de milioane de euro. De altfel, reprezentanţii FMI au precizat că decizia de reducere a cheltuielilor bugetare aparţine autorităţilor noastre.

Reformele sunt stipulate în scrisoare de intenţie, document pe care Guvernul a decis să-l adopte, în prima şedinţă. Măsurile anunţate au pus pe jar organizaţiile sindicale, care ameninţă cu greve şi ample manifestaţii.

Liderii principalelor centrale sindicale s-au întâlnit, ieri, de urgenţă, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu, în contextul în care au aproape pregătit calendarul protestelor. Organizaţiile patronale au făcut un apel la sindicate să nu recurgă la proteste pe motiv ca ar agrava situaţia economică a ţării. Dupa trei ore de negocieri, sindicatele au decis să reia marţi discuţiile cu autorităţile.

Reacţiile liderilor politici după întâlnirea cu FMI

Ieri delegaţia FMI s-a întâlnit şi cu reprezentanţii partidelor politice din opoziţie care au acuzat în termeni duri reformele pe care Guvernul vrea să le adopte şi susţin că este necesar o remaniere guvernamentală. În context, ministrul de Finaţe Sebastian Vlădescu a fost convocat, astăzi, la Senat pentru alte explicaţii pe tema negocierilor cu FMI. Crin Antonescu: "(...) Nu avem un răspuns la ieşirea din criză. Nu avem nici cea mai mică garanţie că vom avea cu adevărat o revigorare şi o creştere a economiei. Avem o plasare cinică şi de o violenţă fără precedent pe umerii celor mai fragili membri ai societăţii (...)". Mircea Geoană: "(...) Este evident că Guvenul Băsescu-Boc a decis să păstreze clientela politică în administraţia publică şi în loc să reducă numărul de bugetari din clientela proprie a decis să taie salarii şi pensii de-a valma, de sus până jos (...)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb