Misiunea FMI vine mâine la Bucureşti

E.D.
Macroeconomie / 1 iunie 2014

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Andrea Schaechter, vine mâine la Bucureşti pentru a treia revizuire a acordului stand-by cu ţara noastră.

Actualul acord va expira la jumătatea anului viitor, iar autorităţile de la noi intenţionează să nu mai încheie altul.

Cea mai importantă tema de pe agenda discuţiilor cu autorităţile vizează posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumătatea anului.

Misiunea va analiza în principal execuţia bugetară din primele cinci luni ale anului, precum şi perspectivele privind creşterea economică şi încasările la bugetul de stat.

La finele lunii martie, Consiliul Director al FMI a aprobat prima şi a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu România, punând la dispoziţia statuluidouă tranşe cumulând 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).

Suma totală disponibilă României prin acordul de împrumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST), a anunţat FMI printr-un comunicat.

Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autorităţilor române pentru adăugarea unei evaluări în funcţie de situaţia la sfârşitul lunii iunie a acestui an. Evaluareasuplimentară ar coincide cu consultarea periodică planificată (Articolul IV) şi cu rectificarea bugetară de la mijlocul anului.

Guvernul estimează scăderea inflaţiei în prima jumătate a acestui an, însă indicatorul ar urmă să revină peste intervalul ţintit de banca centrală în a doua parte a anului, în principal din cauza efectelor de bază şi a impactului accizelor. Deficitul de cont curent ar trebui să se menţină între 1-1,5% din PIB în 2014.

Totodată, se estimează un deficit bugetar de 2,2% din PIB în acest an, în termeni cash, plafon care include spaţiu pentru o cofinanţare mai mare a fondurilor UE şi pentrususţinerea investiţiilor generatoare de creştere.

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

România a încheiat cu succes, în ultimii patru ani, două acorduri cu FMI, UE şi Banca Mondială, în valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat în 2011 şi finalizat anul trecut, a avut de asemenea caracter preventiv, autorităţile optând să nu acceseze fondurile puse la dispoziţie de creditorii externi.

Pe partea de măsuri fiscale, Guvernul s-a angajat faţă de FMI să analizeze, în acest an, eficienţa măsurii de reducere temporară a cotei TVA la pâine şi produse depanificaţie la 9%, şi să decidă dacă această măsură va fi permanentizată, potrivit scrisorii de intenţie trimise în luna martie la Washington. Tot în acest an, guvernul vapregăti o strategie pentru un nou regim de impozitare şi evaluare a proprietăţilor, introducând principiul destinaţiei proprietăţii. De asemenea, un grup de lucru interministerial va pregăti un nou regim de impozitare în sectorul petrolului şi gazelor naturale, valabil în perioada 2015-2024.

Guvernul notează de asemenea în scrisoare că va "încerca" să implementeze, în a două parte a acestui an, o reducere semnificativă a cotei contribuţiilor sociale, într-omanieră "neutră din punct de vedere bugetar", cu accentul pe măsuri de lărgire a bazei de impozitare.

Vizita FMI va dura două săptămâni, în perioada 2 - 16 iunie. La discuţii vor participa şi echipe din partea Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cred ca e timpul pt. reducerea CAS cu 5% anul acesta ;,trb sa sa se dicute si despre Neimpozitarea Profitului reinvestit, reducerea de TVA la 5% la carne ,fructe si lactate pe tot lantul de productie ;este vremea ca si Oamenii de RAND si Patronii sa traiasca mai bine si sa castige mai mult;==>VRABIA MALAI VISEAZA si Oamenii de RAND un trai mai bun si mai lipsit de griji;==>Adevaratul CAPITALISM =inseamna a-i lasa pe Saraci sa se imbogateasca si pe Bogati sa se dezvolte!_Va rog domnule Guvernator Isarescu ajutati-ne;_daca nu dvs atunci cine?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb