Există bătălii care sunt pierdute înainte să înceapă. Sub aceste auspicii se prezintă echipa naţională în faţa Greciei în această seară. Lipsa de încredere în potenţialul echipei naţionale este una care atinge cote alarmante. Nu avem echipă, spun tot mai mulţi iubitori ai fotbalului. Dar de ce nu avem echipă? Dacă într-un spital trimiţi oftalmologul la poartă, pentru că teoretic vede foarte bine, femeia de serviciu o pui să opereze, având în vedere că e specialistă în curăţenie, iar pentru chirurgi creezi o secţie de sculptură, e ştiut că mânuiesc bine obiectele ascuţite, vei constata extrem de repede că lucrurile nu merg deloc bine deşi viziunea ta era una absolut originală. Omul potrivit la locul potrivit, reprezintă o condiţie minimă pentru orice întreprindere. După toate semnalele, echipa naţională este condusă de un om care ascultând doar de propriul orgoliu devine din ce în ce mai nepotrivit pentru funcţia pe care o are. Una din declaraţiile de după meciul cu Grecia îl descalifică definitiv pe selecţioner în ochii publicului dar şi ai propriilor elevi: "Asta e valoarea jucătorilor noştri. Atitudinea o dă în primul rând valoarea jucătorilor". Găsitul de vinovaţi în altă parte este un sport des practicat în zonă, dar echipa naţională are nevoie de un bărbat care să-şi asume deciziile. Un conducător care nu crede în oamenii săi nu are nicio şansă în nicio bătălie. Nu trebuie să fi specialist în fotbal ca să constaţi că primul unsprezece din meciul de la Pireu a fost alcătuit defectuos, pe nişte criterii imposibil de depistat, schimbările au fost făcute fără rost, niciuna nereuşind să aducă un plus în jocul echipei, iar registrul tactic nu a fost deloc calibrat pe jucătorii care alcătuiesc lotul. Cu toate acestea antrenorul nu a găsit de cuviinţă să-şi reproşeze nimic.
O altă discuţie este legată de criteriile folosite pentru alcătuirea lotului, în care se regăsesc fotbalişti care joacă foarte rar sau deloc la echipele de club sau care nu mai sunt în formă de foarte mult timp, asta în timp ce alţi jucători cu evoluţii bune nu prind lotul lărgit sau dacă îl prind nu sunt folosiţi doar pentru că poartă ochelari cu rame prea groase, se bucură mai ciudat la goluri sau au curajul să ceară explicaţii selecţionerului pentru anumite decizii. Niciodată în ultimii 30 de ani nu au existat atât de mulţi fotbalişti (Radu Ştefan, Săpunaru, Rădoi) care s-au retras de la naţională deoarece nu se înţeleg cu antrenorul. De altfel doar intervenţia finanţatorului echipei Steaua a făcut ca jucătorii să nu se retragă în grup de la naţională. Aceştia s-au plâns de atmosfera irespirabilă creată de antrenor, dar şi de lipsa unor explicaţii tehnico-tactice adaptate la fotbalul modern. În mare pericol se află şi jucătorii care sunt lăudaţi de presă sau de alţi oameni de fotbal, Mutu şi Sânmărtean nu sunt convocaţi, iar Maxim, cel mai în formă fotbalist autohton nu joacă. Orice sugestie făcută antrenorului se transformă într-un bumerang care loveşte direct în fotbalişti. Nici în relaţia cu publicul, care este somat de fiecare dată să plătească bilet, să încurajeze echipa şi să nu-şi exprime nicio opinie, Victor Piţurcă nu excelează, ba din contră.
Meciul din această seară, care începe la ora 21.00, poate fi câştigat. Mai mult, se poate obţine şi calificare, dar senzaţia publicului larg ar fi că încă odată omul căruia nu-i displace să i se spună "Satana" a avut o "mână" norocoasă. Când titularizezi fotbalişti în funcţie de inspiraţii personale imposibil de explicat în cuvinte, iar alcătuirea echipei pare a fi rodul unor vise pseudo-premonitorii, nu trebuie să te miri că rezultatele tale sunt însoţite de cuvinte precum noroc sau ghinion, amble fără legătură cu studiul, acumularea de cunoştinţe sau munca susţinută. Fiecare are parte de imaginea pe care şi-o construieşte în timp, dar cu siguranţă ceea ce se întâmplă acum la echipa naţională nu reprezintă un exemplu demn de urmat.
1. Niciodata
(mesaj trimis de EU în data de 19.11.2013, 09:54)
Niciodata de cand s-a infiintat, nu am vazut echipa natioanla a Romaniei sa presteze nu unul ci doua jocuri in care nu a contat deloc pe teren, iar asta tine de un dram de INCREDERE cat bobul de mustar in proriile capacitati/forte!
2. Asa este
(mesaj trimis de Iulius în data de 19.11.2013, 11:24)
Excelenta radiografie a echipei nationale! Aveti perfecta dreptate domnule Dan Nicolae!!
3. Pe ei!
(mesaj trimis de un microbist în data de 19.11.2013, 14:46)
Nu ma intereseaza ce zice Piti. In teren jocul este al baietilor, trebuie mandrie, curaj, imaginatie, daruire, pregatire fizica exemplara, sa are pamantul sa dea cu adversarul dincolo de tusa, fara rautate dar cu hotarare.E greu. Nu e imposibil. Vedem dupa aceea ce si cum. Terminati cu teoria. Hai ai nostrii, Hai Romania!
4. fără titlu
(mesaj trimis de V.R. în data de 19.11.2013, 14:52)
FOARTE CORECTA ANALIZA. Piturca nu are autoritatea morala sa conduca echipa nationala si sa reprezinte tara la un asemenea nivel, sa nu uitam ca a fost inchis pentru jocuri de noroc, condamnat penal la un an de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului.
O armata condusa de un comandant slab pregatit e in proportie de 50% invins inainte de primul foc de arma.
5. miza doar pe noroc
(mesaj trimis de mircea în data de 19.11.2013, 15:11)
Corecta analiza dar nu destul de stiintifica.Piturca este un antrenor analfabet in probleme de antrenoriat.Aci trebuie un om cerebral.Trebuie sa analizeze joculo echipei adverse si in functie de asta sa stabileasca si niste scheme de joc.Grecii ne dat goluri din pozitii fixe.La unul a mimat ca trage si a tras celalalt.Scheme ieftine dar derutante.La alt gol centrare in 6 m. si grecul nu trimite mingea spre poarta unde este aglomeratie,paseaza cu capul in 11 m unde altul deabea aspepta sa ne execute.Ati vazut asemenea scheme la noi?Piturca est un cretin.Mircea Sandu imparte banii cu el .Niste mafioti .Isi bat joc de fotbalisti de sufletul spectatorului.