MIZE NOI PE PIAŢA JOCURILOR DE NOROC 200 milioane euro în plus la buget, după aplicarea noii legi din gambling

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 3 februarie 2015

200 milioane euro în plus la buget, după aplicarea noii legi din gambling

Interviu cu Odeta Nestor, preşedintele ONJN

Guvernul a aprobat, la finalul anului trecut, o nouă lege pentru piaţa jocurilor de noroc din România, în prezent lucrându-se la normele de aplicare a acestora. Printre altele, autorităţile şi-au propus să delimiteze zona de entertainment de cea a jocurilor de noroc, după cum ne-a spus Odeta Nestor, preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Domnia sa ne-a declarat, în cadrul unui interviu: "Cele mai mari probleme au venit din zona «păcănelelor» - neplata taxelor, fraudarea echipamentelor, clienţi care nu şi-au primit banii. De aceea, am introdus în legislaţie un nou tip de echipament, care este similar cu aparatele slot machine, dar limitat din mai multe puncte de vedere - la miză, la plată, la câştig".

O altă prevedere a noii legi vizează introducerea unei taxe de viciu şi eliminarea impozitului pe câştigul obţinut din jocurile electronice, specifice echipamentelor de tip slot machine.

Ordonanţa aprobată în ultimele zile ale anului trecut reglementează şi zona jocurilor online.

Odeta Nestor estimează că, în urma aplicării noilor prevederi, la bugetul de stat ar urma să fie încasaţi în plus circa 200 de milioane de euro.

Reporter: În ultimele zile ale anului trecut, a fost aprobată Ordonanţa promovată de ONJN, care modifică Legea jocurilor de noroc, deşi există în dezbatere mai multe iniţiative pe această temă. Care sunt principalele noutăţi din actuala lege?

Odeta Nestor: Într-adevăr, în Parlament sunt mai multe amendamente şi propuneri de modificări ale Legii jocurilor de noroc. Unele au avut motivaţii, altele nu, iar noi le urmărim şi venim cu un punct de vedere, în calitate de instituţie specializată în domeniu.

Ordonanţa pe care am promovat-o reglementează, în primul rând, zona de online şi aduce anumite modificări ce urmăresc strategia noastră, ca instituţie, şi a Guvernului în ceea ce priveşte delimitarea zonei de entertainment de cea a jocurilor de noroc. Am ajuns la concluzia că solicitările din teritoriu vin tocmai din zona dependenţei de jocurile de noroc şi a cazurilor în care minorii au acces la astfel de jocuri, ceea ce este împotriva legii.

Reporter: Ce aţi reglementat pe partea jocurilor online?

Odeta Nestor: În online, aveam legislaţie încă din 2010, dar nu am primit nicio solicitare de licenţiere pentru că nu existau contravenţii, iar operatorii nu veneau să se licenţieze. Noi nu aveam pârghii să îi forţăm pe operatorii de jocuri online să vină la licenţiere şi toată lumea a operat în acest cadru. În acest context, am analizat toate legislaţiile europene şi am mers puţin înaintea lor, reglementând ceea ce ei îşi propun să reglementeze de acum înainte.

Noutatea este că licenţiem toţi partenerii din sectorul jocurilor de noroc - pe unii îi licenţiem, pe alţii îi avizăm, pentru că dorim un control al sectorului. Procesatorii de plăţi vor fi nevoiţi să se licenţieze în România. De asemenea, la fel şi producătorii de soft, şi auditorii, şi certificatorii, toţi vor fi licenţiaţi în România.

În altă ordine de idei, pentru fiecare tip de încălcare a legii în parte există câte o contravenţie.

Reporter: În acest an, după ce a intrat în vigoare noua lege, aţi primit vreo solicitare pentru licenţiere?

Odeta Nestor: În urma reglementării din decembrie, am primit mai multe solicitări de clarificări referitoare la Ordonanţă. Ne-am documentat şi am răspuns, pe rând, la fiecare.

Reporter: Ce noutăţi sunt în segmentul de slot machine?

Odeta Nestor: După cum spuneam, în acest domeniu urmărim delimitarea zonei de entertainment de cea a jocurilor de noroc. În ţara noastră, cele mai mari probleme au venit din zona "păcănelelor" - neplata taxelor, fraudarea echipamentelor, clienţi care nu şi-au primit banii. Am introdus în noua legislaţie un nou tip de echipament, care, potrivit statisticilor europene şi experienţelor altor state pe piaţa de gambling, nu dă posibilitatea unui jucător să devină dependent sau să aibă alte probleme de natură financiară. Este un echipament similar celui de tip slot machine, dar limitat din mai multe puncte de vedere - la miză, la plată, la câştig. Acestea vor fi plasate în localurile nespecializate, iar aparatele care funcţionează acum, în astfel de spaţii, vor fi transferate în săli dedicate jocurilor de noroc, cum sunt cazinourile sau sălile pentru pariuri, unde vor funcţiona minim 20 de maşini.

Reporter: Acest tip de echipament este nou pe piaţa noastră?

Odeta Nestor: Este un echipament nou pentru ţara noastră, dar pe piaţa europeană este de foarte mult timp. În Italia, acum, sunt circa 400.000 de astfel de aparate.

Reporter: Cât costă achiziţionarea unui astfel de echipament?

Odeta Nestor: Practic, softul aparatelor poate fi schimbat. Am întrebat şi noi despre costuri şi înţeleg că acestea se ridică la circa 100 de euro pentru un soft.

Reporter: Consideraţi că sălile specializate vor înregistra profituri mai mari ca urmare a faptului că în celelalte locaţii nu vor mai funcţiona aparatele actuale?

Odeta Nestor: Vom vedea în timp acest lucru, însă nu cred că vor creşte câştigurile din sălile specializate. Nivelul jucătorilor va rămâne acelaşi, întrucât, cel mai probabil, persoanele din provincie care mergeau, până acum, în anumite baruri şi jucau la aparate nu vor avea alternative, vor continua să meargă tot acolo. Mă gândesc că şi administratorii respectivelor locaţii vor veni cu diverse promoţii pentru a-şi atrage clienţii.

Reporter: Ce s-a întâmplat cu proiectul legislativ care urmărea eliminarea aparatelor de tip slot machine din toate sălile de joc, cu excepţia cazinourilor şi a locaţiilor care aparţin Loteriei?

Odeta Nestor: Avizul a fost negativ pe acest proiect, atât din partea Guvernului, cât şi în comisiile parlamentare. Noua lege vine în întâmpinarea problemelor sesizate în respectiva iniţiativă.

Reporter: Ordonanţa aprobată în decembrie prevede o taxă de viciu. Ne puteţi oferi detalii cu privire la aceasta?

Odeta Nestor: Am introdus o taxă de viciu, dar a fost eliminată acel impozit care nu putea fi colectat. Am încercat să punem taxe pe specificitatea fiecărui tip de joc, ca să avem un control mai mare şi ca să putem încasa taxele din domeniu. Pe zona de slot machine sunt cei mai mulţi operatori şi cele mai multe echipamente, iar încasările la buget proveneau, teoretic, tot din acest segment. De aceea, când au fost introduse modificările, au fost voci care au spus că bugetul va fi afectat, însă lucrurile nu stau aşa. Acea taxă de 25% pe veniturile din sloturi nu a fost colectată niciodată, pentru că nu a putut fi identificat nivelul câştigului respectiv. Acum am introdus o taxă fixă, de viciu, de 400 de euro pe an, pe fiecare echipament, care va putea fi colectată cu siguranţă.

Această taxă este gândită pe o perioadă intermediară. În noua lege există obligativitatea ca toate echipamentele electronice să fie interconectate la un server, pe care noi vom avea control. Operatorii vor avea nevoie de o perioadă de timp ca să se conecteze la server, perioada fiind una tranzitorie. Va dura circa 12 luni până când vor veni toţi la reautorizare. După încă un an de zile vom avea o evidenţă foarte clară a acestor echipamente. Vom şti că impozitul este corect, dacă este prea mare sau prea mic, vom putea face analize pe anumite zone sau pe Bucureşti, după care putem să aplicăm o impozitare mai mult decât corectă. Până atunci, am impus această taxă fixă, care poate fi previzibilă. Ştim că avem 70.000 de echipamente şi, înmulţind cu 400 de euro pe echipament pe an, rezultă o sumă bugetată pe care o vom putea încasa.

Reporter: Care sunt aşteptările, în urma aplicării noii legi?

Odeta Nestor: În primul rând, vor dispărea cei care făceau evaziune, neplătindu-şi taxele.

Avem inspectori care, în momentul aplicării Ordonanţei, vor intra în acţiune. Va fi o perioadă foarte grea, un an tranzitoriu, dar vom fi foarte atenţi şi îi vom presa să intre în legalitate. Deja de un an chiar ei, cei care operau ilegal, vin la autorizare. Operatorii corecţi din piaţă ne spun că atitudinea celorlalţi s-a schimbat.

Ne dăm seama că piaţa neagră a scăzut dacă ne uităm la cererile care ne vin în plus pentru licenţiere. Analizând faptul că nu au intrat alte echipamente din import şi că cererile care au venit, în plus, pentru autorizare sunt de circa 10.000-12.000, constatăm că acestea sunt din piaţa neagră. Pe deasupra, am mai confiscat şi noi peste 1000 de aparate şi mai sunt şi echipamente disponibilizate.

Reporter: Cum estimaţi că va evolua nivelul încasărilor la buget, din piaţa de gambling?

Odeta Nestor: O estimare bugetară în urma aplicării acestei legi ar fi de circa 200 de milioane de euro, încasări în plus la buget.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb