Pandemia de Covid-19 a generat numeroase discuţii cu privire la soarta companiilor care, în noul context, vor să îşi mute operaţiunile din China, respectiv la ţările care le pot atrage, iar concluziile arată că acestea se orientează, cel puţin deocamdată, spre India şi Vietnam.
Chiar înainte de pandemie, în urma războaielor comerciale declanşate de China, majoritatea companiilor care au dorit să se mute din această ţară şi-au transferat activităţile în Vietnam, potrivit Modern Diplomacy, care citează un raport ce arată că în perioada cuprinsă între octombrie 2018 şi august 2019, 26 din 56 de companii care au părăsit China au ales Vietnamul, ţară ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei), iar trei s-au mutat în India.
Potrivit Modern Diplomacy, în mijlocul pandemiei, statele indiene au încercat să atragă potenţialii investitori, oferind stimulente şi reformând legile muncii, considerate "arhaice" de mulţi şi menţionate drept principal obstacol în calea investiţiilor străine directe. Rămâne de văzut dacă aceşti paşi vor fi suficienţi pentru a convinge cât mai multe societăţi să se mute din China.
Chiar dacă acum, în pline tensiuni dintre India şi China, toată atenţia este concentrată pe rezolvarea situaţiei LAC (Linia de control actual - linia de demarcaţie liberă care separă teritoriul controlat de India de teritoriul controlat de chinezi în disputa de frontieră chino-indiană), unele măsuri, precum impunerea de tarife mai mari pe mărfurile chineze, este posibil să fie luate pentru reducerea dependenţei de importurile chineze şi pentru descurajarea participării Chinei la proiecte de infrastructură, conform sursei citate.
În condiţiile în care oficialii din New Delhi încearcă să reducă dependenţa economică a Indiei de China, este importantă nu doar atragea mai multor investiţii străine directe în ţară, ci şi consolidarea relaţiilor comerciale cu potenţiali aliaţi. În plus, scrie sursa, autortăţile din New Delhi trebuie, de asemenea, să fie atente la măsurile luate de concurenţi precum Vietnamul, care ar putea afecta economia indiană.
Un astfel de pas este, potrivit Modern Diplomacy, ratificarea Acordului de liber schimb dintre Vietnam şi Uniunea Europeană (de către Adunarea Naţională a Vietnamului) la data de 8 iunie (EVFTA). Acordul, unul ambiţios, încearcă să înlăture 99% din taxele vamale dintre UE şi Vietnam.
Odată ce EVFTA devine operaţional şi UE începe să elimine tarifele pentru naţiunea ASEAN, este de aşteptat ca exportatorii indieni să piardă pieţe cheie pentru anumite produse. Conform Federaţiei Organizaţiilor de Export din India (FIEO), exporturile indiene de încălţăminte, articole de îmbrăcăminte, produse marine şi mobilier către UE, vor fi, probabil, afectate în mod negativ odată ce EVFTA va intra în vigoare.
În sectorul de încălţăminte, exporturile Vietnamului în UE sunt estimate la 7,5 miliarde de dolari, în timp ce exporturile de profil din India sunt de 1,6 miliarde de dolari (în prezent tarifele pe exporturile din Vietnam sunt de 8%). La mobilier, exporturile din India au fost estimate la 900 de milioane de dolari, iar livrările din Vietnam - la 1,5 miliarde de dolari (exporturile de mobilă din Vietnam sunt aşteptate să înregistreze o creştere semnificativă atunci când taxa de import de 6% va fi înlăturată).
De asemenea, sursa subliniază că, în ultimii ani, exporturile Vietnamului în UE au fost aproape egale cu cele din India. Exporturile din Vietnam au fost estimate la 53 miliarde de dolari, în timp ce livrările Indiei către blocul european au fost de circa 58 de miliarde de dolari.
• Exportatorii indieni cer accelerarea semnării unui acord de liber schimb cu UE
India a încercat să încheie un acord de liber schimb cu UE, dar au existat probleme precum accesul pe piaţă, precum şi forţa de muncă, durabilitatea. Conform specialiştilor, India trebuie să-şi vadă interesele proprii şi nu poate realiza un astfel de acord fără ca problemele legate de accesul pe piaţă să fie abordate. Pe de altă parte, FIEO solicită guvernului indian să accelereze realizarea unui acord de liber schimb cu UE, pentru a se asigura că exportatorii indieni nu pierd pieţele din blocul european în favoarea Vietnamului.
Modern Diplomacy notează, însă, că India nu poate fi grăbită să semneze un acord de liber schimb cu UE. Conform sursei, oficialii din New Delhi ar trebui să acorde atenţie unor aspecte. În primul rând, aceştia trebuie să consolideze legăturile comerciale cu UE şi, având în vedere faptul că blocul european este dornic să-şi reducă dependenţa de China, acum este momentul potrivit pentru această consolidare. Astfel, scrie Modern Diplomacy, India s-ar asigura că nu pierde teren în favoarea altor ţări.
În al doilea rând, India trebuie să treacă dincolo de retorică şi să realizeze că într-o lume "post-corona", nu este o opţiune implicită pentru investitorii străini. Când vine vorba despre atragerea de investitori din exterior, India se confruntă cu o concurenţă puternică din partea Vietnamului. Datorită amplasării sale geografice, a politicilor prietenoase pentru investitori şi a acordului de liber schimb cu UE, Vietnamul va avea o poziţie şi mai solidă, conform Modern Diplomacy.
Vietnamul, care deţine preşedinţia ASEAN în 2020, este aşteptat să beneficieze şi de pe urma felului în care a gestionat pandemia, eliminând restricţiile impuse de carantină şi reluând activităţile economice. În plus, Vietnamul este, totodată, un membru important al CPTPP (Acordul Cuprinzător şi Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific).
Concluzionând, Modern Diplomacy notează că India are de făcut schimbări în ceea ce priveşte atragerea de investiţii străine directe, într-o lume "post-corona", şi în îmbunătăţirea schimburilor comerciale cu alte ţări. New Delhi trebuie să profite de oportunităţi, iar acest lucru va necesita o gândire imaginativă. Obiectivul de a se dezvolta ca hub economic şi de a-şi reduce dependenţa de China trebuie să fie susţinut de politici solide, conform sursei, care adaugă că New Delhi trebuie să realizeze, de asemenea, că într-o lume "post-corona", convergenţa strategică nu se va traduce în cooperare economică.
• India impune taxe antidumping pe unele importuri de oţel din China, Vietnam şi Coreea de Sud
India a decis, marţi, să impună taxe antidumping la importurile unui anumit tip de produse de oţel din China, Vietnam şi Coreea de Sud, pentru o perioadă de cinci ani, în încercarea de a-şi proteja producătorii autohtoni împotriva importurilor ieftine, anunţă presa indiană.
Conform acesteia, taxele diferă de la ţară la ţară şi de la exportator la exportator, fiind cuprinsă între 13,07 dolari tona şi 173,1 dolari tona. Tarifele privesc importurile de produse laminate plate din oţel acoperite cu aliaj de zinc şi aluminiu din cele trei ţări menţionate.
"Taxele antidumping pe importurile de produse laminate plate din oţel, placate sau acoperite cu aliaj de aluminiu/zinc originare sau exportate din China, Coreea de Sud şi Vietnam va fi valabilă o perioadă de cinci ani de la data impunerii tarifelor temporare, care a fost 15 octombrie 2019", a anunţat Departamentul de Venituri din New Delhi.
Impunerea taxelor antidumping vine pe fondul unei dispute de frontieră cu China, în Ladakh, care a dus la moartea a 20 de soldaţi indieni în confruntările cu trupele chineze, la începutul acestei luni. După acest moment au fost lansate în toată India apeluri la boicotarea bunurilor fabricate în China. De asemenea, sunt protestatari care cer răzbunare şi ruperea relaţiilor comerciale cu China.
Impunerea taxelor antidumping este permisă în cadrul regimului Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Aceste taxe au ca scop asigurarea practicilor comerciale corecte şi crearea unor condiţii de concurenţă echitabile pentru producătorii autohtoni faţă de producătorii şi exportatorii străini.