Momentul adevărului pentru învăţământ

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 24 iunie 2014

Momentul adevărului pentru învăţământ

Următoarele zile sunt foarte importante pentru profesori, elevi şi părinţi. Dincolo de evaluări şi estimări, învăţământul se află în faţa unui nou moment al adevărului. Munca din ultimii ani va fi sau nu confirmată de rezultatele obţinute de elevii care susţin Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat. Este foarte uşor de observat însă o mutaţie la nivelul presiunii şi emoţiilor de la elevi către părinţi şi profesori. În rândul elevilor lipsa de interes faţă de studiu şi de rezultatele examenelor importante a atins cote alarmante, în schimb pentru maturi Evaluarea şi Bacalaureatul au devenit adevărate sperietori. Pe de altă parte profesorii resimt presiunea rezultatelor slabe din ultimii ani, rezultate care aruncă o umbră asupra muncii lor, mulţi dintre ei considerând că sunt prinşi între ciocan (sistemul de învăţământ cu toate problemele lui) şi nicovală (elevii care sunt tot mai puţin interesaţi de şcoală).

Evaluarea Naţională din acest an a început ieri, cu examenul la Limba română şi se va încheia mâine cu proba la Matematică. La probe sunt aşteptaţi 166.617 absolvenţi de clasa a VIII-a. Cum nu există an fără o modificare în ceea ce priveşte examenele, trebuie precizat că începând cu acest an în calcularea mediei de admitere în liceu, media de la Evaluarea Naţională reprezintă 75 %, faţă de 50 % în anii trecuţi, scăzând astfel la 25 % ponderea notelor din ciclul gimnazial.Afişarea rezultatelor se va face pe data de 27 iunie, iar rezultatele finale, după analizarea contestaţiilor, vor fi făcute publice în data de 1 iulie.Cum aceste examene au început să genereze şi probleme, 5.400 de poliţişti vor acţiona suplimentar, faţă de dispozitivul curent angrenat pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, pe timpul examenului de Evaluare Naţională 2014, a anunţat Poliţia Română. Spre deosebire de Bacalaureat, la Evaluarea Naţională rezultatele sunt ceva mai bune, în 2013, 75,91 % dintre elevi au obţinut medii peste 5, o creştere faţă de 2012 când doar 66% au avut media notelor peste 5. Repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape, conform informaţiilor oferite de Ministerul Educaţiei. În prima etapă de admitere se pot înscrie candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014-2015. Din 4 până în 8 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţi, şi vor fi verificate fişele editate de calculator, pentru corectarea eventualelor greşeli. După ce baza de date va fi verificată de Comisia Naţională de Admitere, în 15 iulie va avea loc repartizarea computerizată a absolvenţilor înscrişi în prima etapă. Listele cu candidaţii vor fi afişate în 16 iulie la şcolile în care elevii au învăţat şi la liceele la care au fost repartizaţi, iar până în 25 iulie pot fi depuse dosarele de înscriere. A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 16 -31 iulie. În perioada 16-21 iulie vor fi completate fişele de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi de către cei care au rămas nerepartizaţi. Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere va avea loc în 24 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 4-5 septembrie, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.

Emoţii şi mai mari sunt cu examenul de Bacalaureat, aflat în plină desfăşurare, săptămâna viitoare urmând să fie susţinute proble scrise. Semnele nu sunt foarte încurajatoare, conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţonale privind rezulatele probelor susţinute în luna martie în cadrul simulării naţionale pentru examenul de Bacalaureat 2014, 42% dintre elevii de clasa a XII-a au reuşit să promoveze. Absolvenţii de liceu promovează examenul de Bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea; au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise. Candidaţii care la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, întrucât se consideră că nu au susţinut probele orale.

Dincolo de emoţiile familiilor celor peste 300.000 de elevi, aceste examene trebuiesc privite cu maximă atenţie de către toată lumea, în fond este vorba de viitorul unei întregi generaţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SOMAJ

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb