Moneda unică ignoră retrogradarea a cinci state din zona euro

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 ianuarie 2012

Moneda unică ignoră retrogradarea a cinci state din zona euro

Euro a urcat cu 2,2%, săptămâna trecută, faţă de dolar

Fitch a redus, vineri, calificativele Italiei, Spaniei, Belgiei, Ciprului şi Sloveniei

Euro s-a apreciat faţă de dolar, vineri, pe pieţele internaţionale, pentru a cincea zi la rând, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de avans înregis­trată în ultimele trei luni. Creşterea a urmat anunţului comisarului european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, potrivit căruia Grecia este pe punctul să încheie un acord cu creditorii privaţi pe marginea restructurării datoriei.

Astfel, piaţa a ignorat faptul că agenţia de evaluare Fitch a redus ratingurile de credit ale Italiei, Spaniei, Belgiei, Ciprului şi Sloveniei, pe motiv că acestora le lipseşte flexibilitatea financiară. Calificativul Italiei, a treia economie din zona euro, a fost redus cu două trepte, la "A-", de la "A+". Ratingul Spaniei a fost tăiat tot cu două trepte, la "A", de la "AA-". În cazul Belgiei, ratingul a fost redus la "AA", de la "AA+", în cel al Sloveniei - la "A", de la "AA-", iar calificativul Ciprului a ajuns la "BBB-", de la "BBB". La data de 16 decembrie, Fitch a plasat aceste ţări sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare.

Euro a urcat cu 0,9%, vineri, la New York, încheind ziua cu un curs de 1,3220 dolari. Moneda unică a trecut, astfel, de 1,32 dolari, pentru prima oară după data de 13 decembrie 2011, iar cursul de închidere de vineri este cel mai ridicat din 9 decembrie până la momentul actual.

În intervalul 23-27 ianuarie, euro s-a apreciat cu 2,2% în raport cu moneda SUA, câştigul săptămânal fiind cel mai mare din octombrie până în prezent.

Analiştii arată că piaţa se concentrează pe situaţia Greciei, aşteptând "unda verde" pentru cel de-al doilea pachet de sprijin destinat acestei ţări, în vederea evitării falimentului.

Italia a plasat titluri de stat de 11 miliarde euro

Italia a vândut, vineri, titluri de stat de 11 miliarde euro (14,5 miliarde dolari). Guvernul de la Roma a plasat certificate de trezorerie cu maturitatea la 182 de zile în sumă de 8 miliarde euro, la un randament de 1,969%, faţă de 3,251%, la licitaţia din 28 decembrie 2011. Cererea investitorilor pentru aceste titluri a fost de 1,35 ori mai mare decât oferta. Au fost vândute, totodată, titluri de 3 miliarde euro, cu scadenţa la 331 de zile, la un randament de 2,214%.

Fitch a confirmat ratingurile Irlandei, Frantei şi Germaniei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb