Grecia şi Portugalia s-ar putea confrunta cu "o moarte lentă" din punct de vedere economic, avertizea-ză agenţia de rating Moody"s, în condiţiile în care cele două state alocă cea mai mare parte din venituri pentru plata datoriilor.
Potrivit unui raport Moody"s Portugalia are mai mult timp la dispoziţie pentru a inversa trendul, însă în Grecia situaţia este mult mai deteriorată.
Grecia avea anul trecut cel mai mare deficit bugetar din zona euro, de peste patru ori limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) acceptată de Uniunea Europeană. De cealaltă parte, potrivit estimărilor Comisiei Europene, datoriile Portugaliei vor echivala anul acesta cu 85% din PIB.
"Probabilitatea unei morţi subite sub forma unei crize a balanţei de plăţi este neglijabilă. Cele două state trebuie să implementeze măsuri de consolidare fiscală pentru a evita degradarea situaţiei datoriilor, ceea ce va crea presiuni asupra ratingurilor", se mai arată în raportul agenţiei de rating.
Agenţiile de evaluare financiară Standard & Poor"s, Moody"s şi Fitch au revizuit în scădere, la finele anului trecut, ratingul suveran al ţării, amplificând temerile privind capacitatea statului de a administra datoria publică, care este estimată să depăşească 300 de miliarde de euro în 2010.
• Papandreou: Grecia nu va ieşi din zona euro şi nici nu va apela la FMI
Premierul elen George Papandreou a declarat, ieri, că Grecia nu va părăsi "în niciun caz" zona euro şi nici nu va apela la ajutorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), adăugând că situaţia finanţelor publice lăsată de fostul guvern elen "depăşeşte orice imaginaţie cu un deficit bugetar şi datorii fără precedent".
Guvernul elen încearcă să reducă deficitul bugetar de la 12,7%, în 2009, la mai puţin de 3%, potrivit reglementărilor Uniunii Europene, până în 2013.
Ieri, experţii Comisiei Europene şi ai Băncii Centrale Europene s-au întâlnit cu autorităţile elene pentru a discuta ce măsuri de criză urmea-ză să fie luate în Grecia.
• Socialiştii eleni dau vina pe conservatori
Guvernul socialist elen, aflat la conducere de la sfârşitul anului 2009, dă vina pe guvernele conservatoare precedente (2004-2009) pentru statisticile economice calificate marţi de Comisia Europeană drept nefiabile.
Potrivit unor surse europene, Comisia Europeană va lansa, cel mai probabil, procedura de infringement împotriva Greciei, pentru că autorităţile elene nu au transmis statistici demne de încredere referitoare la deficitul bugetar şi datoriile ţării.