Băncile şi societăţile de construcţii britanice se vor confrunta cu cheltuieli suplimentare cu dobânzile de peste 800 de milioane de lire sterline, după ce Banca Angliei (BoE) a pus punct celor şase ani de finanţare ieftină, potrivit unui raport Moody's, citat de ft.com, care arată că băncile mici şi mijlocii vor fi cel mai grav afectate.
Conform Moody's, băncile vor trebui să atragă mai multe depozite de la clienţi ca să compenseze pierderea fondurilor BoE acordate prin schema Term Funding and Funding for Lending, introdusă în 2012 ca să încurajeze băncile să crediteze mai mult după criza financiară. Această schemă a fost în mare parte înlocuită de Term Funding Scheme (TFS) după votul dat pentru Brexit, în iunie 2016.
Ft.com scrie că datele oficiale publicate în această lună arată că băncile au utilizat TFS pentru a împrumuta 127 de miliarde de lire sterline la dobânda de bază a BoE, înainte ca schema să se încheie, în februarie.
Costul mediu al depozitelor noi pe termen fix este aproape dublu faţă de dobânda de bază a BoE, astfel că schimbarea mai sus amintită va avea, probabil, un impact asupra marjelor de profit ale băncilor, potrivit agenţiei de rating.
Raportul sugerează, de asemenea, că instituţiile de credit ar putea încerca să transfere unele costuri mai mari clienţilor, prin dobânzi mai mari la creditare, deşi Aleksander Henskjold, analist al Moody's, a declarat că "acest lucru va depinde de mediul concurenţial".
Băncile mari, precum Lloyds Banking Group şi Royal Bank of Scotland, au împrumutat cel mai mult din TFS în termeni absoluţi, dar Moody's susţine că băncile mai mici, precum Virgin Money, vor fi cele care vor suferi un impact mai mare după finalizarea schemei.
În ciuda costurilor suplimentare, totuşi, unele bănci au salutat sfârşitul schemei BoE, notează ft.com.