MOODY'S: "Ieşirea Greciei din zona euro va spori temerile că şi alte state vor urma această cale"

A.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 martie 2015

Ieşirea Greciei din zona euro ar avea "consecinţe serioase" pentru întreaga regiune şi va spori temerile că şi alte state vor urma această cale, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody's, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Deşi guvernele din zona euro beneficiază de costuri de împrumut mai scăzute, în urma măsurilor de stimulare aprobate de Banca Centrală Europeană, iar redresarea ar urma să se accentueze gradual în următoarele luni, unele state, cum ar fi Franţa şi Italia, încă se confruntă cu presiuni asupra ratingurilor lor de credit, avertizează Moody's.

Ratingul junk atribuit Greciei (Caa1) este în prezent sub revizuire, cu implicaţii negative, în condiţiile în care viitorul ţării în zona euro este nesigur sub conducerea premierului Alexis Tsipras.

De câteva săptămâni, Atena se confruntă cu creditorii săi din zona euro, dar nu reuşeşte să găsească aliaţi în Uniunea Europeană în eforturile de renegociere a condiţiilor din pachetul de asistenţă financiară. Cel mai grav scenariu - ieşirea Greciei din zona euro sau "Grexit" - ar avea implicaţii considerabile, se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară.

"Chiar dacă impactul financiar imediat este limitat, ieşirea unui stat membru din uniunea monetară va spori temerile că şi alte state vor urma această cale", a apreciat analistul Kathrin Muehlbronner.

Cel mai evident risc este că şi alte state de la periferia zonei euro, cum ar fi Portugalia, Spania şi Italia, vor fi sub presiunea investitorilor, iar costurile lor de împrumut vor fi sub presiune.

Totuşi, Moody's estimează că perspectiva ratingurilor suverane pentru statele din zona euro va rămâne stabilă. Deprecierea euro, măsurile de stimulare adoptate de BCE şi preţul mai scăzut al ţiţeiului vor compensa presiunile deflaţioniste în zona euro, apreciază Moody's. Cu toate acestea, ritmul de creştere al regiunii va rămâne probabil moderat, avertizează agenţia, iar nivelul ridicat al datoriei publice din Grecia, Spania, Franţa şi Italia va continua să crească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb