Moody's Investors Service a confirmat ratingul pe termen lung în valută şi monedă locală al Republicii Moldova la "B3" şi a menţinut perspectiva la stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Decizia vine în urma creşterii economice solide, ponderată de nivelul scăzut de bogăţie şi dificultăţile economice structurale, a unei datorii guvernamentale moderate, a îmbunătăţirii capacităţii instituţionale, pe fondul dificultăţilor de guvernare şi al predictibilităţii politice reduse, a riscurilor politice moderate şi a diminuării riscurilor din sectorul bancar, apreciază Moody's.
Ratingul pe termen lung pentru obligaţiunile guvernamentale şi depozitele în valută rămâne neschimbat, la "B2" şi, respectiv, "Caa1", în timp ce calificativul pentru obligaţiunile guvernamentale şi depozitele în monedă locală se menţine la "B2", informează agenţia de evaluare financiară.
Decizia de confirmare a calificativelor "B3" echilibrează provocările la adresa ratingului de credit al Republicii Moldova, care includ nivelul scăzut al PIB-ului per capita, fundamentele economice şi de export reduse şi soliditatea instituţională limitată, faţă de datoria guvernamentală moderată şi progresele înregistrate în programul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în vederea rezolvării vulnerabilităţilor din sectorul bancar.
Creşterea economiei Republicii Moldova a fost solidă în primul semestru din 2018, PIB-ul real înregistrând un avans anual de 4,5%, faţă de o expansiune de 2,9% în perioada similară din 2017. Creşterea a fost susţinută de consumul privat robust, sprijinit de banii trimişi de cetăţenii care lucrează în străinătate şi de majorarea investiţiilor. Avansul exporturilor a fost solid, reflectând mediul extern favorabil şi sporirea integrării comerciale cu UE, deşi contribuţia exporturilor nete rămâne negativă din cauza avansului mai puternic al importurilor, apreciază agenţia de evaluare financiară.
Recent, Republica Moldova a primit o nouă tranşăƒ, de aproape 34 milioane de dolari, de la Fondul Monetar Internaţional. Acordul pe trei ani cu Republica Moldova a fost aprobat de Consiliul director al FMI la 7 noiembrie 2016, Republica Moldova având acces la o sumă totală de circa 178,7 milioane de dolari.