Moody's: Periferia zonei euro - abia la jumătatea drumului de ajustare a dezechilibrelor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 august 2012

Moody's consideră că Spania, Portugalia şi Italia ar putea să-şi rezolve problemele financiare până în 2013, iar Grecia şi Irlanda - abia în 2016.

Moody's consideră că Spania, Portugalia şi Italia ar putea să-şi rezolve problemele financiare până în 2013, iar Grecia şi Irlanda - abia în 2016.

Ţările de la periferia zonei euro au adoptat mai multe reforme structurale care le-au permis să-şi îmbunătăţească situaţia economică, însă acestea au ajuns, în cel mai bun caz, doar la jumătatea procesului de corectare a dezechilibrelor apărute înaintea crizei, potrivit agenţiei de evaluare Moody's Investors Service, care arată că statele în cauză - Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania - trebuie să continue reformele.

"Atât la periferia, cât şi în centrul uniunii monetare, ajustările au loc deja, în unele cazuri chiar la un nivel semnificativ", susţine Moody's într-un raport care subliniază că acest proces este, în cel mai bun caz, numai pe jumătate finalizat. Documentul notează: "O comparaţie cu crizele prin care au trecut Suedia şi Finlanda în anii 1990 arată că soluţionarea completă a dezechilibrelor acumulate de ţările de la periferia zonei euro ar putea să dureze mai mulţi ani".

Agenţia recunoaşte progresele înregistrate de unele state în domeniul dezechilibrelor comerciale şi al competitivităţii muncii, dar adaugă că guvernele nu îşi pot permite să relaxeze ritmul reformelor. Moody's subliniază printre progresele înregis­trate până acum faptul că în Spania costul cu mâna de lucru a scăzut cu 5,9% faţă de nivelul maxim, iar în Grecia şi Irlanda - cu 7,8%, respectiv 13,7%, ceea ce a ajutat la sprijinirea exporturilor şi la susţinerea activităţii economice, în condiţiile în care guvernele statelor respective au redus cheltuielile.

În domeniul competitivităţii, Moody's arată că majoritatea realizărilor aparţin companiilor care au reuşit să-şi menţină producţia chiar dacă şi-au redus personalul. "Câştigurile de competitivitate la periferia zonei euro par să fi venit mai ales ca urmare a îmbunătăţirii productivităţii, în condiţiile în care gradul de ocupare a scăzut mai rapid decât producţia", mai notează Moody's.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb