Banca americană de investiţii "Morgan Stanley" ia în calcul realizarea unei fuziuni cu "Wachovia" Corp. sau alte bănci, în vederea redresării încrederii investitorilor, după ce preţul acţiunilor sale s-a redus cu 42% în această săptămână, ca urmare a colapsului "Lehman Brothers Holdings" Inc.
Surse apropiate băncii, citate de agenţiile de presă străine, declară că directorul executiv al "Morgan Stanley", John Mack, a primit un telefon de la conducerea "Wachovia" Corp., care şi-a prezentat interesul în sensul realizării unei fuziuni. Potrivit surselor amintite, o asemenea tranzacţie este una dintre opţiunile luate în calcul de banca cu sediul în New York, care încearcă să limiteze vânzările short de acţiuni.
Totodată, CNBC a anunţat că "HSBC Holdings" din Marea Britanie şi "Citic Group" din China ar fi, de asemenea, interesate de o preluare a "Morgan Stanley", părţile negociind în acest sens. "Citic Group", cea mai mare companie de investiţii din China - deţinută de stat, a fost înfiinţată în 1979 pentru atragerea de capital străin. Banca are 44 de subsidiare. Jeanmarie McFadden, purtător de cuvânt al "Morgan Stanley", a refuzat să facă vreun comentariu în acest sens.
Potrivit unor surse citate de agenţiile de presă internaţionale, HSBC, cea mai mare bancă din Europa, nu poartă negocieri cu "Morgan Stanley" şi nu este interesată să facă vreo afacere cu această instituţie. Purtătorul de cuvânt al HSBC, Donal McCarthy, a refuzat să facă vreo declaraţie.
Christy Phillips-Brown, purtătorul de cuvânt al "Wachovia", a patra bancă din SUA, a declarat că politica băncii este de a nu comenta pe marginea "zvonurilor de pe piaţă ori a speculaţiilor".
"Wachovia", bancă ce are sediul în Charlotte, Carolina de Nord, are o valoare de piaţă de 19,7 miliarde de dolari, cu 18% mai mică decât cea a "Morgan Stanley": 24,1 miliarde de dolari.
Acţiunile "Morgan Stanley" şi "Goldman Sachs", cele mai mari societăţi de valori mobiliare din SUA, au înregistrat, săptămâna aceasta, cele mai puternice scăderi din istoria lor, investitorii considerând că planul guvernului SUA de a salva "American International Group" Inc. de la faliment nu a reuşit să liniştească criza creditelor.
În opinia analiştilor, o tranzacţie "Morgan Stanley" -"Wachovia" va avea mai mult sens pentru "Wachovia" decât pentru "Morgan Stanley". Directorul executiv al "Wachovia", Robert Steel, vrea să diminueze cu 1,5 de miliarde de dolari cheltuielile băncii.
Săptămâna aceasta, directorii "Goldman Sachs" şi "Morgan Stanley" le-au spus analiştilor şi investitorilor că nu au nevoie de o fuziune, dispunând de suficient capital şi lichidităţi.