Motive de optimism

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 21 octombrie 2020

Cornel Codiţă

Vezi, vorba românului: tot răul spre bine! Sigur, acum lumea se află sub presiunea creşterii valului pandemic şi odată cu el a consecinţelor nefaste pentru sănătatea publică, pentru viaţa a mii, sute de mii, dacă nu chiar a milioane de oameni. În plus, gestiunea prin măsuri de izolare şi ruptură socială, cu impact psihologic şi economic masiv, este atît de primitivă încît, chiar dacă livrează unele consecinţe pozitive în combaterea răspîndirii cu totul necontrolate a virusului, marea majoritate a populaţiei le resimte ca opresive, nedezirabile şi imposibil de suportat pe termen lung. Dincolo de orizontul zilei de mîine, însă, pare că putem privi cu ceva optimism. Dacă oamenii nu şi-au pierdut cu totul capacitatea colectivă de a învăţa din experienţele care marchează semnificativ viaţa socială, atunci sunt speranţe să vedem cîteva schimbări radicale şi benefice.

Una ar fi schimbarea modului în care sunt stabilite priorităţile cercetării medicale şi ale producerii soluţiilor eficiente pentru combaterea celor mai importante riscuri pentru starea de sănătate individuală şi colectivă. Fără să intru prea adînc în măruntaiele maşinăriei economice care dictează actualmente aceste priorităţi, ghidată în primul rînd de legea profitului marilor producători de medicamente, fără să mai amintesc de ravagiile pe care "moda", preconcepţiile, poziţiile autoritar dominante ale unor centre de putere în cercetarea medicală le au asupra selectării problemelor de soluţionat, este clar pentru oricine că după această păţanie colectivă, ceva trebuie să se schimbe şi se va schimba. Nu se poate ca familia mijloacelor de control şi combatere a factorilor patogeni de origine virală să îşi facă de cap, fără ca mijloacele terapeutice să nu fie la înălţimea pericolului şi a ameninţărilor sociale globale pe care le creează astfel de episoade. Costurile sunt prea mari şi două episoade de acest fel într-un deceniu pot îngenunchia oricare dintre marile puteri economice şi militare ale lumii, dacă nu chiar pe toate în acelaşi timp. Factorii de risc medical cu impact macro social (virali şi bacterieni în primul rînd) vor urca pe agenda de securitate colectivă. Reguli şi soluţii noi pentru gestiunea nu doar umanitară, ci şi medical pandemică a fluxurilor de migraţie sunt inevitabile. O categorie nouă de informaţii va însoţi în curînd persoana, evidenţiind nu doar istoria patologiei individuale, ci şi zonele de risc pe care le-a traversat sau vulnerabilităţile pe care le creează (potenţează) mobilitatea sa. În afara unui buletin meteo zilnic, la nivel global, nu este deloc imposibil să vedem, la ştirile zilnice, de acum încolo, şi un buletin global al riscurilor pandemice.

A doua mare categorie de consecinţe pozitive social are ca izvor înţelegerea şi acceptarea faptului că soluţiile supra etatizate pe care ne bizuim astăzi în asigurarea controlului, prevenirii şi combaterii factorilor de risc medical, în educaţie, în asigurarea sănătăţii publice şi individuale, în gestiunea măsurilor de combatere a efectelor distructive pe care le produc în plan economic situaţiile de urgenţă medicală sau de altă natură, sunt cu totul nesatisfăcătoare. Dacă această pandemie a arătat ceva cu claritate, în privinţa gestiunii problemelor sociale, atunci acest lucru este lipsa de viabilitate a soluţiilor în care se aşteaptă totul doar de la stat şi autorităţile sale. Balanţa trebuie urgent echibilibrată pentru că soluţiile problemelor macro sociale au concomitent dimensiuni individuale, comunitare şi macro sociale. Statul trebuie şi poate să se ocupe doar de ultimele. Pentru celelalte trebuie construite mijloace şi metode, trebuie instituite reguli şi principii noi, de la educaţie şi comportament individual, la economie şi securitate colectivă. Trebuie alocate mijloace şi asigurate formule instituţionale de acţiune eficientă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru problemele educaţiei şi învăţămîntului. Benefic social, pandemia şi consecinţele ei au arătat că educaţia trebuie să rămînă o componentă esenţială a transferului generaţional şi, mai larg, a socializării, că şcoala de tip "industrial" are capacităţi limitate şi limitative pentru soluţiile de învăţămînt în condiţii de criză, că ieşirea din modelele de secol XIX cu care lucrăm şi acum nu mai poate fi amînată, fără mari şi ireparabile pierderi generaţionale. Un cîmp larg de acţiune şi inovaţie socială trebuie deschis pentru a aduce activităţile de învăţare şi educaţie la nivelul mijloacelor de comunicare şi interacţiune de care societăţile post moderne dispun deja. Cu bunele şi cu relele sale, modelul educaţiei "clasice" şi-a încheiat cariera. Cursa pentru crearea şi acreditarea noilor modele de educaţie şi învăţămînt începe de fapt, acum, în mijlocul acestei crize. Parteneriatul şcoală familie a fost reinvestit, surprinzător pentru unii. Este timpul reintegrării cooperării instituţionale în procesul educaţional şi de învăţare socială. În sfîrşit, în această criză s-a putut vedea cu ochiul liber care este nivelul educaţiei sociale în diferite comunităţi şi colţuri ale lumii şi cît contează acest nivel pentru capacitatea de asamblare rapidă a unor soluţii eficiente de prevenire sau limitare a consecinţelor unor crize macro sociale. Din cenuşăreasă, educaţia socială ar putea deveni, în sfîrşit, prioritate a sistemului educaţional, atît în familie, cît şi în instituţiile specializate, de stat sau particulare.

În sfîrşit, pandemia aceasta a testat modelele actuale de administraţie publică şi capacitatea lor de a interveni eficient în soluţionarea crizelor sociale. Concluzia generală: nici unul nu s-a ridicat la nivelul de eficienţă necesar combaterii crizei. Sistemele supra-centralizate, cum este şi cel din România, şi-au atins limitele de organizare şi control mult înainte ca virusul să fi atins cotele critice de răspîndire în rîndul populaţiei şi de generare a consecinţelor patologice. Sistemele cu diferite grade de libertate în articularea relaţiilor dintre decizia centrală şi cea locală, cum este cel din Statele Unite, spre exemplu, şi-au evidenţiat slăbiciunile de la nivelul critic al gestiunii autorităţii. Jumătăţile de măsură sau soluţiile bazate pe "fiecare nivel face cum şi ce crede de cuviinţă" produc deficite la fel de importante în rezultatul final al gestiunii crizei ca şi modelele supra-centralizate. Şi aici, în administraţia publică, folosim modele ale secolelor de mult apuse, XVIII şi XIX. E timpul, ne spune imperativ această pandemie, să inventăm modelele de care are nevoie şi de care se poate servi eficient societatea secolului XXI. La limită, nu doar administraţia publică, ci politica însăşi va fi obligată să se reinventeze, în soluţii şi tipare noi, dacă vrea să îşi păstreze vocaţia de parte a soluţiei pentru problemele vremurilor noi şi nu doar să rămînă parte din problemele niciodată soluţionate pînă la capăt ale tradiţiei şi moştenirii istorice.

Opinia Cititorului ( 36 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Actul VII - cheia a șaptea

    De  Modelele razelor discurilor solare ... vindecați 

    de Salomeea Romanescu 

    Aham Shanti 

    Rotative, aurii, discuri șase, Modele angelice acum, în vânt, 

    în momentul continuum, în coduri de lumină! Scut cristalin 

    de lumină format prin modelul frecvențelor noului Pământ, 

    cu frecvențele iubirii divine, perspectivele Serviciului divin. 

     

    Superioare perspective încriptate în... 

    1. Când venim ca mesageri universali, venim sub diferite forme și devenim structura care

      iluminează Sufletul omului. 

      Unele Suflete devin conștiente de prezența noastră, mai mult decât alții, apoi ei informează. 

      Într-un fel, noi ajungem să ducem umanitatea la un nou nivel de înțelegere.

      Ajungem în punctul în care colectiv, noi transferăm cunoaștere, nu doar Sufletului omului, și Sufletului... 

      Voi vă bazați pe arderi, noi v-am arătat cum funcționează Universul pe baza interacțiunii câmpurilor magnetice.

      Omul nu va muri în nici o dimensiune din Univers!

      Aceasta este imaginația omului, că omul va muri. Nu. Omul niciodată nu va muri, în nici o dimensiune din Univers. Depinde doar ce intensitate luați.

    Actul VIII , cheia a opta

    De Modelul angelic-activarea ADN-ului cristalin - portal, gaura de vierme... vindecați 

    drepturi exclusive Salomeea Romanescu 

    Zamolxis 

    Chem pe Shakti, fuzionez cu-a mea prezență sacră 

    EU SUNT!activez modelul discului solar auriu. 

    Eu acum activez, codurile cheie, geometria sacră, 

    literele de foc, ale numerologiilor, ADN-mi auriu. 

      

    Vortexul portal, douăsprezece spirale, ADN-ul meu,

    fuzionează liniile temporale... 

    1. Postludiu

        

      Autorul 

      Te-am pictat ca pe-un vers 

      Ești al meu Univers 

      Și ce mult te iubesc! 

      O Baha|Ulah, O Baha Ulah. Baha Ulah! 

        

      Te-am cântat ca pe-un vers 

      Că să pot să te cunosc 

      Sunt al tău Univers! 

      O Baha |Ulah, O Baha Ulah. Baha Ulah! 

        

      Te-am dansat ca pe-un vers 

      Ești al meu Univers 

      Și ce mult te iubesc 

      O Baha |Ulah, O Baha Ulah. Baha Ulah! 

      În esență noi iluminăm Sufletul omului, ca acesta să aducă Pacea.

      Adevărata bogăție este cunoașterea Sufletul Creatorului, de care-mi pasă.

      Adevărata bogăție este cunoașterea Sufletul Creatorului, de care-mi pasă.

      când acești oameni răi fac aceste crime și alteasemenea păcate, cu aceste acte ale lor, Sufletul cumva, ați spus că este rupt, devine mic, ca și un virus, deci de ce Sufletul devine un virus?

      Sufletul își găsește o poziție în care nu primește.

      Este structura Sufletului omului, care prin elevare, .... este vorba despre cât de aproape poate fi, pentru a face schimb cu o intensitate mai înaltă,... 

      ...cum a fost Hitler sau alții, aceste Suflete își găsesc poziția în care, într-un fel, nimeni nu le dă și nimeni nu primeşte. Și astfel devin îndepărtate (izolate). Este ca o stea ce explodează și care este parte, în continuare a sistemului. Nu este o pedeapsă, dar este ceea ce eu numesc separare, prin intensitatea câmpurilor.

    Zamolxis cu leacurile lui naturale pentru fiecare boala a fost uitat la fel si descantecele lui, adica vorbele frumoase care restaureaza intregul.Eu folosesc doar remedii naturale pentru boli si mai ales intaresc imunitatea pentru a preveni bolile datorate microbiomului nociv.

    Mass-media chineză dedică articole lungi medicinei tradiționale a țării, susținând că datorită ei coronavirusul a fost eradicat. La Beijing, diplomația... 

    1. Va trebui să trăim cu acest virus pentru totdeauna. Există foarte puţine şanse să fie eradicat", a declarat în Parlament John Edmunds, membru al Grupului Ştiinţific Consultativ pentru Situaţii de Urgenţă (SAGE).

      Deşi coronavirusul va exista pe termen nedefinit asa ca doar imunitatea ne scapa de probleme. 

      Fundatia Keshe organizeaza in fiecare marti seara, pe zoom, sesiuni despre coronavirus si solutiile ieftine gasite de aceasta pentru orice tip de virus.Cand am datele vi le pot aferi,..Este sinhurul astrofizician care a gasit solutie impotriva virusurilor.

      7945568676 este nr, cafenelei, la ora 19 incepe.

      Trebuie sa intelegeti ca sufletul vostru este soarele existentei voastre iar fizicalitatea este reprezentata de pamant, luna, Saturn din interiorul acelei structuri. Orice sistem solar isi are propriul ADN, propriile coduri. Daca ADN-ul auriu este activat si razele PMTICS sunt activate atunci se produce elevarea sufletului. Cand sufletul e puternic si fizicalitatea este puternica, asa cum Zamolxis i--a invatat pe stramosii nostri.

      Sufletul fizicalitatii e reprezentat de energiile create de comunicarea una cu alta. Sufletul omului este totalitatea interactiunilor campurilor acestuia cu mediul sau.

      Tehnologia schimba intensitatea campurilor virusurilor. 

      Omenirea nu a ajuns să facă nici primul pas în înţelegerea Sufletului, ce să mai spunem de înţelegera mutaţiilor intensităţilor Sufletului ei, pentru a se con verti singură la existenţa poziţiei şi prezenţei.

      Omenirea trebuie să înveţe două lucruri fundamentale, de care trebuie să fie conştientă, să înţeleagă cum să creeze... 

      Sistemele „fank sitter”, nu pentru zborul omului, ci pentru (a creea) poziţii pe acestă planetă, pentu a fi acolo ca puncte unde liderii acestei planete să se întâlnească cu liderii Comunităţii Universale, cu delegaţii desemnate pentru a negocia calea, pentru a învăţa omul modul cum să schimbe comportamentul animalelor pe această planetă, să schimbe condiţiile ca Pământul...

      Nu uitaţi „am făcut omul după imaginea mea”. Şi această imagine trebuie să trăiască în toate

      dimensiunile fizicalităţii şi ale Sufletului. Şi omul va fi învăţat, cum să-şi poată folosi dimensiunea fizică, pentru existenţa Sufletului său, în mai multe dimensiuni. Iubirea fiind parte din viaţă. A trăi înseamnă a şti şi... 

      Se vor scutura temeliile creării vieţii pe această planetă, structurile pe care le-aţi stabilit ca cetăţeni, sistemul bancar, structurile sociale, conducătorii, nici un om nu se va mai îmbolnăvi, prin crearea echilibrului între Suflet şi fizicalitate. Aceasta niciodată omul nu a învăţat. Din frica pentru existenţa sa a ridicat temple, statui şi s-a rugat la diferite lumini, diferiţi...

      Într-un fel, Sufletul omului, devine imaginea fizicalităţii omului, dar nu dimensiunea fizică. Sufletul nostru devine o altă stea, în totalitatea Creaţiei, dar în esenţă poate păstra imaginea originii sale, în care se află omul, în totalitatea transparenţei câmpurilor, fără dimensiunea existenţei fizice.

      Dacă luăm (dăm de o parte) structura fizică a omului, în modul în care noi o vedem şi păstrăm aceste puncte centrale, stele, Suflete, ale ficatului, rinichilor, inimii şi restul, ce vedem? Nu vedem altceva decât o galaxie, o galaxie de stele, diferite intensităţi, dar de fapt, în totalitate, foarte asămănătoare cu forma omului.

      În esenţă omenirea se va vedea pe ea... 

    Scuzati! Privind comentariile acestui editoraial se prea poate sa fi nimerit, din greseala, la o alta publicatie? Dle Autor, ce se intampla domne' de inspirati asa mare tacaneala? Cand spui, uite domne' este cineva care are viziune, spune bine, clar si asumat comentariile realitatii cotidiene...hop! dracie!...ramai confuz...poate n-ar trebui duduita asta sa scrie in publicatii de specialitate, daca tot o framanta salvarea universului? Aaaa! Acum inteleg...s-a desfiintat revista de...

    1. E pentru initiati doar!

      ...înţelegeţi că viaţa nu este în dimensiunea fizicalităţii, ci în dimensiunea Sufletului existenţei!

      ...atunci când Sufletul fizicalității se află în inimă iar Sufletul omului se află în creier, apoi ați vorbit despre conectarea lor și deschiderea Sufletului omului și că omul întotdeauna o face și ați exemplificat prin faptul că atunci când trecem prin emoții mari, când ni se întâmplă ceva în viață, apoi fizicalitatea nu o poate gestiona, trimite...

      Inițiații tăi sunt la "altă adresă". Ia-ți kilometrul de bazaconii și.... De la Cora Pantelimon pleacă un maxi taxi la Bălăceanca.Pentru Sapoca numai cu elicopterul Smart/Smurd.

      Domnule 4. v-ați adresat greșit autorului... MĂTURA acestui site e la domnul Mache. Să sune cineva și la Protecția animalelor de (a)casă. S-o des proprietărească, de cei 8 căței, pe... 

      Corect se scrie intr-un cuvant desproprietareasca. Aceste poezii fac parte din Poemul vindecarii umanitatii, sunt premiate si publicate deja...Le fac cadou umanitatii, leac pentru suflet.

      Adevarul e ca nu ma ocup eu de ei noaptea si nici nu sunt proprietara lor. Ei nu cu mine...dorm, Sunt cuminti in camerele lor sau cu proprietarul lor, Ei sunt licornii mei iubiti, pe care ii ador. Pe cine iubesti, cu drag servesti! La fel procedeaza si proprietarul lor. Anonimule nu ai invatat nimic... 

      In Marea căutare a Luminii  Păcii

      drepturi exclusive Salomeea Romanescu 

      Atman Zamolxis incantează 

      -Ghid pe calea iubirii divine în templul Adevărului 

      Valuri masive de conștiință cosmică divină vin, 

      pășim grațios pe calea iubirii divine a Adevărului 

      Noului pământ, pășim mai ușor și grațios, divin. 

       

      Trecere la nivelul ulterior, în templul Adevărului... 

      Pentru suflet imi fac timp, misiunea mea pe terra este sa aduc pace sufleteasca si sa fac pace! Rezolvarea conflictelor fara conflict!

      Pop Dan zis Anonimul, nu stii sa fii civilizat. Ai vazut ce ai patit in grupul plasmatic? Daca nu stii sa scrii corect gramatical si mai ales sa fii politicos! Universul ti-a dat o lectie. Sper sa fi invatat ceva din ea...

    Modele experimentate in toate domeniile trebuie inlocuite cu alte tipare civilizatoare. Aceste tipare civilizatoare se bazeaza pe valori spirituale comune, in armonie cu Sufletul Omului si cu sufletul fizicalitatii,

    Pe scurt echilibrul dintre Suflet si fizicalitate va face imposibila boala. 

    1. Epilog

      drepturi exclusive Salomeea Romanescu 

      Brahman (entuziasmat) 

      -Când un suflet omenesc trage cortina grea a eului 

      şi stă faţă-n faţă cu iubirea pură, divină, eterică. 

      Când viaţa omului iese teafără din rătăcirile eului 

      tot aşa, ca lumina într-o flacără a vieţii, veşnică,  

      ca şi când ar privi-o pe Shakti creând o... 

      Pandemia este ocazie unica de schimbare a modelelor si tiparelor din varii domenii.

      Femeile sau barbatii care lucreaza domestic ar trebui retribuiti pentru munca lor. Fals se spune ca daca esti casnica sau casnic nu lucrezi. Aceasta activitate ar trebui retribuita.

      Un venit general garantat introdus de la nastere la nastere ar rezolva toate aceste probleme pecuniare, de sanatate si de pauperizare a populatiei,.Dezvoltarea si sanatatea personala ar trebui sa devina priroitati, in egala... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb