MUGUR ISĂRESCU: "Am să mă opun şi am să votez împotriva publicării salariilor directorilor din BNR"

Ionuţ Stănescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 august 2016

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat astăzi că nu este de acord cu publicarea salariilor directorilor din instituţia pe care o conduce, argumentând că nicio ţară europeană nu îşi publică salariile directorilor.

"Spre sfârşitul lunii, Consiliul de Administraţie va veni şi va face publice trei elemente cu privire la salarizarea din BNR. (...) Vom stabili care este gradul de acoperire: ne ducem şi cu directorii, şi pe la şefii de servicii sau rămânem doar noi, cei din CA. (...) Eu, personal, am să mă opun şi am să votez împotriva publicării salariilor directorilor. Această instituţie este una care lucrează în piaţa internaţională. Şi veţi vedea că, în afară de 3- 4 bănci nordice, nicio ţară europeană nu îşi publică salariile directorilor, pentru că ele fac parte din concurenţa instituţională. Eu optez pentru asta. Nu ştiu ce va face CA, dar trebuie să luăm o hotărâre şi aici, pentru că altfel intervine o suită de discuţii pe această temă a salarizării care nu este benefică Băncii Naţionale", a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naţionale, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei, potrivit unor surse din media.

Mugur Isărescu a precizat că, la finalul lunii, va fi publicată şi situaţia în alte ţări europene, pentru că există astfel de comparaţii în mediul public.

Guvernatorul a mai spus că, în momentul în care Banca Naţională a decis să nu publice salariile, situaţia era similară în majoritatea băncilor centrale din Europa.

"Decizia de a nu publica făcea parte din atributul de independenţă financiară a băncii centrale. Să poată stabili salariile astfel încât să îndeplineasă şi obiectivele din mandat - stabilitatea preţurilor, a cursului de schimb, stabilitatea financiară (deşi cele două din urmă nu sunt clar menţionate în mandat). În plus, cu toate că nu este menţionat nicăieri, avem şi acest obiectiv, ca orice instituţie financiară, să facem profit. Dacă putem face politică monetară care să nu ne ducă în pierdere, de ce să nu o facem. Avem trei obiective îndeplinite, plus capacitatea de a face profit", a mai afirmat Isărescu.

Guvernatorul a susţinut că, doar în ultimii cinci ani, Banca Centrală a vărsat la bugetul de stat aproximativ un miliard de euro, în condiţiile în care principala sursă de profit este reprezentată de administrarea rezervei internaţionale, iar dobânzile se află la niveluri extrem de reduse.

"Eu pot să vă spun că se împlinesc 25 de ani de când a fost numit primul CA al BNR şi ne-au dat, dacă nu mă înşel, 30 de milioane de lei capital. Acesta este singurul ban, scriptural, pe care l-a încasat banca centrală de la bugetul statului. Ne-au dat, într-adevăr, o putere extraordinară prin lege, să facem emisiune şi să facem politică monetară, şi după atâţia ani avem stabilitate monetară, de preţuri, financiară, contribuţii la buget de miliarde de lei. Rezerva valutară în vara lui 1994 era undeva la 35 de milioane de dolari, acum e de 35 de miliarde de dolari", a ţinut să precizeze Mugur Isărescu.

Şeful BNR şi-a dezvăluit joi, într-o conferinţă de presă, salariul lunar. Isărescu a anunţat că, la acest moment, câştigă, din salariul net plus indemnizaţia de conducere de la Banca Naţională a României, 13.601 euro/lună şi că nu încasează pensie.

"Consiliul de Administraţie a constatat că în multe bănci centrale s-a accentuat şi diversificat procesul de transparentizare. In consecinţă, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să facă publice minutele şedintelor de politică monetară. Pe baza acestei decizii privind publicarea salariilor, am decis să prezint în avans salariul net şi indemnizaţia de conducere ce revin guvernatorului BNR", a declarat, joi, Isărescu.

Acesta a precizat: "În avans, pot să va spun că salariul de Guvernator este de 9.495 de euro net lunar, plus indemnizaţia de conducere de 4.105 euro. În total, 13.601 euro, la un curs de 4,5 lei/euro".

Tot joi, guvernatorul a spus că BNR a luat această hotărâre, de publicare a salariilor şi a minutelor şedintelor de politica monetară, în contextul în care toate băncile centrale europene fac demersuri în sensul creşterii transparenţei procesului decizional.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Ce ai de ascuns Isarescule?

    Daca nordici o fac tu castigi prea mult cu sleata?

    Avem aceleasi drumuri ca in Comunism, datorie 40%din pib, industrie la pamant, agrigultura vanduta strainilor, tineri milioane slugi pe afara 99%. 

    1. INCREDIBIL !!!!

      Tot ce spune ISAR despre jongleriile pe pielea romanilor sa faca ei profit e deci ADEVARAT. 

      nimic din ce a spus isar pana acum nu s-a dovedit adevarat ci MINCIUNA

      Da d-le ..extraordinar ce "tupeu" are acesta persoana pus pe functie de guvernator...Aceste comparatii...???,vezi doamne ca in alte state nu se comunica salariile....concurenta internationala

      Uite d-le ca deatata timp..acest "individ" nea prostit deabinelea...deabea acum iti dai seama cum a invartito ani dealungul ocupari acestei functii....Tota lumea ne-am ingramadit la sondaje..vezi doamne Isarescu. 

      Ce zice "EL" acum in sinea lui....v-am prostit...acum nu ma mai intereseaza...credeti...bine.. .URA si la gara....va fac acum si in ciuda,,si n-o sa ma nici pensionezi.

       

      Isar a scos la iveala "profesionalismul" conducerii BNR .

      Și văd ca a cam avut dreptate.  

      zazo, ai uitat la diacritice ... mars inapoi la bac... comenteaza despre bnr cand il treci

    Tu, Isarescule, boier de vita veche!, chiar n-ai habar be materialele si comentariile care apar pe Bursa referitoare la BNR? Chiar vrei ca Make sa-ti faca cezariana de care ne asigura ca tocmai ai scapat ca prin urechile acului?

    Pai ce avem in scumpa noastra tara, independenta sau lege?  

    Obiectivele din mandat pot fi indeplinite numai avind salarii secrete? 

    Anin in vedere ca marile ticalosii care au dus la saracirea tarii si a taranilor ei sau facut sub protectia celui mai mare si ticalos secret a face apel la "concurenta institutionala" este pur si simplu umor negru.

    Isarescule, un om ca tine nu-i in stare sa priceapa ca politica guvernamentala si a voastra, stupida!, de salarii si pensii si preturile la nivel vestic au facut din cetatenii Romaniei cetatenii cei mai saraci din Europa? Daca tu nu pricepi asta, ce pretentii sa avem de la ceilalti, mult mai amariti intelectual? 

    Ce are transparenta deciziei cu transparenta salarizarii?

    Nu intelegem domnule Isrescu, va rugam sa ne educati! 

    Guvernatorul Isarescu se teme sa publice veniturile salariale ale directorilor din BNR deoarece bonusurile sunt enorme.

    Sa ne spuna dumnealui care e bonusul primit in calitate de guvernator al BNR pentru 2015 de exemplu.

    1. Unde se voteaza de are dret de veto?

      Si ce contestatii "judeca"bnr?E instanta? 

      Care-i problema ta cu banii altora, care nu sunt bugetari, nu sunt platiti din banii tai?

      Exista in Romania categorii profesionale platite aproape CA IN VEST. Ia intreaba tu cat castiga un avocat? Dar un programator cu experienta? Dar un medic cu cabinet si dotari bune? Dar vedete din presa care aduc rating si sunt platite din publicitate? De ce nu ar fi si directorii din BNR platiti la un nivel ceva mai apropiat de colegii din Europa? 

      ISarescu si ceilalti din conducerea BNR sunt platiti mai bine, mult mai bine ca in Vest, in termeni reali si ajustati la puterea de cumparare, desi n-au responsabilitatea pe care o are Banca Nationala a Angliei, Federal Reserve etc...Din cate stiu, dimensiunea economiei romanesti si circulatia leului romanesc e la ani lumina de cea a lirei sterline, euro, dolar etc, insa vila de lux de langa Bucuresti sau de nu stiu unde e la la fel de buna chiar daca mai ieftina decat cea de langa Londra (sigur, nu sunt strazi asa de bune, dar acuma revenim la problema jafului si risipei de resurse pe care o ridica si salariile astea obscene pentru nivelul Romaniei! cica concurenta institutionala, sa se dusca sa lucreze in Banca Angliei daca e dorit....cati se pot duce?

      Mai citeste despre BoE

       

      The annual report from the Bank of England, published Tuesday, reveals that BOE Governor Mark Carney received a total remuneration package of 586,010 pounds for eight months of work in the 2013/2014 financial year that ended Feb. 28. That translates into $993,990 for a job he started on July 1. 

      Beyond his straight-up pay of £320,000 for the eight months (£480,000 for a full year, or about $815,000), his pay is topped up by more than 50% with a housing allowance. The annual £250,000 ($424,050) accommodation allowance is ”to reflect the additional cost of living in London rather than in Ottawa,” where he ran the Bank of Canada. (Maybe he should see that as another bit of evidence that London housing prices have gotten just a little bit out of hand?) Adjusted for working two-thirds of the year, that is £167,680 to help pay the rent for the just-ended year. The balance of his nearly $1 million in compensation is his pension contribution. 

    Ce are de ascuns d-nul Isarescu oare???

    1. Secretul lui Bachus

      Cinteză?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb