Mugur Isărescu: "Aud discuţii că problema e faptul că Guvernul se împrumută"

S.B.
Macroeconomie / 15 mai

Mugur Isărescu: "Aud discuţii că problema e faptul că Guvernul se împrumută"

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, referindu-se la acuzaţiile potrivit cărora Guvernul se împrumută pentru a finanţa deficitul bugetar, că soluţia nu este să opreşti finanţarea deficitului, deoarece acest lucru ar însemna un şoc teribil pentru economie şi pentru ţară, informează news.ro.

El a explicat că soluţia este să reduci deficitul fiscal şi pe partea de cheltuieli, şi pe partea de venituri.

Isărescu a afirmat, miercuri, că dacă Guvernul nu ar mai finanţa deficitul, atunci acest lucru va duce la mai multe crize, printre care economice şi politice.

"Aud discuţii în public că problema este faptul că Guvernul se împrumută. Ce înseamnă dacă Guvernul nu ar putea să se împrumute şi nu ar finanţa deficitul? Înseamnă criză nu numai financiară, înseamnă criză economică, criză socială, criză politică. Eu am trăit aceste evenimente în anii "90, când nu aveam nici datorie externă atunci sau era foarte mică şi umblam disperaţi să găsim bani ca să finanţăm deficitul bugetar care oricum era mai mic. Au fost ani extrem de grei", a mai afirmat Mugur Isărescu.

El a explicat că soluţia nu este să fie oprită finanţarea deficitului.

"Soluţia nu este să opreşti finanţarea deficitului. Asta ar însemna un şoc teribil pentru economie şi pentru ţară. Soluţia este să reduci deficitul fiscal şi pe partea de cheltuieli, şi pe partea de venituri, în ambele părţi. Astea sunt opţiunile pe care trebuie să le facă Guvernul şi observaţi că se fac foarte greu. Încercăm în continuare să dăm inflaţia treptat în jos, nu bruscăm economia, nu apăsăm brutal pe frână, pe politica monetară, să nu creăm o recesiune pentru că asta ne mai trebuie într-un an electoral", a mai transmis guvernatorul BNR.

El a adăugat că pentru ţara noastră o recesiune în condiţiile unui deficit fiscal mare nu este o soluţie optimă şi a explicat că "o recesiune agravează situaţia fiscală şi pe cale de consecinţă are influenţe negative şi asupra inflaţiei".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Isarescu nu spune care e destinatia imprumuturilor...sunt parazitii speciali cu 8000 pensie la 45 de ani, 400.000 bugetari din administratie si agentii cu lefuri de 15000, furaciunile la licitatii programe gen Saligny unde nu exista standarde de cost, etc. Total annual 10 miliarde lei !

    1. Dar și Putler suferă nu numai tu.

    de ce nu spune Isarescu cati bani printeaza sa finanteze pensii speciale si bugetari de lux?

    sau cati bani a printat in 90 de a facut inflatie ca aveam toti milioane in portofel , si a lasat oamenii fara economiile de o viata? adica le-a furat mai pe romaneste.

    Bunicul meu a avut bani de 2 dacii economisiti din munca , furati tori de isarescu cu tiparmnita lui. Hotii de buzunar ajung la puscarie, hotii de la 19 milioane de romani simultan ajung la televizor. 

    1. Mai bine in popoul gol in fata rusilor decat cu armament nu?

      El și șoșo vorbesc cu Putler să ne lase în pace. Noi să fim încă 50 de ani zonă gri de săraki. :

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb