MUGUR ISĂRESCU: "Avem un total al notificărilor de dare în plată de 3.907 la 20 iulie"
Andreea Stoica
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 august 2016
Debitorii au depus la bănci, până în data de 20 iulie 2016, 3.907 notificări de dare în plată, în sumă totală de aproape 1,13 miliarde de lei, din care 2.634 (67,4%) au fost contestate de bănci, a anunţat astăzi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, potrivit unor surse din presă.
"Vă prezentăm câteva date statistice privind procesul de notificare la Legea privind darea în plată. Vă facem de la început precizarea că legea nu ne-a dat posibilitatea şi nici nu ne-a obligat să culegem date statistice. Informaţiile se bazează numai pe raportări ale băncilor transmise la solicitarea Băncii Naţionale a României în vederea monitorizării poziţiei prudenţiale a instituţiilor de credit şi a evaluării stabilităţii sistemului bancar. (...) La capitolul notificări de dare în plată, avem total notificări la 20 iulie, 3.907 notificări, din care contestate de către bănci 2.634, adică 67,4%", a explicat Isărescu.
În plus, potrivit acestuia, 404 debitori au notificat mai mult de două credite, de aceea numărul total de debitori este mai mic decât totalul notificărilor, respectiv 3.398 de debitori, dar majoritatea au depus notificare pentru un singur credit.
Guvernatorul BNR a mai precizat că suma totală a creditelor notificate, respectiv 1,13 miliarde de lei, reprezintă 1% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice şi 2% din creditele ipotecare.
Pe de altă parte, şeful BNR a menţionat că 56% dintre notificări vizează credite cu întârzieri de peste 90 de zile, iar 44% nu au fost şi nu sunt credite cu probleme. Totodată, în majoritatea cazurilor, valoarea creditului rămasă de rambursat este mai mare decât valoare garanţiei imobiliare. "Cu alte cuvinte exista o motivaţie clară de dare în plată pentru că valoarea casei era mai mică decât valoarea creditului şi debitorul era stimulat să efectueze această operaţiune. Avem în această situaţie 64% din numărul notificărilor şi 75% din valoarea expunerilor notificate. În cazul a 504 notificări, valoarea garanţiei este mai mare decât a creditului rămas de plată", a mai spus guvernatorul BNR.
În ceea ce priveşte gradul de îndatorare al debitorilor care au depus notificări de dare în plată, în majoritatea cazurilor acesta depăşeşte 65%. În plus, cele mai multe credite pentru care s-au depus notificări au valoare ridicată, de circa 300.000 de lei, potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR, conform aceloraşi surse.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2016, 13:57)
A ieșit masonul la rampă? Tot minciuni ,tot minciuni ,Praduitorule!!
2. 3907 sunt, unul a spus 4000
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2016, 15:10)
Bnr a spus ca vorbeste in interes personal, acum confirma.