MUGUR ISĂRESCU AVERTIZEAZĂ GUVERNUL: Opriţi risipa de bani!

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 octombrie 2007

Opriţi risipa de bani!

Progrese în România nu se mai pot realiza numai prin politica monetară, în condiţiile unor presiuni inflaţioniste datorate în special majorării preţurilor produselor agroalimentare şi deficitului de cont care s-a adâncit până la 13% din produsul intern brut, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri italieni din ţara noastră, la sfârşitul săptămânii trecute.

Mesajul trimis de Guvernator către Ministerul Economiei şi Finanţelor este că trebuie să reducă semnificativ cheltuielile bugetare pentru atingerea ţintei de inflaţie."O accelerare pe pedala monetară ar determina aprecierea monedei naţionale şi ar crea presiuni chiar şi pentru inflaţie. În condiţiile unei politici a veniturilor care ne scapă de sub control din cauza deficitului de forţă de muncă, singura soluţie pentru contrabalansarea creşterii preţurilor este înăsprirea politicii fiscale dublată de politica monetară prudentă", a subliniat Mugur Isărescu. Astfel, Banca Naţională nu îşi va modifica rata dobânzii de politică monetară de 7%.

Mugur Isărescu susţine că politica monetară a Băncii Naţionale este una prudentă întrucât rata rezervei minime obligatorii este la un nivel mare de 40% pentru nivelul activelor în valută şi 20% pentru cele în lei.

"Le spunem celor de la Guvern, mai ales în perioada electorală, opriţi risipa de bani", a mai spus reprezentantul BNR. Domnia sa a amintit de majorarea ajutoarelor sociale care nu fac altceva decât să promoveze şomajul şi munca la negru. O altă limitare a cheltuielilor publice ar putea consta în reducerea majorării salariale sau a majorării pensiilor.

Soldul bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale acestui an arată un excedent de 0,32%, nivel considerat bun de Guvernatorul Băncii Naţionale.

Cristian Pârvan, vicepreşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), consideră că apelul Guvernatorului este legitim, întrucât nu putem atenua adâncirea deficitului de cont curent numai prin dobânda de politică monetară. Domnia sa este de părere că trebuie reduse cheltuielile neproductive, dar că în România este nevoie totuşi de cheltuieli publice pentru investiţii.

Şi deputatul Daniel Ionescu susţine demersul reprezentantului Băncii Centrale de limitare a cheltuielilor publice neproductive, dar în România sunt necesare multe investiţii şi este necesar să avem deficit în soldul bugetului general consolidat.

BNR îşi menţine ţinta de inflaţie la 3,8% pentru anul acesta, dar consideră că vor fi presiuni în special datorită majorării preţurilor pentru produse agroalimentare, care deţin o pondere de 40% în coşul bunurilor de consum. "Efectele negative ale secetei se resimt semnificativ în ţara noastră în condiţiile unei agriculturi care nu este structurată, şi are nevoie de multe investiţii", a mai spus Mugur Isărescu. Domnia sa a subliniat faptul că nici importurile nu ne mai pot ajuta în acest sens, scumpindu-se şi ele datorită deprecierii monedei naţionale. Astfel, chiar dacă scăderea producţiei agricole se va resimţi prin creşterea inflaţiei şi luna următoare, Banca Naţională speră că va reuşi să menţină cât mai jos rata inflaţiei, conform declaraţiilor guvernatorului.

Mugur Isărescu este de părere că, în condiţiile unui deficit mare de forţă de muncă, nu putem avea o majorare a nivelului produsului intern brut peste 6%. "Creşterea de 5,8% din primul semestru este bună", a declarat Guvernatorul Băncii Naţionale.

În ceea ce priveşte cursul de schimb, Banca Centrală va face tot posibilul ca să evite fluctuaţiile mari, a spus Mugur Isărescu. Domnia sa preconizează că ţara noastră va fi pregătită să adere la euro cel târziu în 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031