MUGUR ISĂRESCU: "BNR eliberează în piaţă 400 milioane euro prin reducerea ratei rezervelor la valută"

V.B.
Bănci-Asigurări / 4 noiembrie 2014

Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii în valută de la 16% la 14% determină eliberarea a 400 milioane euro în piaţă, bani care fie vor fi repatriaţi băncilor-mamă, fie se vor întoarce în ţară pentru cumpărarea unor titluri, a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, citat de surse din presă.

"Banii aceia, volumul de 400 de milioane (de euro - n.r.) este posibil să fie repatriaţi, să se plătească o parte din datoriile băncilor-fiică către băncile-mamă, se pot întoarce înăuntrul ţării spre exemplu cumpărând diferite titluri, deci pot să aibă distribuţii diferite. După mine, toate sunt bune. Şi, când îţi plăteşti o datorie, banca-fiică către banca-mamă, nu este un lucru rău (este un lucru bun), dar să se facă echilibrat, într-un pas raţional, fără să se sară calul", a explicat Isărescu.

Pe de altă parte, oficialul a atenţionat băncile privind protejarea dobânzilor la depozite: "Este o atenţionare nevoalată, să aibă grijă de economisiri. Băncile... este treaba lor să dea credite, dar apropierea de client va duce la creşterea creditului.(...) Noi asistăm acum la un proces extrem de sănătos. S-a redus dependenţa de finanţarea externă! Eu nu pledez pentru o finanţare 100% a creditului în România numai din resurse interne. Ţara încă are nevoie de capital străin, dar într-un dozaj bun, într-o formă echilibrată, fără surprize, fără împrumuturi pe termen scurt care sunt mai instabile, ca să folosesc un cuvânt moale".

Mugur Isărescu a mai spus că, după ce s-a ajuns la un raport de 1 la 1 între volumul creditelor şi cel al depozitelor, după ce, la unele bănci, raportul a fost şi de 3:1, ar fi păcat ca băncile să reia creditarea nesustenabilă. "Dacă ai ajuns de la 3:1 şi la 1:1 la nivelul sistemului, este un efort care merită continuat. Ar fi păcat acum, din considerente legate mai degrabă de profitabilitate, să se dea cu piciorul la acest avantaj la care a ajuns sistemul bancar", a opinat guvernatorul BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb