MUGUR ISĂRESCU: "Dacă nu atragem fonduri europene, să nu mai vorbim despre creştere economică"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 noiembrie 2012

"Dacă nu atragem fonduri europene, să nu mai vorbim despre creştere economică"

În cazul în care ţara noastră nu reuşeşte să crească, în mod considerabil, fonduri europene, atunci nu ar trebui să mai vorbim despre creştere economică, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Domnia sa a subliniat: "Creşterea economică a României depinde foarte mult de absorbţia fondurilor economice. Acest lucru va avea un impact în cursul de schimb, dar şi în rambursarea fără probleme a împrumuturilor. Dacă nu absorbim fonduri europene, să nu mai vorbim de creştere economică. Golul de finanţare externă l-am acoperit din fonduri bugetare".

Mugur Isărescu consideră îngrijorător faptul că programele de absorb-ţie a fondurilor europene "trec din vorbă în vorbă", din acuzaţie în acuzaţie. "Fondurile europene constituie coloana vertebrală a creşterii economice a României", a afirmat guvernatorul BNR.

Ţara noastră nu se poate dezvolta în absenţa investiţiilor, iar economisirea internă, care este în creştere, influenţează, pe termen scurt, în mod negativ consumul, a explicat Mugur Isărescu. "Ţara nu are cum să se dezvolte fără investiţii. A miza pe acumulări interne prin dobânzi mai înalte nu este o opţiune pe care să o dăm la o parte. Suntem deja în grupa ţărilor care fac economisiri. Pe măsură ce cresc economisirile, scade şi consumul. Nu poţi economisi, în acelaşi timp să avem şi consum. Scăderea consumului acţionează în sensul unei creşteri mai reduse din punct de vedere economic. Lucrul care ne lipseşte este economisirea externă: investiţii, miliardele de euro din fonduri europene", a afirmat domnia sa.

BNR nu este optimistă în privinţa creşterii economice aferentă anului viitor, a declarat şeful Băncii Centrale, care a continuat: "Nu poţi, în acelaşi timp, şi ca persoană fizică, şi ca corporaţie, şi ca guvern să şi economiseşti şi să consumi mai mult. Cel puţin într-o primă perioadă scăderea consumului acţionează în sensul unei creşteri mai reduse. Consumul se diminuează şi ai creştere economică mai mică. În consecinţă, lucrul care ne lipseşte este economisirea externă.

Apare sub forma investiţiilor străine directe a creditării, sau a fondurilor europene. Primele două nu le vedem pozitiv pentru că asta este lumea, investiţiile străine directe sunt mai mici, băncile tind să facă deleveraging, nu să facă leveraging. Ar trebui să fim mulţumiţi că acest deleveraging este coordonat şi nu în proporţii mari care să distrugă echilibrele".

Fondurile europene reprezintă o sursă de a căror absorbţie rapidă şi eficientă depinde creşterea economică a ţării noastre în perioada următoare, consideră Mugur Isăres-cu. "Nu numai creşterea economică, şi veniturile bugetare, şi echilibrul bugetar, şi cursul de schimb, şi lichidităţile Băncii Centrale, că avem de dat bani înapoi", a mai adăugat guvernatorul BNR.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Web- masterul mi-a intrerupt exprimarea opiniei, ce naiba pazeste Make? Iata ideile de baza: 1. Se poate obtine crestere economica din economisirea de resurse financiare pt ca banii europeni vor veni la pastele cailor Iata catava exemple de economisire: Restructurarea si descentralizarea energetica prin utilizarea noilor tehnologii de producerea energiei si apropierea de consumator a utilitatilor. Un simplu PT ,punct termic ,livreaza utilizatorilor servicii de la apa calda menajera la curentul electric..Se elimina transportul utilitatilor si costurile datorate magistralelor de transport.2.Renuntarea la importul de tehnologii tip helio sau eoliene,sau dezvoltarea de energii nucleare in perspectiva. Incarca factura pentru magistralele de transport.. si investitiile aferente extinderii acestora..3.Anularea concesionarii de servicii pentru asigurarile de viata firmelor straine sau chiar unor banci straine ..atat de iubite de dl Isarescu.4 Anularea concesionarilor facute GDFSuez pentru distributia gazelor la populatie si trecerea acestui serviciu unei firma de stat.Sub controlul Parlamentului.! .. Si aceste propuneri pot continua dle Isarescu.. Numai din economisiri de resurse din domeniul energiei ,prin promovarea cu curaj a noutatilor din domeniu ale creatiei autohtone se pot strange cel putin 3-4 miliarde de euro anual...Se aude, dle Isarescu ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb