Mugur Isărescu: Deficitul de cont curent indică o inflaţie ascunsă

David Ungureanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 aprilie 2007

Mugur Isărescu: Deficitul de cont curent indică o inflaţie ascunsă

Deficitul de cont curent indică o inflaţie ascunsă, pentru că reprezintă un decalaj între investiţii şi economisire. Aceasta cu toate că în România se anunţă diminuarea inflaţiei, a declarat ieri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, la o sesiune aniversară.

Stabilitatea preţurilor este sustenabilă în mare măsură, însă anticiparea tendinţelor de evoluţie a preţurilor este esenţială împotriva inflaţiei şi nu reprezintă o joacă. Cu toate că ţara noastră nu mai e bolnavă de inflaţie, stabilitatea preţurilor trebuie să rămână o preocupare deoarece este climatul optim în care se poate dezvolta economia unei ţări pe termen lung. "Stabilitatea preţurilor este o precupare sănătoasă, dar nu trebuie să ne bage în euforie", a spus Mugur Isărescu.

Banca Naţională a României primeşte semnale din străinătate potrivit cărora autorităţile de la Bucureşti ar trebui să grăbească procesul de adoptare a monedei unice europene. Guvernatorul Băncii Centrale a precizat: "Primim semnale de afară că trebuie să fim mai ambiţioşi, să se stabilească un termen mai recent de adoptare a monedei europene, adică mai devreme de 2014", a spus Mugur Isărescu. Domnia sa a adăugat că problema nu este atât de simplă precum pare, pentru că termenul nu poate fi stabilit foarte exact şi euro va trebui adoptat doar cînd economia va fi pregătită.

În Polonia, Ungaria şi Cehia, ţări de mărimea României care îşi fixaseră adoptarea euro mai devreme decât noi, termenele au fost revizuite. Astfel, Ungaria care îşi propusese să adere la zona euro în 2009, acum se gândeşte la 2012-2014, chiar 2016, a explicat Isărescu.

Adoptarea monedei unice europene este necesară şi va fi mai bine pentru economia românescă dacă va fi mai rapidă, însă în acest scop nu trebuie să fie sărite anumite etape, a declarat Mugur Isărescu.

Adevărata trecere la euro se va face pe puntea solidă a unui leu tare, pentru că adoptarea monedei europene presupune existenţa unor bani sănătoşi în România. Guvernatorul BNR a amintit de procesul de denominare al leului, care a fost "o reparaţie istorică pentru bătrânul nostru leu" şi a simplificat mult circulaţia banilor în România.

"Marea bătălie a fost şi rămâne stabilizarea preţurilor. Denominarea nu a fost un scop în sine dar în oprinia BNR a reprezentat un punct de cotitură în recâştigarea încrederii", a mai spus Isărescu.

Problema balanţei de plăţi necesită atenţie

"Trebuie să acordăm mai multă atenţie problemei balanţei de plăţi", a spus ieri Mugur Isărescu, referindu-se la deficitul de cont curent, care a urcat la 2,049 miliarde euro în primele două luni ale anului.

În opinia guvernatorului BNR, românii au fost obişnuiţi să câştige din deprecierea leului. "Leul s-a tot depreciat din 2000 până în 2005, după care a început să urce. Probabilitatea unei mişcări în sus şi în jos există. E o variaţie normală de 2%", a precizat guvernatorul BNR. Cursul de schimb are toate şansele să înregistreze în perioada următoare mişcări în sus sau în jos, dar acest lucru nu înseamnă o prăbuşire a monedei naţionale.

Referitor la afirmaţia preşedintelui interimar Nicolae Văcăroiu, făcută la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit căreia există riscul de depreciere puternică a leului, Isărescu a spus: "Tot aud că se prăbuşeşte leul datorită nu ştiu cărei declaraţii. Dacă se mişcă cursul cu şase bani nu înseamnă, vezi-Doamne, că s-a depreciat".

Deficitul de cont curent a crescut cu 166% în primele două luni ale anului faţă de perioada similară din 2006, până la 2,049 miliarde euro, pe fondul unei deteriorări puternice a balanţei comerciale. Deficitul balanţei comerciale s-a adâncit la 2,033 miliarde euro în primele două luni din acest an, mai mult decât dublu faţă de perioada similară a lui 2006, când a fost de 995 milioane euro.

Inflaţia anuală s-a temperat în martie până la 3,66% datorită unor scăderi ale preţurilor produselor alimentare, care au compensat creşterile modeste ale preţurilor mărfurilor nealimentare şi ale serviciilor, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Prezent la seminar, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian a atras atenţia asupra faptului că România ar trebui să aibă o stabilitate mai mare a deficitului de cont curent şi a dat asigurări că va lua măsuri în acest sens.

Pentru a putea adopta euro în 2014, trebuie să avem o inflaţie sub 3% în 2010

Inflaţia anuală trebuie să fie ]n 2010, de maxim 3%, pentru ca România să poată adopta moneda unică europeană la termenul propus de banca centrală, 2014, a declarat ieri viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Cristian Popa.

Lupta cu inflaţia limitează însă posibilitatea de reducere a diferenţele regionale din România. "Există unele disparităţi între regiuni, iar eliminarea acestora este greu de făcut în contextul în care inflaţia trebuie să scadă", a spus viceguvernatorul BNR.

În schimb, convergenţa României cu zona euro creează condiţii pentru ca nivelul investiţiilor străine să fie constant ridicat. "Este loc să intre capitaluri sustenabile în România", a adăugat Cristian Popa.

Prin proiectul programului de convergenţă, aprobat de guvern în ianuarie, România se angajează să adopte moneda euro în anul 2014 şi, implicit, să intre ]n mecanismul ratei de schimb (ERM2) în 2012.

Pentru adoptarea euro, România trebuie să îndeplinească criteriile de convergenţă nominală stipulate în Tratatul de la Maastricht, care stabilesc că rata medie a inflaţiei nu poate depăşi cu 1,5 puncte procentuale media primilor trei membri ca nivel de performanţă, deficitul bugetar să se încadreze în limita de 3% din produsul intern brut (PIB), ratele dobânzilor pe termen lung să nu fie mai mari cu 2,2 puncte procentuale decât media celor mai performanţi trei membri, iar datoria publică să nu depăşească 60% din PIB.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb