Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: "Internet banking-ul, plăţile instant, criptomonedele pot furniza adevărate şocuri industriei financiare"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 noiembrie 2018

Mugur Isărescu: "Calculăm şi monitorizăm, dar cursul este al pieţei. Mai intervenim când apar confuzii şi încercăm să explicăm care este realitatea pentru că perpetuarea confuziilor este periculoasă".

Mugur Isărescu: "Calculăm şi monitorizăm, dar cursul este al pieţei. Mai intervenim când apar confuzii şi încercăm să explicăm care este realitatea pentru că perpetuarea confuziilor este periculoasă".

Într-un peisaj de servicii financiare supus unor schimbări rapide, produse financiare de tip internet banking, plăţi instant, cripto-monede etc. pot furniza adevărate şocuri pentru industria financiară, generând incertitudine şi testând, concomitent, rezilienţa conformităţii şi, implicit, capacitatea de absorbţie ins­tituţională a acestor şocuri, a atras, ieri, atenţia, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

În aceste condiţii, în opinia domniei sale, conformitatea are nevoie de o abordare gândită în perspectivă şi necesar să fie testată la noile condiţii de stres atât de autoritatea de supraveghere bancară, cât şi de fiecare entitate din sectorul financiar-bancar.

Mugur Isărescu a menţionat: "În viitorul apropiat, sancţiunile care decurg din reglementarea sporită vor deveni şi mai importante. Reţelele sociale vor continua să necesite o mare atenţie. În timp ce lumea digitală, pe de o parte, nu face mai uşoară gestionarea conformităţii, pe de altă parte, utilizarea internetului aduce elemente suplimentare pentru o mai bună cunoaştere şi înţelegere a clienţilor actuali şi potenţiali, a furnizorilor şi a altor actori cu care interacţionează instituţiile financiare şi bancare".

Printre altele, şeful BNR a reiterat că sunt importante şi chestiunile de colaborare dintre Banca Naţională şi industria bancară: "Colaborarea e legată chiar de compliance şi aş discuta-o în contextul acestei noi vedete care domină, de un an de zile, o parte din dezbaterea publică - dobânda ROBOR. Când a apărut, am răsuflat uşurat că scăpăm de obsesia cursului, dar, după un an, de la curs s-a ajuns la obsesia ROBOR. Ce probleme avem aici? În primul rând, ROBOR este un produs al dumneavoastră, al pieţei, care a ajuns o problemă a noastră, a Băncii Naţionale. Noi îl calculăm (ca să-i dăm credibilitate) pe baza unui regulament de piaţă aprobat de BNR, dar cu datele dumneavoastră (n.r. ale băncilor). La fel procedăm şi cu cursul - Cursul pieţei valutare de la Bucureşti calculat de Banca Naţională a rămas Cursul Băncii Naţionale. Şi mai auzi: «Banca Naţională a cotat...» - sunt 20 de ani de când tot spunem că BNR nu cotează nicio monedă, cel mult intervine pe piaţă; dumneavoastră cotaţi, faceţi tranzacţii. Calculăm şi monitorizăm, dar cursul este al pieţei. Mai intervenim când apar confuzii şi încercăm să explicăm care este realitatea pentru că perpetuarea confuziilor este periculoasă. Acum, o confuzie mare este următoarea: prin operaţiuni neştiute apare şi dispare lichiditatea din piaţă. În media se vântură zilnic titluri şocante care pot părea simpatice pentru noi, dar care pot genera un întreg curent de opinie, de tipul - «Banca Naţională a luat toată lichiditatea»; «Banca Naţională a inundat piaţa cu lei».

Să vă spun despre ultima inundaţie: s-au plătit taxe, impozite către stat, aşa cum se întâmplă mereu în jurul datei de 25 ale lunii, de vreo 20 de miliarde de lei, aceşti bani au plecat din bănci, nu au dispărut şi s-au acumulat în contul Trezoreriei care este la BNR. A fost o sumă mai mare pentru că au fost şi plăţile trimestriale. În compensare, prin licitaţia organizată de BNR, s-au dat 16 miliarde în sistemul bancar. Deci, ce emisiune monetară a făcut BNR, mai ales că durata împrumutului este de numai o săptămână? Dacă nu se explică acest lucru, încep fabulaţiile: BNR a făcut emisiune, din acest motiv este inflaţie!

Trebuie să lucrăm cu dumneavoastră, ca în dezbaterea publică să nu rămâ­nă asemenea confuzii: că am făcut emisiune, că am inundat piaţa cu lei.

Nu este greu, nu este nici necavaleresc, să conlucrăm în acest sens, pentru că, de fapt, conlucrăm pentru o bună informare a publicului şi evităm ca pe fundalul unor asemenea confuzii să apară cineva care să spună că se manipulează dobânzile".

Mugur Isărescu a conchis că lumea are nevoie de informaţii corecte, de onestitate, onorabilitate şi încredere în operaţiunile financiar-bancare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Guvernatorul arata o data in plus ca stapaneste politica monetara romaneasca ,fiind un factor important de stabilitate. Public demonteaza aceste acuze cu argumente si cifre ,dar in sinea lui stie exact ca atacurile din presa sunt menite sa-l determine sa plece mai repede (e un post foarte ravnit!). Pentru noi ,romanii,plecarea lui ar fi un mare dezavantaj,mai ales ca vedem atatea excese in economie si bugetul public..Sper sa pastoreasca si trecerea la euro !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb