MUGUR ISĂRESCU: "Pentru prima dată în istoria postdecembristă, Banca Centrală a identificat un risc sistemic sever"

Ioana Dogaru
Bănci-Asigurări / 7 aprilie 2016

"Pentru prima dată în istoria postdecembristă, Banca Centrală a identificat un risc sistemic sever"

Actualizare 15:52 BNR: "Numărul şi volumul creditelor în franci elveţieni s-au redus, în 2015, cu 20% faţă de 2014"

Numărul şi volumul creditelor în franci elveţieni s-au redus, în 2015, cu 20% faţă de 2014, ajungând la 60.429 de contracte în decembrie 2015, iar 17.400 de contracte au fost supuse conversiei, arată Raportul asupra stabilităţii financiare publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României.

Potrivit raportului, scăderea numărului debitorilor cu credite în CHF a fost determinată de conversia din franci a acestor tipuri de credite (circa 17.400), ajungerea la scadenţă sau cesionarea unor portofolii de credite în CHF (scăderea menţionată ar fi fost mai pronunţată dacă unele bănci nu ar fi răscumpărat credite în CHF cesionate în trecut -circa 12.000), soluţionarea unui număr important de solicitări de restructurare primite de instituţiile de credit de la clienţi (peste 11.500).

"În 2015, 27.000 de credite în franci elveţieni au fost renegociate cu succes între clienţi şi bănci. Asta înseamnă o treime din stocul de credite în franci (conversie plus alte metode de restructurare/reeşalonare, n.r.). Însă considerăm că soluţii generaliste, care îşi propun să intervină în contractele de credit în mod retroactiv, afectează stabilitate şi predictibilitatea", a declarat viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, potrivit unor unor surse din media.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:01 Liviu Voinea: "Programul Prima Casă şi-a făcut treaba şi poate să continue"

Programul Prima Casă şi-a făcut treaba şi poate să continue, mai ales că riscul creşterii bruşte a dobânzilor pe piaţa interbancară (ROBOR) este redus în lipsa altor evoluţii negative în economie, a declarat miercuri viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Liviu Voinea.

El a răspuns unei întrebări cu privire la faptul că în Raportul asupra stabilităţii financiare din octombrie 2015, BNR atrăgea atenţia asupra riscurilor pe care le presupun aceste împrumuturi.

"Analiza din raportul precedent era mult mai nuanţată. Una este să crească dobânda de la nivelul actual şi alta este să crească peste nivelul la care a fost luat creditul. Pentru că majoritatea celor care au luat credit prin Prima Casă au luat la alte dobânzi, în 2010, 2013, 2014. Dobânzile s-au dus în jos semnificativ în ultimul an, ultimul an şi jumătate. Mai mult, programul are nişte condiţii speciale: de avans, de dobândă (raportată la ROBOR, pe care Guvernul poate să o modifice), dar şi-a propus să îi ajute pe tineri şi pe cei cu venituri reduse să acceseze o casă şi eu cred că şi-a făcut treaba şi că poate să continue. Dar este o decizie a Guvernului, nu a BNR. Însă, din punct de vedere al riscurilor, am făcut analize de impact, dar impactul pentru debit este mult mai mic atunci când îl privim din perspectiva raportului dintre la cât ar ajunge dobânda dacă aceasta ar creşte şi dobânda la care a luat efectiv creditul. Dar, un şoc pe latura dobânzii ROBOR nu poate avea loc în situaţia în care nu se întâmplă nimic altceva în economie. Cu un mix adecvat de politici economice, un astfel de şoc este o perspectivă destul de îndepărtată", a subliniat Voinea.

În raportul din octombrie 2015, BNR sublinia faptul că perioada lungă de creditare pe acest program creşte "senzitivitatea" la la rata dobânzii. În plus, gradul de îndatorare este mai ridicat comparativ cu debitorii cu credite imobiliare care nu au apelat la program, din cauza avansului mai mic suportat (minim 5% la Prima Casă, minim 15% la ipotecarele clasice în lei).

"Este utilă o analizare a utilităţii măsurii programului «Prima Casa», acordat în condiţiile actuale, şi a contextului în care acesta mai aduce o valoare adăugată superioară vulnerabilităţilor pe care le creează. În perioada următoare, riscurile creditelor acordate prin acest program s-ar putea majora în eventualitatea creşterii ratei dobânzii. O analiză de senzitivitate a gradului de îndatorare la o creştere a ratei dobânzii indică un efect important în cazul creditelor acordate prin programul Prima Casa", se arată în Raportul asupra stabilităţii financiare publicat de BNR în octombrie.

(I.D.)

----

Actualizare 14:04 Liviu Voinea: "Riscurile asupra stabilităţii financiare din România au crescut ca număr şi intensitate în ultimele 6 luni"

România are o situaţie macroeconomică solidă, însă riscurile asupra stabilităţii financiare au crescut, atât ca număr, cât şi ca intensitate în ultimele şase luni, unele dintre acestea începând să se manifeste, a declarat astăzi Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României, potrivit unor surse din media.

"Stabilitatea financiară s-a menţinut robustă, dar riscurile au crescut, atât ca număr, cât şi ca intensitate. Din octombrie anul trecut până în prezent, au apărut două riscuri sistemice noi. Unul intern şi de o intensitate maximă, şi anume cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar, iar celălalt extern şi de intensitate ridicată - riscul privind posibila ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană", a explicat Voinea, la prezentarea Raportului asupra stabilităţii financiare.

Potrivit acestuia, riscul sistemic intern nu se referă doar la Legea dării în plată, ci la suita de iniţiative legislative care îşi propun să intervină retroactiv în contractele de credit şi care afectează stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ, cu impact asupra stabilităţii financiare.

În plus, două dintre riscurile din raportul precedent sunt în prezent în creştere şi, practic, ele s-au şi materializat.

"Primul vizează revenirea pe plan intern la politici fiscale prociclice, materializat parţial prin adoptarea bugetului pe anul 2016, revenind la discuţia despre inversarea consolidării fiscale, cu implicaţii asupra sustenabilităţii deficitului bugetar şi în anul următor", a mai spus Voinea.

Conform acestuia, în 2010 - 2015, România a parcurs un proces greoi de consolidare fiscală, în care mai multe guverne, cu măsuri diferite, au mers în aceeaşi direcţie, de reducere a deficitelor de la an la an.

"Chiar s-a atins obiectivul bugetar pe termen mediu în avans, adică deficit structural de 1%. Însă, în 2016, deficitul bugetar în termeni cash, practic se dublează. Pe termeni ESA, contabilitatea de angajament a UE se triplează. Acestea sunt datele", a subliniat viceguvernatorul BNR.

Acesta a reamintit faptul că încă din raportul din octombrie 2015 a avertizat că "dacă mergem pe un deficit de 3% din PIB, pe termen mediu, ceea ce înseamnă nu mai mult de trei ani, datoria publică va depăşi pragul de alertă, şi, în acel moment, riscul de recesiune depăşeşte 50%". Pentru 2017, în absenţa altor măsuri fiscal-bugetare, deficitul bugetar, pe calculele CE, va fi de 3,8%, de va apropia chiar şi de 4%, a mai spus Voinea.

Un alt risc ce a început, deja, să se materializeze este şi cel privind divergenţa politicilor monetare ale principalelor bănci centrale, având în vedere că Rezerva Federală a dat drumul la ciclul de creştere a dobânzilor. "Avem şi un risc sistemic în scădere, respectiv riscul asociat creditelor în valută. Acesta este în scădere, întrucât creditele în lei au devenit majoritare în structura stocului de credite", a mai spus Voinea.

(S.A.)

-----------

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat, astăzi, la prezentarea raportului asupra stabilităţii financiare că BNR, că pentru prima dată în istoria postdecembristă a României, Banca Centrală a identificat un risc sistemic sever, transmit surse din presă.

"În ultimele şase luni s-au intensificat iniţiativele care îşi propun să modifice retroactiv aspectele din sistemul bancar. Legea dării în plată este cea mai cunoscută. Toate propunerile privind cadrul legislativ în domeniul financiar bancar se concentrează într-un risc sistemic sever", a avertizat guvernatorul BNR.

Migur Isărescu a atras atenţia că există şi alte propuneri legislative care pot afecta serios stabilitatea, motivate şi de faptul că 2016 este un an electoral.

Guvernatorul a mai declarat astăzi: "Anumite propuneri legislative recente riscă să încalce dreptul de proprietate, să contrazică fundamentele unei economii de piaţă, să creeze instabilitate".

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. cel mai mare risc sistemic ,, sever" este faptul ca guvernatorul ramane in scaun....

    1. Subscriu si ar trebui sa se initieze o lista publica pentru demiterea lui. Este riscul care duce Romania in prapastia pregatita de bancile nesimtite.

    Iar a iesit "cucul" din strada Doamnei? Demisia Isarescu, ne-am dat seama de intentiile tale.

    Daca citeste vre-un papitoi de la BeNeReu, sa-i transmita macro-prudentialului aceste intrebari, legate de retroactivitatea pe care tot el o ridica in reportajul de mai jos privind aplicarea legii darii in plata: 

    1. Ordonanta 50 pt sistemul bancar s-a aplicat tuturor contractelor de credit sau doar celor viitoare? 

    2. Rata interna de finantare a fost inlocuita cu ROBOR/EURIBOR/LIBOR in contractele in derulare sau doar cele viitoare? 

    3. Clauzele abuzive au fost scoase din contractele in derulare sau doar cele viitoare? 

    Afara Isarescu, ne-am prins de jongleriile tale. E ultima zvacnire a ta. Ai adus popul acesta la sapa de lemn. 

    1. Referitor la 1 și 2, ele nu ar fi trebuit să aibă efecte materiale. Ci doar adunarea a câtorva comisioane într-o singură marjă.

      adică doar un efect de simplificare a formulei de calcul

      ECorect

      E Gresit

    incep sa cred ca Isarescu are nevoie de un control medical, sa fie verificat daca mai este apt din punctul de vedere al sanatatii sa mai detina vreo functie publica

    1. tu esti psihopat rau de tot

      vorbesti de la coleg la coleg....

    domnule Voinea, Prima Casa si-a facut treaba, daca va referiti, la distorsionarea pietei imobiliare, pastrarea artificiala a preturilor la un nivel ridicat, contribuind la profitul bancilor si al dezvoltatorilor imobiliari obscuri. da, din perspectiva asta, Prima Casa este un succes, pe banii statului si al fraierilor din munca carora sunteti platiti cu totii. ar trebui sa zburati toti pe faras pentru asta!

    "riscul sistemic sever" este ca lumea s-a cam prins de ce inseamna si fac BANCILE. si cum sunt ele protejate de bancile centrale impotriva cetatenilor obisnuiti. global, nu doar aici.

    1. Tu pe ce lume traiesti ? Anul trecut au fost peste 20 de miliarde de lei credite noi contractate. Ziceai ca s-au prins de ce fac bancile????? Papagalule!!

      Alina magureanu a devenit un risc seismic sever dupa ce l a denuntat pe isarescu ca dadea telefoane la bancheri ca acestia sa acorde credite de milioane de euro prietenilor sai. Mai ai tupeu sa iesi in publc isarescule si sa ne predici despre riscuri?

    Du-te la pensie, mosule!

    p.casa

    peste 50 mii ap.noi vandute prin program 

    fara el multi dezv.ar fi lasat muult din pret. sa zicem 10 mii euro per/ap profit datorita p.case 

    deci peste jumatate mld euro profit datorita sprijinului statului..pt tineri 

    bancile au in sold 170 mii credite p.c peste 5 mld euro, sa zicem o marja de 1 la suta diferenta intre dob pe care o dau deponentilor si dob. incasate - cu risc zero, prin garantia statului- deci jumatate mld euro anul profit datorita p.casa...din grija statului pt. tineri 

    alo , diicot? 

    1. de ce esti singurul tinar care a mers la scoala ?

    si se induce ideea de catre gretosul Voinea ca cetatenii care se baga la P>casa sunt...privilegiati

    multi dintre ei sunt spalati pe creieri si chiar cred ca li se garanteaza lor ceva.. 

    repet alo diicot? 

    de ce nu ii aresteaza nimeni pe astia de la bnr, e limpede neutralitatea lor , nu? 

    adaos

    dezvoltatorii -straini 

    bancile -straine 

    materialele-termopan e, usi, gresie, parchet, lifturi de import

    asta pt postacii care o sa bage placa cu economia nationala 

    1. termopanele sunt din Romania, fraiere

      cu cat te plateste sa fii agresiv, ,

      esenta mesajului meu era 

      duce p.casa la dezv sustenabila a Ro  

      NU.

      eventual ridica preturile la imobile pt tineri si ii inxcurajeaza pe multi...sa plece 

      nu erai tu cel agresiv care spunea ca Voinea este gretos? suporta tratamentul

      nu erai tu cel agresiv care spunea ca Voinea este gretos? suporta tratamentul

      e gretos sa insinuezi ca aia cu credite pc sunt privilegiati cand cei care fac profit usor si sigur -sunt bancile si dezv- si pein urmare sa nu beneficieze de ldplata

      sa ne facem.ca nu vedem faptele inseamna sa mancam.[...] sau sa fim postaci... 

    Au cazut atatea banci si nu s-a prins...

    Isarescu are dreptate, am mai vazut astfel de inverventii inainte de 2008, dar nimeni nu-l baga in seama.

    Dupa care a fost facut responsabil in locul altora. 

    Ploiticienii isi bat joc de alegatori, iar unii alegatorii isi urmaresc propriile interese pe termen scurt (bancheri, debitori bancari, diversi comercianti si importatori, speculanti imobiliari).

    Nu cred ca se incheie 2016 si se va pune problema unor reduceri de cheltuieli bugetare. Ca de obicei de la investitii, ca sa fie toti jmecherii (in general fraieri care vor achia de fapt nota) multumiti. 

    1. Eu cred ca toti isi bat joc unii de altii si noi plebea ne prostituam pe aici. Cit iei pe noapte, Marius ?

    tataie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb