O comisie a Parlamentului din Muntenegru a susţinut la începutul săptămânii confirmarea graniţelor cu Kosovo, iar un vot al legislativului pe acest subiect ar putea avea loc până la finalul anului, relatează Balkan Insight.
Acordul a fost semnat de reprezentanţii de la Podgorica şi de cei de la Priştina în luna august, la Viena, în cadrul summitului Balcanilor de West. Procesul de trasare a frontierei de către Ministerul de Interne va dura aproximativ doi ani.
Membrii comisiei au adoptat documentul în unanimitate, înaintând Parlamentului o recomandare de ratificare, în conformitate cu normele constituţionale muntenegrene.
Atitudinea pozitivă a autorităţilor de la Podgorica nu este împărtăşită, însă, de omologii lor kosovari. La sfârşitul lunii noiembrie a avut loc un incident în legislativul de la Priştina, când au fost lansate gaze lacrimogene, în semn de protest faţă de acordurile de la Viena cu Serbia şi Muntenegrul. Unele voci din republica autoproclamată Kosovo susţin că modificarea frontierelor se va face în favoarea vecinei şi cer stabilirea graniţei conform Constituţiei Iugoslaviei, din anul 1974. Departamentul de Stat american a precizat, însă, luni, că liniile de demarcaţie propuse recent corespund îndeaproape cu cele din 1974. În aceeaşi zi, ministrul de Externe de la Priştina, Hashim Thaci, aprecia că răspunsul autorităţilor SUA reprezintă o confirmare a faptului că graniţa a fost stabilită în mod echitabil, mai precizează Balkan Insight. În urma procesului care va dura doi ani, o comisie comună a celor două părţi implicate va face modificările necesare, astfel încât proprietăţile să nu fie împărţite între state.