Mutter Courage

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 25 septembrie 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

Într-un articol din 29 august, Der Spiegel folosea, pentru a ilustra profilul politic al celei ce reuşeşte performanţa să câştige a patra oară alegerile parlamentare federale germane, formula Mutti Courage. Cea care intrase în folclorul politic german la alegerile generale precedente cu supranumele Mutti (mama) se ilustrase, între timp, în timpul aşa numitei crize a refugiaţilor, ca având curajul de a-şi asuma valorile. Pe de altă parte, formula aleasă era o trimitere la piesa de teatru, Mutter Courage und ihre Kinder scrisă de celebrul dramaturg german Bertolt Brecht în 1938, în timpul exilului său şi jucată pentru prima dată la Zurich în 1941. Deşi în articolul lui Sebastian Fischer nu este nicio referinţă la piesa lui Brecht, contextul pe care piesa îl ilustra este cât se poate de actual. Acţiunea piesei lui Brecht se petrece în timpul Războiului de treizeci de ani dezvăluind viaţa unei vivandiere pe câmpurile de război din Bavaria şi Polonia. Brecht încerca prin acest pamflet politic, pus în scenă într-un moment în care Europa era strivită de ororile celui de-al doilea război mondial, să avertizeze asupra absurdului războiului şi a totalitarismului, luând ca exemplu un aşa zis conflict religios, care avea însă o substanţă politică.

Cât de actual pare astăzi avertismentul său! Ori, în articolul din Der Spiegel amintit mai sus este prezentată vizita curajoasă a Angelei Merkel într-unul din bastioanele Pegida (Patrioţii europeni împotriva islamizării occidentului - mişcare de extremă dreapta care-şi are nucleul la Dresda) şi ale partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), în Bitterfeld pentru a-şi susţine viziunea sa despre o Germanie europeană şi deschisă. Cea care fusese atacată pentru egoismul economic şi lipsa de viziune în legătură cu criza grecească a fost supranumită în 2016, nu doar cu simpatie, ci şi cu resentiment, ca urmare a deschiderii sale către problemele umanitare "cancelara refugiaţilor". În 2015 Angela Merkel a salvat faţa Europei atât în privinţa rolului central al valorilor, în primul rând a drepturilor omului, dar şi politic, dejucând planurile lui Vladimir Putin de a compromite ideea europeană şi de a pune Uniunea în dificultate prin forţarea exodului sirian ca urmare a intervenţiei militare în favoarea lui Assad. Nu întâmplător aliaţii direcţi ai Kremlinului iliberal, precum Viktor Orban, au catalogat atitudinea Angelei Merkel drept "idealism stupid", sau indirecţi, ba chiar aparent ostili Moscovei, dar în linie cu viziunea iliberală putinistă, cum sunt guvernaţii polonezi, nu şi-au ascuns aversiunea faţă de Germania lui Merkel.

Într-o Europă aflată în prima linie a războiului hibrid descris de generalul Gerasimov ca un război informatic, permanent şi low cost, în articolul său din februarie 2013, din Curierul militaro-industrial (Voenno-Promyshlennyi. Kurier 476) Angela Merkel a arătat nu doar că ştie şi poate să arbitreze între interese divergente dar şi că nu negociază principiile fundamentale ale democraţiei şi nu abandonează drepturile omului. Deşi, cum amintea jurnalista franceză Marion Van Renterghem în recenta sa carte "Angela Merkel, un OZN politic" (Angela Merkel, l'OVNI politique) apărută la sfârşitul lunii august, atunci când devenea şefa guvernului german în toamna anului 2005 nu părea să aibă datele fizice sau politice ale unui cancelar (era femeie, de formaţie ştiinţifică, venea din Germania de Est, trecuse prin experienţa dictaturii comuniste, se îmbrăca modest, era timidă şi puţin cam de stânga pentru un partid precum UCD, nu avea talent oratoric) a reuşit să se impună şi să reziste. Valorile sale protestante (fiică de pastor), experienţa sa de dincolo de Cortina de Fier, pragmatismul său economic, capacitatea de a reprezenta nevoile unui electorat care era mefient faţă de orice formă de exces au ajutat-o să supravieţuiască şi să devină liderul incontestabil al Germaniei şi al UE.

Dar pentru a reuşi acolo unde încă nu a putut decât să repare, în privinţa relansării Europei, Merkel, o tacticiană înnăscută cu o capacitate de analiză ieşită din comun şi dintotdeauna gata să folosească căi de rezolvare noi (profesorul său de matematică o descrie ca cea mi strălucită elevă pe care a avut-o şi care rezolva problemele folosind mereu alte metode decât cele obişnuite) va avea nevoie de parteneri puternici. Acum, în noua conjunctură determinată de alegerea lui Emanuel Macron ca preşedinte al Franţei, se va vedea cât de important mai este cuplul franco-german şi cum, prin complementaritate, cei doi lideri vor putea să-şi atingă obiectivele.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Totusi imi cer scuze anticipat pentru ce am spus săptămâna trecută despre domnul ziarist. Nici acuma nu a inteles nimica.

    1. Mesajul 1 nu aparține cititorului Cristi C.

    Foarte prost pentru ca bate campii. Stirea zilei este alta si asta nu a priceput asta care scrie aicea.

    1. Articol complet fara sens, Parvulescu asta habar nu are.

      Te invit sa oracai ceva despre Merkeloaie. Va face 16 ani in fruntea Germaniei! Vine din comunism! Auuu! Ce parere iti fac nemtalaii astia? Nu ti se pare ca sunt inclinati spre dictatura, ca realizarile lor sunt cam comuniste? Nu ca noi si ca la noi, care, urmare a faptului ca in ultimii 5 ani am beneficiat de aportul a 6 prim-ministri si a cine stie citor guverne la dezvoltarea scumpei noastre tari, parem cei mai democrati si cu realizarile cele mai democratice si pe masura, din universul cunoscut.

    - continuare la postarea din editorialul anterior –

    Alta „martea neagra”, de data asta noaptea, ca hotii! 

    In alegerile parlamentare care au avut loc in ultima luna a anului 2016 PSD, votat de 18% dintre cetatenii cu drept de vot, a obtinut o victorie hotaritoare, care-i oferea stabilitatea atit de necesara construirii si o putera aproape totala de a rezolva problemele grave, din toate domeniile si din toate colturile tarii. Daca credeti ca PSD a inteles asta si s-a apuct de lucru cu toata seriozitatea pentru a recostrui tara va inselati amarnic. Pesedeii au dovedit inca o data ca asemeni elevului, interpretat magistral de Florin Piersic, care stie doar lectia cu castravetele, dau dovada ca au invatat si ei doar o singura lectie: scaparea pe orice cale a jefuitorilor tarii, fosti, actuali si viitori, din ghearele Justitiei. „Topaiala” de care au dat dovada PSD, in acest an, in toate domeniile – stabilirea conducerii tarii, masurile economice, juridice si sociale luate, administrarea tarii – sunt pe cale de a-i spulbera orice urma de credibilitate, astfel incit cetateanul roman este acum in pozitia din care asteapta sa vada ce prostii mai face acest PSD si care din ele va duce la caderea guvernarii lui. Modul de actiune releva perfidia maiastra cu care actioneaza acest mamut prost, cu picioare de lut. El cauta sa convinga pe toate caile ca masurile luate sunt in beneficiul poporului: au promis, lucru sigur, ca dau la toata lumea, de la omul de afaceri sau bugetarul prosper la cetateanul mediu si la cel amarit. Si pentru a intretine si propaga aceasta convingere in rindul poporului au dat continuu, cred ca n-a fost luna in care sa nu dea ceva acolo, dupa merit!, unei categorii sau alteia de cetateni. Dar cind tragem linia si adunam constatam cu amar ca de fapt lor, virfurilor cetatenilor aflati in slujba poporului, si-au dublat sau triplat, acum!, salariile in timp ce restului i-au fost aruncate farmituri si multe, multe promisiuni = ramine cum ne-am inteles, pentru alta data, dupa program! Acum promit din nou repararea nedreptatilor intr-adevar strigatoare la cer din domeniul pensiilor. Poporul asteapta gura-casca sa „pice para malaiata in gura la natafleata”, dar tare ma bate gindul ca va avea a inghiti din nou doar o alta mare, mare dezamagire. 

    Dupa ce s-a facut ca incepe sa-si indeplineasca datoria fata de popor, PSD a trecut fulgerator, in prima luna de guvernare!, la darmarea meterezelor subrezite deja si slabe ale Justitiei. Inspirat, un om de presa a definit actiunea pesedista: „Guvernul face oameni cinstiţi din infractori. Prin lege!”. Evident, se face referinta la alesul sau numitul nostru, pe care noi, alegatorii, chiar daca palmeaza pina’n 200 000 lei, suntem obligati sa-l consideram cel mai cinstit dintre oameni. Actiunea a fost intreprisa marti, 31.01.2017, la intunericul noptii, ca hotii!, derutindu-l chiar pe Presedintele tarii, care stiind de ce sunt in stare guvernantii urmarea actiunile lor mai dihai ca romanii mai odinioara buteliile. Actiunea a avut o desfasurare racambolesca, avind in centru un personaj pe masura, un amarit caraghios din zona Caracalului, inginer cu studii economice “si doctorat!” facute unde altundeva decit pe la Balti. Desfasurarea spectacolului a fost magnifica. Totul a fost ca o comedie grotesca in care pesedeii in frunte cu personajul lor tragea hais, iar poporul cea. Comedia patronata de PSD, oribila in sinistria ei, s-a sfirsit prin victoria poporului, adica prin demisia personajului caraghios, portavoce a caraghiosilor pesedei, si abandonarea sau mai bine zis aminarea actiunii de catre Guvern. Consider ca actiunea este bine cunoscuta, a fost despicata si analizata de presa pina la ultimul firicel, asa ca nu insist prea mult asupraprea ei, remarc doar citeva aspecte: 

    -s-a adoptat un proiect de lege a gratierii prin care, initial, era prevazuta si gratierea pedepselor cu suspendare. :)) Oare cine era marele beneficiar al acestei prevederi stupide? 

    -s-a doptat vestita OUG 13 prin care s-a mutilate inspaimintator abuzul in seviciu; s-a scos din rindul faptelor penale neglijenta in serviciu; s-a modificat definitia conflictului de interese in sensul ca “dacă iei o decizie ca funcționar public prin care îți avantajezi fostul șef, fostul partener de afaceri sau cel care tocmai ți-a plătit o vacanță la mare, nu vei comite vreo infracțiune”; denuntul trebuie depus in cel mult 6 luni de la comiterea faptei (of, of, of, porcilor, ce bine v-ar pica!)… Mai remarc doar faptul ca desi CP are peste 400 de articole porcii astia incearca mereu si mereu sa modifice doar citeva, care-i vizeaza pe ei: abuzul in serviciu, conflictul de interese, neglijenta si abuzul in serviciu, favorizarea faptuitorului…  

    Porcii, in Zonal lor Crepusculara, viseaza ca au posibilitatea sa imparta tara in bucati si a se faca proprietarii ei. In plus sa le platim si salarii nesimtite. Ce oroare! Este posibil mai mult iliberalism? 

    Actiunea a avut ecouri extinse, de la Balta Brailei (Presedintie, Procuratura Generala, DNA, CSM, Avocatul Poporului, Patriarhie… ) pina la Washington DC, via Bruxelles. Fiecare comentator incerca s-o descrie cit mai succinct, clar si pitoresc: 

    “Este inadmisibil, este inacceptabil, este o bătaie de joc. Nu se poate ca Guvernul să adopte noaptea, fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi, o Ordonanţă de Urgenţă într-un domeniu atât de sensibil cum este Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Această chestiune nu este, pur şi simplu, tolerabilă.” Klaus Iohannis, preşedinte 

    “„30 0.000 de români au ieşit în stradă în România şi Europa împotriva unor măsuri care oferă protecţie unor politicieni. Sutele de români care protestează împotriva acestor politici penale, arată că cetăţenii României au luat-o înaintea politicienilor. Legea nu trebuie modificată după bunul plac al unor politicieni” Buşoi, asta chiar ca nu mai stiu ce-i acum. 

    “Acest Guvern este numit «Guvern de hoţi», «mafia instalată la Guvern», «Guvern de grup de crimă organizată», «Guvern de bandiţi». Sigur, pentru că au acţionat noaptea, pe neaşteptate, fără să anunţe pe nimeni, fără să fie pe ordinea de zi. Şi au modificat Codul penal şi de procedură penală ca să se scape pe ei, ca să scape, în primul rând, preşedintele Partidului socialist din România, domnul Dragnea” Monica Macovei eurodeputat.  

     

    “Pe de altă parte europarlamentarii ALDE şi PSD spun că protestatarii urmăresc răsturnarea actualului Guvern. „Asistăm la o încercare de răsturnare a unui guvern legitim. Statul român este hotărât să lupte împotriva corupţiei, dar anticorupţie nu înseamnă o justiţie abuzivă. Inclusiv DNA a fost înfiinţată prin ordonanţă de urgenţă”, a subliniat Norica Nicolei, europarlamentar al ALDE. De asemenea, eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru a reiterat faptul că trebuie românii trebuie să respecte Guvernul numit legitim, în urma unor alegeri parlamentare. „România merită să se întoarcă la separarea puterilor de stat“, a precizat Boştinaru.”  

    „Este îngrijorător ce am văzut în ultimele zile. Ordonanţa de urgenţă şi proiectul de lege privind lupta împotriva corupţiei nu pot fi interpretate altfel decât un pas în spate de la progresele văzute în ultimele decenii“ Frank Timmermans prim-vicepreşedintele Comisiei Europene  

    Mai redau doar o lista a beneficiarilor acestei porcarii si nu mai insist asupra acestui episode trist si amar din Odiseea Justitiei romane. O redau pentru ca o consider stralucitoare in intunecimea ei. 

    „1. Ion Iliescu, urmarit penal in dosarul mineriadelor  

    2. Liviu Dragnea, presedinte PSD, condamnat definitiv la 2 ani cu suspendare  

    3. Victor Ponta, premier, fost presedinte PSD, trimis in judecata  

    4. Robert Negoita, primar sect 3, urmarit penal  

    5. Olguta Vasilescu, ministru, urmarita penal  

    6. Paul Stanescu, senator, anchetat penal  

    7. Cristian Rizea, deputat, cercetat penal  

    8. Tudor Pendiuc, primar Pitesti, urmarit penal  

    9. Catalin Radulescu, deputat, condamnat in prima instanta  

    10. Gabriel Mutu, senator PSD, urmarit penal  

    11. Adrian Năstase, prim ministru, preşedinte PSD, condamnat definitiv  

    12. Viorel Hrebenciuc, vicepreşedinte PSD, deputat PSD, cercetat penal  

    13. Darius Valcov, ministru de Finanţe, cercetat în stare de arest  

    14. Dan Sova, fost ministru şivicepreşedinte PSD, trimis in judecata  

    15. Radu Mazăre, primar Constanta, cercetat în stare de arest  

    16. Nicusor Constantinescu, preşedinte CJ Constanta, cercetat penal  

    17. Bunea Stancu, preşedinte al CJ Brăila, condamnat definitiv  

    18. Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte PSD, cercetată penal  

    19. Marian Vanghelie, primar sector 5, cercetat în stare de arest  

    20. Gheorghe Nichita, primar Iasi, vicepresedinte PSD, cercetat penal  

    21. Adrian Severin, europarlamentar PSD, trimis in judecata  

    22. Mircea Cosma, presedinte CJ Prahova, cercetat penal  

    23. Vlad Cosma, deputat PSD, cercetat penal  

    24. Ovidiu Marius Isaila, senator PSD, trimis în judecată  

    25. Adrian Duicu, preşedinte CJ Mehedinţi, cercetat penal  

    26. Ilie Sârbu, senator PSD, urmărit penal  

    27. Miron Mitrea, vicepres. PSD, vicepres. Camera Deputaților, condamnat definitiv la 2 ani cu executare  

    28. Şerban Mihăilescu, senator PSD, urmărit penal  

    29. Dan Nica, europarlamentar PSD, cercetat penal  

    30. Ioan Adam, Senator PSD, cercetat penal în stare de arest  

    31. Ion Prioteasa, şef CJ Dolj, cercetat penal  

    32. Sebastian Ghiţă, deputat PSD, cercetat penal  

    33. Alexandru Mazăre, senator PSD, cercetat penal  

    34. Ristea Priboi, deputat PSD, trimis în judecată 

    36. Dumitru Ion, deputat PSD, trimis în judecată  

    37. Cristinel Bîgiu, presedinte CJ Buzău  

    38. Mârza Gavril, preşedinte CJ Suceava, trimis în judecată  

    39. Constantin Nicolescu, preşedinte CJ Argeş, condamnat definitiv  

    40. Cătălin Voicu, senator PSD, condamnat definitiv  

    41. Niculae Bădălau, senator PSD, cercetat penal  

    42. Ion Stan, deputat PSD, condamnat în primă instanţă  

    43. Nicolae Vasilescu, deputat PSD, trimis în judecată  

    44. Florin Pâslaru, deputat PSD, cercetat penal  

    45. Cutean Emilian Vasile, deputat PSD, fost secretar de Stat, condamnat definitiv  

    46. Constantin Contac, Preşedinte CJ Botoşani, condamnat definitiv  

    47. Duță Vasile, senator PSD, condamnat definitiv  

    48. Constantin Boscodeala, primar PSD Buzău, trimis în judecată  

    49. Victor Mocanu, senator PSD, trimis în judecată  

    50. Marian Ghiveciu, deputat PSD, trimis în judecată  

    51. Adascalitei Constantin, deputat PSD, cercetat penal  

    52. Alexandru Cordos, senator PSD, trimis în judecată  

    53. Adrian Simionescu, deputat PSD, trimis în judecată  

    54. Mircea Drăghici, deputat PSD, trimis în judecată  

    55. Nechifor Catalin, presedinte CJ Suceava, cercetat penal  

    56. Oana Mizil, deputat PSD, cercetata penal  

    57. Dontu Ovidiu, senator PSD Suceava, cercetat penal  

    58. Toni Grebla, urmarit penal  

    59. Marian Neacsu, vicepresedinte Camera Deputatilor, trimis in judecata pentru conflict de interese 60. 60. Constantin Nita, sef al organizatiei PSD Brasov, fost vicepresedinte PSD, urmarit penal  

    61. Gheorghe Nețoiu 62, Antonie Solomon, primar Craiova, cercetat penal  

    63. Marian Neacșu, fost deputat PSD  

    64. Marius Oprescu, președinte CJ Olt, cercetat penal  

    65. Silvian Vasile Ciupercă, președinte CJ Ialomița” 

    Am banuiala ca lista de mai sus a fos elaborata de Hotnews sau personal de Basescu cel Ticalos, ca prea sunt numai pesedisti pe ea. Asa ca este clar incompleta. Haideti criticilor, ca aveti de lucru! :))

    1. panarama beata, oracaie despre merkeloaie

      bati toba ca nebunu pe linga subiect 

      Cred ca daca ai o problema cu salariile lor, ar trebui sa ceri un salariu decent angajatorului tau, nu sa tipi ca altii au salarii nesimtite. Ai curaj sa iti cauti un salariu mai mare?

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb