Oamenii de ştiinţă au constatat că între America de Sud şi Africa de sud-vest câmpul magnetic al Pământului este mai slab. Anomalia nu afectează, în general, viaţa de pe Pământ, dar nu se poate spune acelaşi lucru şi despre navele spaţiale orbitale, relatează Science Alert, conform Hotnews.
NASA monitorizează o anomalie ciudată în câmpul magnetic al Pământului, o regiune uriaşă cu o intensitate magnetică mai mică, situată într-o zonă care se întinde în spaţiu între America de Sud şi Africa de sud-vest.
Acest fenomen vast, numit Anomalia Atlanticului de Sud, i-a intrigat şi i-a preocupat pe oamenii de ştiinţă de mulţi ani. Această anomalie nu afectează, în general, viaţa de pe Pământ, dar sateliţii şi alte nave spaţiale care zboară prin acea zonă se confruntă cu defecţiuni tehnice.
Puterea redusă a câmpului magnetic din interiorul anomaliei face ca particulele încărcate cu energie înaltă, venite din spaţiu, să pătrundă la altitudini relativ mici ale atmosferei, afectând sistemele tehnologice ale sateliţilor.
Aceste lovituri aleatorii pot produce de obicei doar defecţiuni minore, dar există riscul ca ele să provoace şi pierderi semnificative de date sau chiar deteriorarea permanentă a unor componente cheie, care de regulă obligă operatorii să oprească sistemele navelor spaţiale înainte ca acestea să intre în spaţiul anomaliei. "Câmpul magnetic este de fapt o suprapunere de câmpuri din mai multe surse", explică geofizicianul Terry Sabaka de la Centrul de zbor spaţial Goddard al NASA din Greenbelt Maryland.
Sursa primară este considerată a fi oceanul de fier topit din miezul exterior al Pământului, la mii de kilometri sub suprafaţa Terrei. Mişcarea acestei mase generează curenţi electrici care creează câmpul magnetic al Pământului. Un rezervor uriaş de rocă densă, aflat la aproximativ 2.900 de km sub continentul african, tulbură producerea câmpului, fapt ce duce la efectul de slăbire, la care contribuie şi înclinarea axei magnetice a planetei.
Cu toate că există mulţi oameni de ştiinţă care încă nu înţeleg pe deplin anomalia şi implicaţiile acesteia, apar constant noi idei, care aduc lămuriri asupra acestui fenomen ciudat.
De exemplu un studiu condus de heliofizicianul NASA Ashley Greeley în 2016 a relevat faptul că anomalia se abate lent înspre nord-vest. Nu este vorba însă doar de o mişcare.
Se pare că zona de anomalie pare să se împartă în două celule distincte, fiecare reprezentând un centru separat de intensitate magnetică minimă în cadrul anomaliei mai mari.
1. felicitari
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2020, 21:31)
O reala placere sa citesc ziarul Bursa si va felicit ca includeti si astfel de subiecte.
E bine ca pe langa declaratii ale dlui wuhannis sau cifre ametitoare despre covid, sa putem citi astazi despre magnetosfera sau, cum ati scris acum cateva saptamani, despre emisiile sporite de metan in contextul incalzirii globale.