NATO cere Rusiei să înceteze atacurile împotriva opoziţiei şi civililor în Siria

Ioana Dogaru
Internaţional / 5 octombrie 2015

NATO cere Rusiei să înceteze atacurile împotriva opoziţiei şi civililor în Siria

Actualizare 20:15

NATO a condamnat azi incursiunile aviaţiei ruse în spaţiul aerian al Turciei, calificându-le drept un "comportament iresponsabil", şi a cerut Moscovei să înceteze imediat atacurile asupra opoziţiei şi civililor în Siria, potrivit unui comunicat al organizaţiei internaţionale.

Consiliul Atlanticului de Nord s-a reunit azi, la nivel de ambasadori, "pentru consultări cu privire la implicaţiile potenţiale ale recentelor acţiuni militare periculoase ale Rusiei în şi în jurul Siriei", potrivit sursei.

Cu acest prilej, "Aliaţii şi-au exprimat profunda preocupare faţă de întărirea prezenţei militare a Rusiei în Siria şi, în special, faţă de atacurile aviaţiei ruseşti asupra oraşelor Hama, Homs şi Idlib, care au dus la victime civile şi nu au ţintit Daesh (Statul Islamic, n.r.)".

"Aliaţii cer Federaţiei Ruse să înceteze imediat aceste atacuri asupra opoziţiei şi civililor sirieni, să-şi concentreze eforturile asupra luptei împotriva ISIL (Statul Islamic, n.r.) şi să promoveze o soluţie la conflict printr-o tranziţie politică".

În acelaşi comunicat, NATO consideră că "acţiunile militare ale Rusiei au atins un nivel mai periculos odată cu recentele încălcări ale spaţiului aerian al Turciei, la 3 şi 4 octombrie, de către avioane SU-30 şi SU-24 în regiunea Hatay", care "au pătruns în spaţiul aerian al Turciei în pofida avertismentelor clare, prompte şi repetate ale autorităţilor turce".

"Aliaţii protestează cu putere faţă de aceste încălcări ale spaţiului aerian al Turciei şi condamnă aceste incursiuni şi încălcări ale spaţiului aerian al NATO", mai arată textul menţionat. "Aliaţii remarcă, de asemenea, pericolul extrem al unui asemenea comportament iresponsabil" şi "cer Federaţiei Ruse să înceteze şi să explice imediat aceste încălcări".

De asemenea, "Aliaţii cer părţii ruse să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că astfel de încălcări nu vor avea loc în viitor".

Comunicatul reaminteşte că "securitatea Alianţei este indivizibilă, iar Aliaţii sunt puternic solidari cu Turcia". "Vom continua să urmărim foarte îndeaproape evoluţiile de la graniţele de sud-est ale NATO", conchide comunicatul difuzat la Bruxelles.

(A.C.)

----------------

Actualizare 19:14 Liderul cecen vrea să trimită unităţi de luptă în Siria împotriva Statului Islamic

Liderul cecen Ramzan Kadîrov îi cere preşedintelui rus Vladimir Putin să îi permită să trimită unităţi de luptă cecene să lupte în Siria împotriva Statului Islamic, potrivit AFP. Într-un interviu pentru un post de radio local, Kadîrov a precizat că luptătorii ceceni sunt gata să lupte împotriva teroriştilor până îi vor învinge.

"Cer permisiunea de a merge acolo şi de a participa la operaţiuni special", a spus Kadîrov. "Aşa cum spuneam încă din 1999, când republica noastră era sfâşiată de aceşti demoni, am jurat pe Coran, indiferent că eram ceceni, musulmani sau ruşi, să luptăm împotriva lor oriunde s-ar afla", a spus liderul cecen.

Kadîrov a exlplicat însă că oamenii săi nu pot merge în Siria fără o decizie a comandantului şef, iar Constituţia rusă prevede că preşedintele este şi liderul suprem al forţelor armate.

Unităţile de luptă speciale cecene sunt extrem de bine antrenate, s-a lăudat Kadîrov, care a promis că, "imediat după ce vor afla că am intrat în această luptă, teroriştii din Siria se vor retrage".

La începutul acestei luni, liderul cecen anunţa că o fundaţie de caritate care poartă numele tatălui său va oferi ajutoare refugiaţilor sirieni din Germania.

(A.C.)

-------------------

Actualizare 15:44 Serghei Lavrov: "Armata liberă siriană rămâne o structură fantomă"

Armata liberă siriană (FSA), braţul înarmat al opoziţiei siriene, formată din dezertori ai armatei regimului sirian, rămâne o structură fantomă, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă TASS.

"Ni se vorbeşte de Armata liberă siriană, dar unde este ea? Aceasta rămâne o structură fantomă, nu se ştie nimic despre ea", a spus Lavrov, adăugând că Moscova a solicitat SUA explicaţii cu privire la ceea ce reprezintă această formaţiune.

"Nimeni nu ne-a spus unde operează armata liberă siriană sau unde şi în ce mod acţionează alte unităţi alte opoziţiei moderate. Însă chiar vom fi pregătiţi să stabilim un contact cu ea, dacă aceasta este într-adevăr formată din grupări armate siriene ale opoziţiei patriote", a precizat Lavrov.

Armată liberă siriană este necesară pentru a asigura un "proces sustenabil în cadrul reglementării politice în Siria", afirmase ministrul rus de externe.

"Dar aceasta există în realitate? Oare majoritatea reprezentanţilor săi nu a trecut la Statul Islamic?', se întreba retoric la 30 septembrie, în ziua lansării primelor atacuri aeriene ruse în Siria, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

(A.L.)

---------

Actualizare 15:00 Siria: Statul Islamic a distrus Arcul de Triumf din Palmira

Militanţi islamici din nordul statului Siria au aruncat în aer un alt monument în oraşul antic Palmyra, au declarat funcţionari şi surse locale, informează BBC News.

Arcul de Triumf a fost "pulverizat" de militanţii care controlează oraşul, a declarat un activist din Palmyra agenţiei de ştiri AFP.

Despre Arcul de Triumf se crede că a fost construit în urmă cu aproximativ 2000 de ani.

Luptătorii ISIS au distrus deja două temple antice în acest oraş, descris de UNESCO ca fiind unul dintre cele mai importante centre culturale ale lumii antice.

"Arcul de Triumf a fost pulverizat. ISIS l-a distrus" a declarat astăzi, pentru AFP, Mohammad Hassan al-Homsi, un activist din Palmyra.

(S.A.)

---------

Surse ale Hezbollah, o grupare şiită apropiată Teheranului, afirma că între Vladimir Putin şi Bashar Al-Assad ar exista o întelegere privitoare la prizonierii de război pe care Siria îi va captura de-acum înainte, cu precădere ISIS. Cei care nu sunt cetăţeni sirieni, ca şi instructorii lor saudiţi, qatarezi, kuwaitieni, turci si din Emiratele Arabe Unite, luaţi prizonieri de armata siriană, vor trebui predaţi ruşilor, informează Russia Today.

Conform întelegerii, ruşii îi vor îmbarca pe prizonierii ISIS la bordul avioanelor de transport AN-124 care cară zilnic armament şi muniţii în Siria, la drumul de întoarcere în Rusia, precizează sursa citată.

Sursele Hezbollah adaugă că în câmpul petrolifer Vankor, din nordul provinciei siberiene Krasnoyarsk, ar fi 520 milioane de tone de ţiţei şi 95 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Acesta este cel mai important proiect industrial al Rusiei, în următorii 10 ani. Rusia intenţionează să crească producţia acestui câmp petrolifer de la 442.000 barili/zi, la 1 milion de barili/zi .

Există însă o problemă privind forţa de muncă, proiectul necesitând aproximativ 14.000-25.000 de muncitori, pe care nu îi poate aduce din zonă, întrucât exploatarea se află dincolo de cercul Polar de Nord, la latitudinea de 68 de grade şi nordul Siberiei nu este populat. Rusia speră să acopere deficitul de forţă de muncă prin crearea de tabere de reeducare prin muncă a prizonierilor ISIS, capturaţi în Siria, conform surselor Hezbollah citate de Russia Today.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si bine face!Nemernicii astia merita Daca or sa fie prea multi prizonieri sa mai dea si Norvegiei care are niste mine dincolo de cercul polar (unde e mai rau ca in Siberia) Norvegienii au foarte multe locuri libere in inchisori.Aviz amatorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb