"National Bank of Greece" SA (NBG), cea mai mare bancă elenă, a primit aprobarea Fondului de Stabilitate Financiară din Grecia (HFSF) pentru majorarea capitalului şi vânzarea unei participaţii la subsidiara sa din Turcia, "Finansbank" AS.
Conform planului de restructurare a NBG, înaintat Comisiei Europene, banca elenă va renunţa la 26,9% în urma vânzării directe de acţiuni şi a majorării capitalului, iar participaţia sa la "Finansbank" va fi redusă la 60%.
NBG vrea să-şi majoreze capitalul printr-o emisiune de acţiuni, în timp ce o parte a titlurilor deţinute la "Finansbank", 6,9%, vor fi vândute printr-o ofertă publică.
Unii membri ai HFSF au dorit ca NBG să-şi vândă întreaga participaţie de la "Finansbank", pentru consolidarea capitalului şi pentru a face faţă dificultăţilor de pe piaţa din Grecia. Dar, directorul NBG, Alexandros Tourkolias, s-a opus planului.
Potrivit capitalizării de piaţă a "Finansbank", NBG ar putea să obţină în urma tranzacţiei aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Banca din Turcia a anunţat că-şi va dubla capitalul la 12 miliarde de lire (5,4 miliarde de dolari).
"Finansbank" informează că în perioada următoare intenţionează să împuternicească băncile de investiţii şi companiile de brokeraj pentru o ofertă publică secundară de vânzare de acţiuni.
• 555 milioane euro, sumă disponibilă din HFSF pentru Guvernul elen
Guvernul grec, care are nevoie urgentă de fonduri, va putea utiliza 555 de milioane de euro, bani disponibili în rezerva Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), vehiculul care s-a ocupat de recapitalizarea principalelor bănci elene. Suma provine din veniturile din acţiunile preferenţiale pe care statul le deţine la băncile greceşti, ca urmare a sumelor injectate pentru recapitalizarea acestora.
Autorităţile de la Atena au cerut recent aprobarea Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) pentru utilizarea celor 555 de milioane de euro aflate în rezerva HFSF. Preşedintele EFSF, Klaus Regling, a declarat că aceşti bani au fost plătiţi de băncile greceşti înainte de programul de asistenţă din 2010, iar creditorii internaţionali nu au niciun drept asupra lor.
EFSF a fost creat în 2010 pentru susţinerea ţărilor în dificultate din zona euro precum Grecia, Irlanda sau Portugalia.
Un purtător de cuvânt al EFSF a subliniat că între 2012 şi 2014, Fondul a transferat către Grecia 48,2 miliarde de euro pentru consolidarea băncilor elene. Din această sumă, 37,3 miliarde de euro au fost utilizate, iar 10,9 miliarde de euro au fost returnate către EFSF la data de 27 februarie. Purtătorul de cuvânt a mai adăugat că în rezerva HFSF se mai află 856 milioane de euro, din care 555 milioane de euro au fost cerute de Guvern.