NE INTRĂ ÎMPRUMUTUL DE LA FMI Fuga banilor din ţară

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 mai 2009

FMI dă astăzi, startul...

FMI dă astăzi, startul...

Prima tranşă de bani de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), în valoare de cinci miliarde de euro, va intra în conturile Băncii Naţionale până la finalul acestei zile, potrivit declaraţiilor reprezentantului ţării noastre la FMI, Mihai Tănăsescu. Domnia sa a declarat că aceşti bani se vor duce în rezerva Băncii Centrale pentru susţinerea rezervei valutare şi nu pot fi folositi cu altă destinaţie. "Celelalte tranşe vor veni din şase în şase luni, pe parcursul următoarelor 24 de luni, cu revizuiri la fiecare jumătate de an", a mai precizat domnul Tănăsescu.

Ţara noastră a negociat, împreună cu FMI, Comisia Europeană (CE), Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) un acord pentru o finanţare totală de aproximativ 20 miliarde de euro, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la CE, un miliard euro de la Banca Mondială şi un miliard euro de la BERD. Sumele de la CE şi Banca Mondială sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, ele intrând în conturile Ministerului Finanţelor, iar suma de la BERD este destinată băncilor, pentru susţinerea creditării.

Condiţionalităţile acordului constau în ajustarea bugetului cu 1,1% din produsul intern brut (PIB), măsură realizată prin rectificarea bugetară din luna aprilie, precum şi adoptarea, pe parcursul acestui an, a trei legi: legea salarizării unice în sistemul bugetar, cea a responsabilităţii fiscale şi cea legată de reforma sistemului de pensii.

După intrarea primei tranşe de bani din împrumutul extern, intră în vigoare, în această lună, şi măsura adoptată de Banca Naţională de reducere la zero a rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în valută cu scadenţa mai mare de doi ani, care va pune presiune asupra cursului valutar, opinează Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Naţionale a Industriaşilor din România (UGIR - 1903).

Această părere nu este împărtăşită, însă, şi de unii analişti economici.

Domnia sa consideră că, în urma negocierilor cu FMI, una dintre condiţiile impuse de acesta, şi singura importantă de altfel, a fost reducerea rezervelor minime obligatorii, menţionată mai sus. Măsura, care intră în vigoare începând cu perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii 24 mai - 23 iunie 2009, oferă posibilitatea, în opinia domniei sale, ca subsidiarele din ţara noastră să îşi repatrieze echivalentul sumelor eliberate, la cererea băncilor mamă, care sunt nerăbdătoare să îşi recupereze din pierderile suferite în urma crizei financiare. Astfel, prin schimbarea banilor în euro s-ar putea crea o presiune pe cursul de schimb care se va manifesta în următoarele luni, mai susţine domnul Corâci.

Analistul economic Doru Nicolăescu este de părere că băncile nu vor proceda astfel deoarece, "dacă au logică", nu vor repatria banii imediat, deci nu vor schimba resursele în euro rapid, ci treptat, deoarece o astfel de mişcare le-ar crea şi lor probleme. Dacă repatriază banii la un curs mai prost decât cel la care i-au achiziţionat, nu este în avantajul lor, a explicat domnul Nicolăescu.

Domnia sa consideră că impactul asupra leului va fi minor, deoarece suma eliberată nu este suficientă pentru a crea presiuni. Mai mult, BNR are suficiente rezerve, odată cu intrarea banilor de la FMI.

Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor BNR, suma de bani de care ar putea beneficia băncile este, în prezent, sub un miliard de euro, deşi nu poate fi stabilită foarte exact, deoarece până pe 24 mai, data de la care hotărârea intră în vigoare, băncile îşi pot modifica structura scadenţelor.

Un alt motiv pentru care domnul Nicolăescu nu vede o astfel de posibilitate este acela că mai toate băncile trebuie să îşi menţină în limite normale anumiţi indicatori (precum cel de solvabilitate), care, în prezent, nu sunt la cele mai bune niveluri, iar sumele eliberate le pot ajuta în acest sens.

Consultanul financiar Aurelian Dochia este de părere că această măsură nu va pune presiune asupra leului, un motiv în acest sens fiind şi acordul pe care l-au semnat băncile pentru a nu repatria sumele eliberate perin reducerea rezervelor minime obligatorii de către BNR.

Analistul agenţiei de evaluare internaţională Fitch, Andrew Colquhoun, este de părere volatilitatea leului reprezintă riscul pentru stabilitatea financiară a ţării noastre pe care ei l-au identificat, coroborat cu vulnerabilităţile pe care le avem în privinţa finanţării externe - atât în privinţa fluxurilor curente cât şi a celor de capital.

Aprobarea împrumutului extern de către FMI tinde să îmbunătăţească finanţarea externă pe termen scurt, consideră acesta. Totuşi, Fitch aşteaptă mai multe dovezi că programul implementat în urma negocierilor cu FMI va funcţiona, inclusiv un angajament din partea autorităţilor pentru implementarea cu succes a acestuia. Mai mult, apetitul de risc al investitorilor străini este un factor important în stabilitatea leului, consideră reprezentantul agenţiei Fitch.

Prima tranşă de bani de la FMI va intra, până la finalul acestei zile.

Volatilitatea monedei naţionale va fi cauzată de mişcările pe care băncile le vor realiza către băncile-mamă, consideră Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903.

O repatriere rapidă a banilor către băncile-mamă ar pune probleme

băncilor, consideră analistul Doru Nicolăescu.

Fitch aşteaptă un angajament din partea autorităţilor că programul de măsuri negociat cu FMI va fi implementat cu succes.

(Citiţi articolul intitulat "FMI: 2009 şi 2010 vor fi ani grei pentru România")

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. V-ati trezit cam tarziu, baieti! Chestiua asta e veche de cel putin 6 luni, de pe vremea cand unele bloguri trageau semnale de alarma. Evident, pe vremea aia voi, alaturi de alti "experti", va inscriati in corul cantatorilor.

    Nu mai utilizati cuvantul "conditionalitati"! Luati un dictionar si folositi-l: conditionalitate inseamna "caracterul unei conditii" si nu conditia insasi.

    1. "VAI MAMA EI" Dle, sper ca nu esti dascal; nu exista gramatica Romaniei, ci doar gramatica limbii romane, asa ca inainte de a criticasezi frumos pe fundulet si pune-te pe buchii. 

      Da, dom'le "anonim". Imi fac mea culpa pentru ca n-am precizat ca vreau sa parafrazez din cotidianul inconjurator: geometria Romaniei, gramatica Romaniei, politi(chi)a Romaniei, in sensul ca la noi e mai original in toate domeniile... si ajung acum si la obiectia matale: 1. nu trebuie sa fii dascal ca sa ai o parere si 2. vorbim de forme (daca sunt dascal, daca stiu intreaga gramatica, semantica, etc) in loc de a raspunde/obiecta la continut: e corect folosit "conditionalitati" in acest context?

    Atentie !! una dintre conditile (nu conditionalitati - bravo dle, apropos de limbajul economistilor) impuse de FMI, este cea privind reforma sistemului de pensii. 

    Daca asta ar insemna aducerea la decenta a pensiilor parlamentarilor, magistratilor, armata , politie.... ar fi un lucru bun si moral, macar avand in vedere situatia de "criza". Dar ce ne facem daca - fereasca sfantul, ne vom trezi ca alesii nostrii, isteti cum sant in a copia pe altii, vor aplica metoda ungurilor; adica ne vor reduce pensiile. Se stie ca, in majoritatea cazurilor, opincarii suporta costurile indiferent de ce natura ar fi.

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb