NEGOCIERILE CU FMI, TVA ŞI IMPOZITE Cică, Ogică...

MAKE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 mai 2010

Cică Ogică-Spaima loteriei s-a dus într-un sat, la casa unei familii, unde nora îşi acuză soacra că ar fi îngropat un mort în curte, şi a transmis, în direct, la OTV, cum s-a pus familia să sape în curte, să dezgroape cadavrul.

Colega care mi-a povestit emisiunea, spune că avea treabă în bucătarie şi că atunci când s-a întors, Ogică relata că tocmai găsiseră două cărămizi în groapă.

Se ardeau cartofii, aşa că a dat fuga să tragă tigaia de pe foc.

Când s-a întors, familia îl bătea pe Ogică - soacra şi nora îi cărau pumni în cap.

Încerc să găsesc filosofia otevistă.

Citesc pe YouTube câteva titluri de la OTV: "Sexy Brăileanca făcută paraşută", "Bona cade din braţele lui Ogică", dar, mai ales, "Pamela dansează pentru aflarea criminalului".

Detractorii otevismului, inclusiv Puya, Kamelia şi George Hora ("I can change the world"), ar trebui să ia o pauză de cugetare.

Comparaţi "Pamela dansează pentru aflarea criminalului" cu titlul "Deznodământ dramatic în negocierea cu FMI: nu creşte doar TVA, ci şi cota unică".

Este vreo diferenţă?

Nu, nu există.

Singura diferenţă stă în faptul că OTV are faimă că difuzează absurdităţi, în timp ce titlul cu FMI-ul a apărut într-un ziar financiar cu pretenţii.

Ceea ce dovedeşte că OTV este mai onestă.

Şi mai profesională.

Cu două excepţii - ziarul BURSA şi "Adevărul financiar" - întreaga mass-media a participat, ieri şi alaltăieri, la isteria aşa-zisei "iminente" creşteri a TVA şi a impozitului pe profit.

Lideri de sindicat, politicieni şi analişti economici au alcătuit un cor împotriva majorării taxelor şi impozitelor, invocând adesea că astfel de majorări ar îngroşa economia "neagră" şi ar creşte evaziunea fiscală (să notăm că acest argument, deşi aparent valid, este, de fapt, de natură speculativă şi nu poate fi adus în negocierile cu FMI).

Dar ministrul finanţelor Sebas-tian Vlădescu declarase că se gândeşte la lărgirea bazei de impozitare, ceea ce nu înseamnă că ar pregăti creşterea cuantumului la impozitele existente.

Dimpotrivă, din declaraţii anterioare publicate în "BURSA", reiese că Vlădescu ştie că asta ar înăspri recesiunea şi că nu este dispus să accepte aşa ceva, ba chiar, că el consideră creşterea economică drept cel mai important obiectiv al actualului guvern.

O declaraţie dată ieri de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, confirmă că mass-media s-a grăbit să dea creşterea taxelor şi impozitelor drept "iminentă": "Nu voi vorbi despre măsuri specifice de politică fiscală, până nu ajungem la o înţelegere cu autorităţile române".

Ştirile de ieri nu infirmau posibilitatea creşterii impozitelor şi/sau taxelor, în schimb nu confirmau nimic din cifrele publicate de presă (de exemplu, un ziar financiar se aruncase să stârnească panică, afişând pe prima pagină creşterea TVA de la 19%, la 24% şi a impozitului pe profit de la 16%, la 20%), ci afirmau că "participanţii la negocieri au precizat că nu au ajuns, deocamdată la un acord".

În realitate, marea problemă a Guvernului în aceste negocieri nu este nici creşterea taxelor, nici concedierea bugetarilor, aşa cum presa prezintă problema în termeni de "ori/ori", ca şi când n-ar exista soluţia rentabilizării sectorului bugetar, aşa cum sectorul privat a făcut-o şi continuă să o facă.

"Campioana" datoriilor este "Compania Naţională a Huilei" S.A. cu 1,5 miliarde de lei. Împreună cu celelalte nouă întreprinderi din "Top 10" datornici, suma creşte la 2,5 miliarde de lei.

Adică 30% din deficitul bugetar, care se ridică la 8,22 de miliarde de lei.

Adevarata problemă a Guvernului în aceste negocieri ar fi trebuit să fie prezentarea de business-planuri pentru rentabilizarea întreprinderilor de stat.

Dar, după panica stârnită prin mass-media pe creşterea taxelor, vom fi foarte multumiţi dacă doar vor fi inventate noi impozite şi taxe.

Miroase a manipulare.

Cu sursa la Cotroceni, de data asta...

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Vestirea cresterii taxelor la 20% / 25% pentru ca apoi sa se spuna ca dupa negocieri la sange s-au stabilit taxe de "doar" 18% / 22% este o tehnica binecunoscuta de manipulare fiindca cetatenii ajung sa fie multumiti ca taxele au crescut doar "putin" in loc sa fie nemultumiti ca statul ne ia mai multi bani in loc sa isi scada cheltuielile.

    MAKE,MAKE.....asa il ajuti pe basescu?

    1. Sint cu Basescu sau contra lui? Lamuriti-ma si pe mine,va rog!

    basescu minte de 20 ani.dece a MANIPULAT acum.[va rog sa ma scuzati,citesc z.bursa de la aparitie.datele bursiere m-au ajutat.art.cu tenta politica m-au dezamagit total.CA SI ACUM.OK?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb