Cu două excepţii - ziarul BURSA şi "Adevărul financiar" - întreaga mass-media a participat, ieri şi alaltăieri, la isteria aşa-zisei "iminente" creşteri a TVA şi a impozitului pe profit.
Lideri de sindicat, politicieni şi analişti economici au alcătuit un cor împotriva majorării taxelor şi impozitelor, invocând adesea că astfel de majorări ar îngroşa economia "neagră" şi ar creşte evaziunea fiscală (să notăm că acest argument, deşi aparent valid, este, de fapt, de natură speculativă şi nu poate fi adus în negocierile cu FMI).
Dar ministrul finanţelor Sebas-tian Vlădescu declarase că se gândeşte la lărgirea bazei de impozitare, ceea ce nu înseamnă că ar pregăti creşterea cuantumului la impozitele existente.
Dimpotrivă, din declaraţii anterioare publicate în "BURSA", reiese că Vlădescu ştie că asta ar înăspri recesiunea şi că nu este dispus să accepte aşa ceva, ba chiar, că el consideră creşterea economică drept cel mai important obiectiv al actualului guvern.
O declaraţie dată ieri de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, confirmă că mass-media s-a grăbit să dea creşterea taxelor şi impozitelor drept "iminentă": "Nu voi vorbi despre măsuri specifice de politică fiscală, până nu ajungem la o înţelegere cu autorităţile române".
Ştirile de ieri nu infirmau posibilitatea creşterii impozitelor şi/sau taxelor, în schimb nu confirmau nimic din cifrele publicate de presă (de exemplu, un ziar financiar se aruncase să stârnească panică, afişând pe prima pagină creşterea TVA de la 19%, la 24% şi a impozitului pe profit de la 16%, la 20%), ci afirmau că "participanţii la negocieri au precizat că nu au ajuns, deocamdată la un acord".
În realitate, marea problemă a Guvernului în aceste negocieri nu este nici creşterea taxelor, nici concedierea bugetarilor, aşa cum presa prezintă problema în termeni de "ori/ori", ca şi când n-ar exista soluţia rentabilizării sectorului bugetar, aşa cum sectorul privat a făcut-o şi continuă să o facă.
"Campioana" datoriilor este "Compania Naţională a Huilei" S.A. cu 1,5 miliarde de lei. Împreună cu celelalte nouă întreprinderi din "Top 10" datornici, suma creşte la 2,5 miliarde de lei.
Adică 30% din deficitul bugetar, care se ridică la 8,22 de miliarde de lei.
Adevarata problemă a Guvernului în aceste negocieri ar fi trebuit să fie prezentarea de business-planuri pentru rentabilizarea întreprinderilor de stat.
Dar, după panica stârnită prin mass-media pe creşterea taxelor, vom fi foarte multumiţi dacă doar vor fi inventate noi impozite şi taxe.
Miroase a manipulare.
Cu sursa la Cotroceni, de data asta...
1. Manipulare, intr-adevar
(mesaj trimis de Radu în data de 06.05.2010, 11:20)
Vestirea cresterii taxelor la 20% / 25% pentru ca apoi sa se spuna ca dupa negocieri la sange s-au stabilit taxe de "doar" 18% / 22% este o tehnica binecunoscuta de manipulare fiindca cetatenii ajung sa fie multumiti ca taxele au crescut doar "putin" in loc sa fie nemultumiti ca statul ne ia mai multi bani in loc sa isi scada cheltuielile.
2. manipulare viceversa?
(mesaj trimis de mario c în data de 06.05.2010, 14:54)
MAKE,MAKE.....asa il ajuti pe basescu?
2.1. Lamuriti-ma! (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 06.05.2010, 16:59)
Sint cu Basescu sau contra lui? Lamuriti-ma si pe mine,va rog!
3. lamurire ptr.dn.MAKE
(mesaj trimis de mario c în data de 06.05.2010, 20:52)
basescu minte de 20 ani.dece a MANIPULAT acum.[va rog sa ma scuzati,citesc z.bursa de la aparitie.datele bursiere m-au ajutat.art.cu tenta politica m-au dezamagit total.CA SI ACUM.OK?