Neînţelegeri între Bulgaria şi Rusia din cauza parametrilor financiari ai South Stream

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 iunie 2012

Neînţelegeri între Bulgaria şi Rusia din cauza parametrilor financiari ai South Stream

Ruşii le arată iar "pisica" bulgarilor, ameninţând că vor face conducta prin România

Noi aşteptăm cuminţi decizia Gazprom

Bulgaria nu va semna decizia de investiţie pentru South Stream, deoarece are dubii privind parametrii financiari ai proiectului. Ministrul bulgar al Energiei, Delyan Dobrev, a declarat, citat de novinite.com: "Ne-am angajat să luăm decizia de investiţie în timpul negocierilor. Cu toate acestea, au apărut noi parametri în modelul financiar al proiectului şi nu putem semna angajamentul final în grabă pentru că trebuie să protejăm interesul naţional".

Ministerul a spus jurnaliştilor că Bulgaria va semna acordul final pentru investiţia în South Stream de îndată ce se convinge că este apărat în interesul naţional şi de îndată ce se convinge că parametrii proiectului sunt optimi.

Delyan Dobrev a dat asigurări că discountul promis de Rusia, de 11% pentru gazele livrate către Bulgaria, a intrat în vigoare din aprilie, deşi acordul pentru aplicarea lui nu a fost încă semnat. Semnarea a fost amânată pentru că Bulgaria nu a agreat noile condiţii impuse de Rusia pentru implementarea South Stream, Gazprom insistând ca Bulgaria să ia o decizie finală de investiţie până pe 15 noiembrie.

Şi ziarul economic rus Kommersant notează că au apărut noi obstacole în calea conductei South Stream şi că Bulgaria este gata să renunţe la acest proiect, nemulţumită de rentabilitatea lui economică. Ziarul citat de Agerpres mai notează că, în primul rând, Sofia este nemulţumită de valoarea mică a taxelor de tranzitare a gazelor, în pofida promisiunii concernului rus de gaze Gazprom de a reduce preţul la livrările sale către Bulgaria cu 11%. Dacă părţile nu vor ajunge la un acord, Bulgaria ar putea fi înlocuită cu România, deşi în acest caz costurile proiectului vor creşte, mai arată sursa citată.

Ministrul bulgar al economiei a convenit cu directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, încă de la mijlocul lunii mai, în ceea ce priveşte o posibilă reducere cu 11% la livrările de gaze ruseşti de la 1 aprilie 2012. În 2011, Bulgaria a plătit pentru gazele importate din Rusia circa 390 de dolari pe mia de metri cubi de gaze.

O sursă apropiată dosarului negocierilor dintre Bulgaria şi Rusia a declarat, sub rezerva anonimatului, că Rusia insistă cu privire la reducerea tarifelor de tranzit pe tronsonul bulgar al viitoarei conducte, precum şi la norme de rentabilitate mai scăzute.

"Interesele noastre sunt diametral opuse", confirmă profesorul Atanas Tasev, reprezentant al Forumului energetic din Bulgaria, subliniind că în timp ce ruşii vor tarife de tranzit reduse, "noi le vrem mai mari". În opinia sa, "situaţia este delicată". Dacă în viitorul apropiat compania bulgară de energie nu va ajunge la un acord cu Gazprom, locul Bulgariei în South Stream ar putea fi luat de România, care insistă demult să intre în proiect - consideră Atanas Tasev.

"Dacă Putin le-a spus să înceapă construcţia South Stream până la sfârşitul acestui an, cei de la Gazprom vor demara lucrările pe un alt traseu, în ciuda faptului că trecerea South Stream prin România va fi mai costisitoare decât prin Bulgaria", a declarat expertul menţionat.

În România, surse din Ministerul Economiei au declarat pentru ziarul BURSA că varianta traseului gazoductului prin ţara noastră este mai ieftină decât cea prin Bulgaria şi că autorităţile noastre aşteaptă răspunsul Gazprom cu privire la traseul final.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb