Fondul sud-african de investiţii "New Europe Property Investments" (NEPI) a cumpărat mall-ul Promenada de la "Raiffeisen evolution". Preţul tranzacţiei a fost de 148 milioane de euro, fiind plătit în numerar, din resursele proprii NEPI, potrivit unui comunicat de presă, în condiţiile în care investiţia iniţială a "Raiffeisen evolution" a fost de 130 de milioane de euro.
Comunicatul mai spune: "În data de 31 octombrie 2014, NEPI, prin intermediul subsidiarei sale, NE Property Cooperatief U.A., a încheiat un acord pentru achiziţia acţiunilor emise şi a drepturilor acţionarilor în Floreasca City Center SRL de la RE Project Development SRL (n.r. Raiffeisen evolution) şi Manierita Limited şi rambursarea împrumutului datorat de Floreasca".
Astfel, se pare că valoarea tranzacţiei include şi preluarea sau stingerea creditului de 95 milioane de euro pe care "Raiffeisen evolution" l-a contractat de la Raiffeisen Bank pentru dezvoltarea centrului comercial.
Floreasca deţine centrul comercial Promenada Mall, având o suprafaţă închiriabilă de 40.300 metri pătraţi, situat în Bucureşti, deschis în octombrie 2013.
NEPI estimează venituri anuale din chirii de 10 milioane de euro.
Chiria medie ponderată în centrul comercial este de 22 euro/metru pătrat pe lună, se mai arată în comunicat. Mall-ul a înregistrat, în primele şase luni din acest an, un profit de 13,7 milioane de lei (3,1 milioane de euro).
Comunicatul mai precizează: "Promenada Mall este amplasat aproape de clădirile de birouri Floreasca Business Park şi Lakeview, ambele în portofoliul NEPI, situate în centrul de business emergent din Bucureşti. Această zonă a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani, incluzând noi clădiri de birouri de clasa A şi o infrastructură recentă; se aşteaptă ca Promenada Mall să beneficieze şi de viitoarele programe de dezvoltare de clădiri de birouri. Promenada Mall are o vizibilitate excelentă şi este situată într-o zonă cu o reţea amplă de mijloace de transport, constituită din metrou, autobuze şi linii de tramvai, fiind legata de centrul oraşului prin două bulevarde principale".
Mall-ul Promenada are o gamă largă de brand-uri internaţionale de fashion, precum Adidas, Bershka, C&A, Deichmann, H&M, Hervis, Intersport, Lacoste, Massimo Dutti, Oysho, Peek & Cloppenburg, Promod, Stradivarius, Tommy Hilfiger şi Zara. Printre chiriaşi se numără şi un supermarket Billa, un centru de fitness World Class, KFC şi McDonalds, precum şi alte mărci locale şi internaţionale.
Martin Slabbert, directorul executiv al NEPI ne-a declarat, recent, că este interesat de preluarea Promenada Mall de la "Raiffeisen evolution" şi că fondul pe care îl conduce are resursele financiare necesare pentru o astfel de achiziţie.
Surse din piaţa imobiliară ne-au spus, în urmă cu câteva săptămâni, că, pe lângă NEPI, de Promenada Mall ar mai fi fost interesaţi şi alţi investitori, printre ei aflându-se omul de afaceri Ioannis Papalekas, cel care construieşte exact lângă mall clădirea de birouri Bucharest One.
Un alt investitor interesat ar fi fost GTC, care deţine complexul de birouri City Gate din Bucureşti şi centrele comerciale Galleria din Arad, Piatra Neamţ şi Buzău, conform surselor noastre.
Promenada Mall a fost deschis, anul trecut, de "Raiffeisen evolution", fiind ultima fază a proiectului Floreasca City, o investiţie de 300 de milioane de euro, care cuprinde şi două clădiri de birouri, inclusiv turnul Sky Tower.
La acea vreme, Markus Neurauter, managing director "Raiffeisen evolution", declara: "Suntem dezvoltatori, adică dezvoltăm un proiect, îl închiriem şi apoi vrem să-l vindem cât mai repede ca să avem bani pentru alte proiecte. Vom păstra în proprietate Promenada Mall pentru o perioadă şi apoi vom vedea. Am primit oferte, dar nu avem niciun plan de vânzarea a proiectului în următoarele luni".
Centrul comercial este amplasat la intersecţia dintre Calea Floreasca, Şoseaua Pipera şi Barbu Văcărescu, o zonă dominată în special de clădiri de birouri, construite mai ales în ultimii cinci ani. La data inaugurării, Promenada Mall era ocupat în proporţie de 95%, fiind structurat în 140 de magazine şi 1.300 de locuri de parcare subterane. Centrul comercial are şase niveluri, primele două fiind subterane, destinate parcării, iar următoarele patru niveluri găzduiesc zona comercială.
În ţara noastră, NEPI are un portofoliu de active evaluate, la 30 iunie, la 1,2 miliarde euro, faţă de 700 milioane euro în perioada similară a anului trecut. În prezent, NEPI gestionează în România centre comerciale precum Ploieşti Shopping City, City Park Constanţa, Promenada Mall Brăila, Galaţi Shopping City, Retail Park Auchan Piteşti, Deva Shopping Centre, Severin Shopping Center, Braşov Strip Mall, dar şi clădirile de birouri Floreasca Business Park, The Lakeview Bucureşti şi City Business Centre Timişoara. De asemenea, fondul sud-african de investiţii are în curs de dezvoltare centrul comercial Mega Mall din zona Pantelimon.
• Surse imobiliare: "Raiffeisen Property nu ar refuza o ofertă bună pentru Sky Tower"
Clădirea de birouri Sky Tower ar putea fi vândută, dacă Raiffeisen Property International Holding ar primi o ofertă convenabilă, potrivit surselor imobiliare. "Investiţia iniţială în Sky Tower a fost de circa 120-130 milioane de euro. Dacă cineva ar oferi 150 de milioane de euro, cred că ar fi o ofertă avantajoasă", ne-au mai spus sursele.
Doamna Ruxandra Grinzeanu, general manager Sky Tower Building, ne-a declarat recent, într-un interviu, că există tatonări din partea diferitelor fonduri, iar infuzii de capital sunt posibile în momentul în care se va ajunge la o înţelegere în privinţa yield-ului.
Cu o înălţime de 137 de metri şi 37 de etaje, clădirea Sky Tower este cea mai înaltă din Bucureşti şi din ţară, având o suprafaţă închiriabilă totală de 41.200 de metri pătraţi. Primul chiriaş al Sky Tower a fost Raiffeisen Bank care, în prezent, ocupă şapte etaje şi 7.000 de metri pătraţi, aici lucrând circa 1.700 de angajaţi.
•
Recent, Fondul sud-african NEPI a atras aproximativ 100 milioane euro printr-o majorare de capital de tip "accelerated book build" (ABB), bani care vor fi folosiţi pentru finanţarea achiziţiilor "Aurora Shopping Mall" din Buzău şi "Alba Iulia Strip Mall" în ţara noastră, şi "Kragujevac Plaza Shopping Mall" din Serbia.
La începutul lunii august, fondul sud-african a mai obţinut tot 100 milioane euro printr-o majorare de capital.
Compania a atras, în noiembrie 2013, aprilie şi iunie 2014, prin majorări, un total de peste 140 milioane euro, bani utilizaţi pentru finanţarea proiectelor.
În 2013, NEPI a înregistrat un profit net de 57,4 milioane de euro, faţă de 37,3 milioane euro în 2012.
Pentru primul semestru, NEPI a anunţat un profit net de 28,622 milioane de euro, dublu faţă de câştigul din primele trei luni ale anului. La finele lui iunie, societatea avea datorii de 381,87 milioane euro, cu 42 milioane euro mai mult decât în prima parte a anului.
NEPI este primul fond de investiţii imobiliare listat la BVB, pe segmentul de piaţă creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg şi de la Londra, pe segmentul AIM.
•
Raiffeisen evolution a cumpărat în anul 2005 terenul de patru hectare pe care este construit acum Floreasca City, care a aparţinut Fabricii de Elemente pentru Automatizare (FEA). Compania mai deţine un teren de 10 hectare în sectorul 1 al Capitalei, amplasat pe strada Străuleşti, lângă proiectul Petrom City. În 2008, compania anunţa că vrea să construiască locuinţe. Totodată, dezvoltatorul austriac mai are în portofoliu un teren de 3 hectare în Baloteşti, unde, de asemenea, intenţiona să dezvolte locuinţe, potrivit Mediafax.
Raiffeisen evolution project development este o societate de dezvoltare imobiliară cu sediul central în Viena şi care activează în Austria şi în Europa Centrală şi de Est. Portofoliul Raiffeisen evolution cuprinde clădiri rezidenţiale şi de birouri, dar şi hoteluri, centre comerciale, centre specializate de retail, precum şi proiecte multifuncţionale.
Raiffeisen Holding Viena, Strabag şi Uniqua Insurance deţin fiecare câte 20% din Raiffeisen evolution, iar Raiffeisen Central Bank (RZB) restul de 40%.
1. Cine va scrie articolele
(mesaj trimis de Oana în data de 03.11.2014, 11:27)
Cum poti sa spui asa ceva, cum sa plateasca 148 milioane de euro in numerar, in ce tara si in ce moneda???!!!
Stiti ce inseamna in numerar? Stiti ca legislatia de oriunde interzice asa ceva? Cum poti sa pui un astfel de titlu? Cum sa sustii asa ceva? Angajati-va un traducator sa va explice ce inseamna "existing cash ressources".
2. cum ce tara...
(mesaj trimis de ian în data de 03.11.2014, 14:45)
gigi plateste decat numeral. la sacosa de plastic. bine, acuma are o jena momental...
3. fără titlu
(mesaj trimis de fgfh în data de 03.11.2014, 16:38)
Geez, voi sunteti normali? Adica au platit in numerar, din valiza?