Nereguli reclamate la funcţionarea unităţii 7 de la termocentrala Turceni

P.B.
Ziarul BURSA #Companii / 20 ianuarie 2016

Nereguli reclamate la funcţionarea unităţii 7 de la termocentrala Turceni

Complexul Energetic Oltenia a repus în funcţiune un grup energetic din cadrul termocentralei Turceni, deşi acesta nu îndeplineşte condiţiile de funcţionare conform legislaţiei privind emisiile industriale, după cum susţin reprezentanţii Greenpeace România şi Bankwatch.

Aceştia au sesizat Garda de Mediu Gorj pentru a efectua un control, în urma căruia să constate funcţionarea ilegală a grupul 7 şi să îi suspende activitatea, potrivit unui comunicat Greenpeace, care menţionează: "Termocentrala Turceni aparţinând Complexului Energetic Oltenia (CEO), la care în anii 1978-1987 au fost construite 7 grupuri energetice, funcţionează în baza reglementărilor unei autorizaţii integrate de mediu emise în martie 2014 de Agenţia de Protecţie a Mediului Gorj. Această autorizaţie nu include grupul 7, deoarece acesta din urmă îşi epuizase perioada de funcţionare la începutul anului 2014".

Activiştii susţin că unitatea 7 a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligaţiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcţiona doar 20.000 de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015.

"Conform acestei derogări, timp de 5-6 ani grupul 7 a poluat până la de 10 ori mai mult decât normele legale general valabile sau faţă de alte grupuri energetice de la Turceni . Cele 20.000 de ore au fost epuizate în 2014", potrivit comunicatului Greenpeace, care mai arată: "Conform legislaţiei aplicabile, grupul 7 nu mai poate fi pus în funcţiune decât dacă au loc investiţii pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi şi numai după revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru termocentrala Turceni în ansamblu. Complexul Energetic Oltenia (CEO) a solicitat deja revizuirea autorizaţiei pentru Turceni, în decembrie 2015, pentru a încerca să evite din nou conformarea cu normele de poluare, practic prin redenumirea instalaţiei de ardere. În orice caz, punerea în funcţiune înainte de emiterea unei autorizaţii integrate de mediu revizuite încalcă prevederile legale".

În plus, Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii la Greenpeace România, susţine că a cerut lămuriri de la conducerea termocentralei cu privire la funcţionarea unităţii 7.

"Încercăm să aflăm de la conducerea termocentralei de ce a ales să pună în funcţiune acest grup fără a respecta legislaţia din domeniu. Am solicitat astăzi (n.r. ieri) Gărzii Naţionale de Mediu să efectueze o inspecţie a termocentralei. În urma acestui control, ne aşteptăm ca Garda de Mediu să constate funcţionarea ilegală a grupului 7 şi să dispună suspendarea imediată a activităţii acestuia", a explicat domnul Cepraga.

În plus, reprezentantul Bankwatch România, Alexandru Mustaţă, a spus că ONG-ul pe care îl reprezintă a cerut în instanţă anularea autorizaţiei integrate de mediu pentru Termocentrala Turceni în decembrie 2014, "neregulile acesteia fiind legate în principal de baza legislativă veche, standardele de emisii folosite şi lipsa unei evaluări a impactului asupra mediului".

În primă instanţă acţiunea a fost respinsă, dar recursul este în judecare, potrivit domnului Mustaţă, care a explicat: "În ceea ce priveşte redenumirea Unităţii 7, un artificiu prin care aceasta să beneficieze în continuare de derogări, Bankwatch România a transmis în decembrie 2015 o sesizare către Comisia Europeană, fiind încălcate, din perspectiva noastră, patru directive şi am cerut cercetarea acestui potenţial caz de infringement".

Legea 278/2013 privind emisiile industriale arată că "este interzisă operarea fără autorizaţie integrată de mediu/autorizaţie de mediu a oricărei instalaţii sau instalaţii de ardere, instalaţii de incinerare a deşeurilor sau instalaţii de coincinerare".

În plus, Greenpeace arată că directiva europeană privind emisiile industriale a oferit două opţiuni grupurilor energetice beneficiare ale derogării ce permitea funcţionarea în limita a 20 000 de ore, respectiv să fie scoase din funcţiune înainte de 1 ianuarie 2016 sau să fie retehnologizate astfel încât să corespundă valorilor limită de emisii aplicabile grupurilor energetice nou construite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb