Nicolae Cinteză, la telefonul fără fir

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 mai 2013

Nicolae Cinteză, la telefonul fără fir

O serie de afirmaţii ale directorului Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), Nicolae Cinteză, au fost reproduse, ieri, în mod eronat într-un ziar financiar. Acest lucru a fost provocat, probabil, de caracterul specializat al domeniului, care necesită un grad ridicat de calificare.

Astfel, domnul Cinteză a fost citat declarând: "Dacă ai un portofoliu de titluri de stat prea mare şi dobânda scade dai de belea pentru că ajungi la pierderi serioase", într-un context în care relata că o bancă din ţara noastră ajunsese să deţină un portofoliu de titluri de stat atât de mare, încât devenise foarte vulnerabilă la scăderi ale dobânzilor.

Declaraţia a fost interpretată de unii cititori ca susţinând că reducerea dobânzii la titlurile de stat ar avea efecte negative asupra deţinătorilor de astfel de instrumente financiare. Aceştia ne-au semnalat, caustic, că scăderea dobânzii duce la creşterea preţurilor titlurilor, ceea ce este benefic pentru bănci, care pot, astfel, să obţină sume mai mari din valorificarea deţinerilor din portofoliu, pe piaţa secundară.

Domnul Cinteză ne-a explicat că dobânda la care domnia sa face referire nu este dobânda pentru titlurile de stat, ci cea la care băncile se refinanţează la sursă. O instituţie de credit din ţara noastră are, în portofoliu, cu precădere titluri cu scadenţă pe termen lung, ceea ce face ca, în banda de maturitate a acestora, să nu dispună de surse de finanţare, ne-a precizat domnia sa. În cazul în care dobânda de refinanţare ar creşte cu 1%, acest lucru ar provoca o scădere puternică a valorii economice a băncii, motiv pentru care BNR i-a interzis să mai achiziţioneze astfel de instrumente, a adăugat directorul Direcţiei de supraveghere din Banca Centrală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb