Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, astăzi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Camerei de Comerţ Italiene pentru România, ambele părţi exprimând un interes "principal" legat dezvoltarea sistemelor de energie regenerabilă şi atragerea de noi investiţii în domeniul energiei, transmite Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, scopul întâlnirii a fost întărirea relaţiilor bilaterale şi reafirmarea cooperării dintre cele două state.
Premierul Ciucă a remarcat importanţa investiţiilor italiene din România şi necesitatea extinderii şi consolidării relaţiilor economice dintre cele două ţări, în special în domeniul educaţiei, sănătăţii, inovării şi al digitalizării.
Totodată, el a prezentat investiţiile "masive" pe care Guvernul le pregăteşte atât din bugetul naţional, cât şi din fondurile europene - PNRR şi Cadrul Financiar Multianual, care constituie oportunităţi de modernizare pentru următorii ani.
"Din punctul de vedere al investiţiilor, Italia se clasează în top-ul investitorilor în România, cu peste 1.200 de companii active. Guvernul salută investiţiile italiene şi îi asigură pe investitorii şi pe oficialii italieni de tot suportul necesar pentru dezvoltarea pieţei de business din România", se arată în comunicat.
Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni, a felicitat eforturile făcute de Guvern pentru modernizarea şi digitalizarea statului, reafirmând suportul pentru acest proces din partea Camerei de Comerţ Italiene pentru România şi a întregii comunităţi italiene.
Conform comunicatului, în cadrul discuţiilor s-a subliniat nevoia de susţinere a ritmului investiţiilor într-un format atractiv pentru mediul de afaceri.
"Interesul principal exprimat de ambele părţi a fost dezvoltarea sistemelor de energie regenerabilă şi atragerea de noi investiţii în domeniul energiei. Prim-ministrul României i-a asigurat pe reprezentanţii Camerei de Comerţ Italiană pentru România de deschiderea Guvernului pentru investiţii majore în domeniul energiei", se mai evidenţiază în comunicat.
Totodată, potrivit Guvernului, a fost transmis un mesaj clar de susţinere a unui cadru transparent şi competitiv pe piaţa din România, fiind anunţată implementarea facturii electronice, parte a procesului de digitalizare a ANAF, până la finalul primului semestru - începutul semestrului al doilea.
Strategia fiscală pentru următorul an va fi anunţată până la sfârşitul lunii mai a acestui an, se mai precizează în comunicat.
Din partea Guvernului, la întâlnire au mai participat Mihai Macaveiu, secretar de stat în Ministerul Economiei, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, Lucian Heiuş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului, George Agafiţei, consilier de stat, Adeline Dan, secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.
Din partea italiană, au fost prezenţi, alături de ambasadorul Alfredo Durante Mangoni, Roberto Musneci, preşedinte al Camerei de Comerţ Italiană pentru România, Giovanni Pometti, secretar general, Pasquale Silvestro, avocat şi partener al Tonucci & Partners Law Firm, Alessandro Masotti, Head of International Clients Department and Cross Border Business Management la UniCredit Bank România, Giovanni Di Folco, preşedinte al Techno Engineering & Associates Group, Federico Cianciosi, manager de ţară la Prysmian Group, Alice Rubini, director al Biroului de Comerţ al Ambasadei Italiei în România, Adrian Marin, CEO Generali Romania, Nicola Longodente, CEO Unicredit Bank Romania, Alessio Menegazzo, Enel Romania.