Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară a pornit recent o anchetă după ce compania austriacă Strabag a întârziat lucrările de construcţie a "Laserului de la Măgurele", investigaţia fiind aproape să fie finalizată, după cum ne-a declarat, ieri, profesorul Nicolae Zamfir, directorul institutului şi al proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP).
Potrivit domniei sale, lucrările pentru construcţia clădirilor "clasice" (n.r. cele administrative, care nu găzduiesc laserul) urmează să fie încheiate săptămâna viitoare.
Nicolae Zamfir ne-a explicat: "Suntem undeva spre finalizarea anchetei privind întârzierile Strabag. Trebuie să precizez că acestea de până acum nu sunt întârzierile finale, întrucât ele se contorizează când se termină tot proiectul. Cei de la Strabag ne-au «ameninţat» oarecum că avem o clauză de confidenţialitate, potrivit căreia derularea contractului nu este publică.
Mai întâi trebuie să stabilim clar care sunt întârzierile constructorului, ale proiectantului sau celelalte întârzieri. Situaţia este complicată, iar penalităţile sunt lucru foarte serios pe factură. O să tragem linie când se termină construcţia. Nu putem să venim cu penalităţi în rate. Eu sper ca săptămâna viitoare să finalizăm clădirile "clasice", adică acelea administrative, care nu vor găzdui laserul".
Potrivit sursei citate, Comisia Europeană, cea care finanţează proiectul, a fost anunţată "încă din luna mai" că Institutul de Fizică şi Energie Nucleară întrevede întârzieri la lucrările de la Măgurele.
"Am trimis toate documentele acolo (n.r. la CE) şi aşteptăm răspunsul lor oficial. Suntem aproape de finalizarea discuţiilor cu Comisia", ne-a spus domnul Zamfir, subliniind: "În niciun moment nu s-a pus problema să fie sancţiuni din partea Comisiei Europene sau a Ministerului Fondurilor Europene pentru întârzierile apărute".
De asemenea, directorul proiectului ne-a spus că a avut o discuţie cu ministrul Fondurilor Europene, Dan Nica, astfel încât să găsească soluţiile pentru ca proiectul să nu piardă deloc bani.
"Am discutat chiar acum (n.r. ieri) cu domnul ministru Nica şi ne-am consultat cum să facem astfel încât să nu pierdem deloc banii pentru că, de la început, proiectul a fost aprobat pentru perioada 2013-2018, deci proiectul nu se termină în acest an", ne-a spus domnul Zamfir, menţionând:
"Noi am spus iniţial că o să terminăm clădirea laserului în 2015, dar am prezentat toate circumstanţele privind întârzierile şi am căzut de acord cu Comisia ca acest grafic de implementare să se modifice cu câteva luni".
Totodată, directorul ELI-NP ne-a spus că a cerut extinderea proiectului cu încă 20 de milioane de euro şi că a primit un acord verbal, de principiu, de la MFE şi Comisia Europeană pentru această solicitare.
"Am cerut o extindere pentru câteva lucruri noi, care să întărească acest centru de la Măgurele. Nu sunt cheltuieli suplimentare la ce s-a cerut deja, ci este vorba de lucrări noi în cadrul proiectului", ne-a explicat Nicolae Zamfir.
Una dintre etapele proiectului ce trebuia să fie finalizată în luna martie nu a fost încheiată la timp, termenul de predare fiind amânat, între timp, de două ori, până în luna decembrie. Nicolae Zamfir ne-a spus că au fost întârzieri datorate constructorului, însă Strabag a susţinut că a avut divergenţe cu proiectantul.
Directorul proiectului ne-a prezentat încă din luna februarie situaţia dificilă cu care se confruntă Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară, din cauza neînţelegerilor dintre constructor şi proiectant. Domnia sa ne-a declarat atunci că firma responsabilă de managementul proiectului a avut deficienţe în supervizarea lucrărilor, iar contractul a fost reziliat.
Conform contractului încheiat cu Comisia Europeană, în cadrul proiectului trebuie să fie finalizată o clădire până la sfârşitul anului 2015. Potrivit sursei citate, clădirea este gata, dar încă nefinisată.
Proiectul paneuropean ELI-NP este găzduit de ţara noastră, Cehia şi Ungaria, iar în cadrul "Laserului de la Măgurele" activează, în acest moment, peste 80 de cercetători din toată lumea, cei mai mulţi dintre ei fiind specialişti români.