Banca Naţională a României (BNR) a afişat, ieri, un curs de 3,5939 lei/dolar, nivel care reprezintă un nou maxim istoric. În ziua precedentă, cursul dolar/leu a fost de 3,5864, cea mai mare valoare atinsă până atunci.
În ţara noastră, cursul valutelor faţă de moneda naţională este calculat prin intermediul cursului euro/leu. Pe fondul evoluţiei negative a leului faţă de moneda europeană din ultimele săptămâni şi a deprecierii acesteia din urmă faţă de dolar, leul a scăzut într-un ritm mai accelerat în comparaţie cu moneda americană. Din data de 27 aprilie, când Guvernul Ungureanu a fost demis în Parlament, euro s-a apreciat faţă de leu cu 9,05 bani, respectiv 1,02%, în timp ce dolarul a crescut cu 28,65 bani, respectiv 1,08%.
Un leu slab ieftineşte exporturile şi scumpeşte importurile. Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), atrăgea atenţia, însă, în urmă cu două luni, că un curs supraapreciat poate să genereze pierderi exportatorilor, în cazul în care semnează contracte anticipând un nivel apropiat în viitor, iar acesta se depreciază.
La finalul anului, aproximativ 30% dintre exporturile ţării noastre se realizau cu ţări din afara Uniunii Europene, ţinta fiind atingerea unei ponderi de 40%, ne-a declarat domnia sa.
La ora 10.39, la New York, un euro era cotat la 1,2375 dolari, în creştere cu 0,6% faţă de şedinţa precedentă, cel mai redus nivel din iulie 2010, când cursul a fost de 1,1877 dolari/euro.