Disputa dintre Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi Tudorel Toader, ministru justiţiei, continuă cu un nou atac lansat de cel care a obţinut revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.
Pentru a nu rămâne dator faţă de declaraţiile făcute în weekend de şefa ÎCCJ cu privire la revocarea procurorului-şef al DNA, Tudorel Toader a pus, ieri, la îndoială buna credinţă a magistratului Cristina Tarcea: "Doamna Tarcea ne-a spus că a fost de bună credinţă, dar nu ne-a spus în ce perioadă, în ce epocă a fost de bună credinţă. (...) Ce a spus? Că eu, ca ministru, nu trebuia să declanşez procedura. Prin urmare, mi-a transmis, cu alte cuvinte, în lectura mea, un fel de «lasă, că merge şi aşa». Repet, nu că raportul nu e corect, fundamentat, nu că nu sunt motive de declanşare, nu că decizia nu trebuie respectată, dar că trebuia să tac din gură, să spun probabil că e bine şi să mergem mai departe, probabil. Adică dumneavoastră nu vă daţi seama că din conţinutul acela un judecător face aprecieri cu privire la o decizie a Curţii Constituţionale, la o activitate a unui ministru, independent el, dar membru al Guvernului. Concluzia e simplă".
CSM şi Inspecţia Judiciară au fost sesizate cu referire la declaraţiile preşedintelui ÎCCJ.
Sesizarea a fost făcută după ce Cristina Tarcea a afirmat că decizia de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA a fost "inadmisibil de mult politizată" şi a spus că este "intrigată" de acest episod.
În cadrul unei emisiuni tv, şefa ÎCCJ a spus: "Am să vorbesc în numele meu şi am să vă spun că am privit (...) intrigată tot ceea ce s-a întâmplat, pentru că mi s-a părut atât de inadmisibil de politizat totul, încât nu am ştiut exact ce se întâmplă şi nu am ştiut în ce măsură o structură care face parte, pana la urma, potrivit Constituţiei, din autoritatea judecătorească, trebuie să facă obiect de dispută al atâtor dispute politice. Asta nu mi se pare normal şi nu trebuie să se întâmple. (...) Nu mi se pare normal ca iniţiativa revocării să pornească din mediul politic, nu mi se pare normal ca un ministru al Justiţiei să sesizeze Curtea Constituţională pe un aspect până la urmă comun al revocării unui procuror şef, nu mi se pare normal ca acelaşi aspect să ridice probleme de revocare, de suspendare a preşedintelui ţării".
Cristina Tarcea l-a nemulţumit şi pe liderul PSD Liviu Dragnea, pentru că şefa ÎCCJ a solicitat magistraţilor din subordine ca, până la 1 septembrie, toate sentinţele date în primă instanţă să fie redactate şi motivate, pentru ca procedura apelului să îşi continue cursul normal.
Referitor la această solicitare absolut firească din partea unui şef de instanţă, acoperită perfect de normele din Codul de Procedură Penală şi Codul de Procedură Civilă, precum şi cele din legea de organizare judecătorească, Liviu Dragnea a spus: "Am văzut-o pe doamna Tarcea, preşedinta Curţii Supreme. Pentru mine a fost mai mult decât şocant să citesc şi ulterior să urmăresc ce a spus cu presiune clară asupra judecătorilor. A spus-o cu subiect şi predicat că se face presiune să se facă motivarea mai repede, să se facă presiune ca să se facă procesul mai repede şi că acum sunt în căutare de judecători, să se găsească minim trei din cinci".
Liderul PSD a mai susţinut că "beneficiarul" condamnării sale este "statul subteran, paralel", Iohannis "şi cu toţi cei din jurul lui, procurori, ofiţeri de informaţii, ofiţeri SPP".