Normele metodologice privind plata impozitului pe construcţii speciale au fost aprobate de Guvern

E.D.
Macroeconomie / 20 mai 2014

Update 21:57 Consilier Ponta:"Taxa pe construcţii, insuficient pregătită"

Măsura privind introducerea impozitului pe construcţii speciale trebuia mai bine pregătită şi discutată cu mediul de afaceri, întrucât sunt speţe pe care iniţiatorii nu le-au avut în vedere, Guvernul căutând soluţii pentru a aduce modificări, a afirmat Dragoş Andrei, consilier de stat al premierului, transmit surse din presă.

"În câteva zile urmează să producă efecte taxa pe construcţii speciale, este o măsură care ar fi trebuit mai bine pregătită, discutată mult mai în detaliu cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru că apar în fiecare zi speţe noi pe care iniţiatorii la acel moment nu le-au avut în vedere. Vă dau un exemplu, poate nu este cel mai relevant, dar dacă se aplică această taxă reactoarelor de la Cernavodă, s-a terminat! Nuclearelectrica va avea o foarte mare problemă pentru că nu s-au luat în calcul toate aceste aspecte", a afirmat astăzi Andrei la Forumul Naţional al IMM-urilor 2014.

El a arătat că, după şedinţa de Guvern de azi, în care s-au adoptat normele metodologice care clarifică modul de achitare a impozitului pe construcţii, prin hotărâre, a avut o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, la care a fost prezent şi premierul, privind soluţiile pentru eliminarea speţelor apărute în urma aplicării acestui impozit.

"După şedinţa de Guvern, am avut o discuţie cu ministrul Ioana Petrescu, la care a asistat şi premierul. Suntem foarte preocupaţi cum putem astăzi să găsim portiţe să modificăm cu prilejul adoptării unei legi - ordonanţa se va transforma în lege - să evităm aceste probleme", a precizat Andrei.

----

Normele metodologice care clarifică modul de achitare a impozitului pe construcţii, introdus recent de Guvern şi pentru care prima plată trebuie efectuată până pe 26 mai, au fost aprobate de Guvern, prin hotărâre, în şedinţa de marţi.

Actul normativ, adoptat după consultări cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai asociaţiilor patronale şi sindicale care fac parte din Comisia de dialog social a MFP, conţine o serie de clarificări privind aplicarea reglementărilor referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit şi la taxa pe construcţii.

Pentru o mai bună înţelegere a modalităţii de calcul a profitului reinvestit pentru contribuabilii care aplică pentru această facilitate fiscală, normele metodologice conţin exemple de calcul, diferenţiate în funcţie de sistemul trimestrial sau anual de declarare şi plată a impozitului pe profit.

Primul exemplu evidenţiază faptul că suma profitului asupra căreia i se aplică facilitatea fiscală este cea înregistrată în trimestrul în care se face punerea în funcţiune a echipamentului. Având în vedere că pentru 2014, scutirea de la plata impozitului reinvestit se aplică începând cu 1 iulie, exemplul de calcul se raportează la profitul contabil brut aferent perioadei rămase din anul fiscal 2014, respectiv 1 iulie-31 decembrie 2014. Concret: un investitor care pune în funcţiune un echipament în trimestrul IV 2014, poate aplica scutirea pentru profitul realizat în trimestrele III şi IV 2014.

Al doilea exemplu vizează contribuabilii care aplică sistemul anual de declarare şi plată a impozitului pe profit, punând în evidenţă faptul că aceştia totalizează valoarea investiţiilor puse în funcţiune pe perioada întregului an fiscal. Profitul asupra căruia se aplică scutirea este cel realizat pe întregul an fiscal.

Al treilea exemplu vizează realizarea unor echipamente tehnologice pentru mai mulţi ani consecutivi şi pune în evidenţă faptul că valoarea totală a investiţiei se ia în calcul la data punerii în funcţiune. Aceasta se raportează la profitul realizat în trimestrul-anul punerii în funcţiune.

Normele cuprind, de asemenea, precizări şi pentru contribuabilii care utilizează echipamente tehnologice în baza unor contracte de leasing.

Actul normativ adoptat astăzi include şi o serie de clarificări ale modului de determinare a bazei impozabile a impozitului pe construcţii.

Mai exact, sunt avute în vedere unele situaţii specifice ca urmare a aplicării corelate cu Titlul IX din Codul fiscal sau ca urmare a reflectării în contabilitate a construcţiilor (înregistarea ca investitii în curs a construcţiilor realizate în regie proprie sau antrepriză, înregistrarea în evidenţa din afara bilanţului,etc).

Normele sunt aprobate după ce mai mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri au reclamat că nu ştiu încă în mod clar cum trebuie calculat impozitul, deoarece nu există norme de aplicare deşi noua taxă a fost introdusă de la începutul anului.

Problema i-a fost reclamată direct şi premierului Victor Ponta, în urmă cu două săptămâni, într-o discuţie cu directorii companiei Electromagnetica Bucureşti, aceştia spunând că nu au încă o idee clară legată de modul în care "s-ar pune problema privind taxa pe lucrări speciale".

Tot în acea zi, înainte să ajungă la Electromagnetica, premierul Ponta a fost întrebat de jurnalişti ce se va întâmpla cu "taxa pe stâlp", deoarece ar trebui să fie încasată până pe 26 mai şi nu există norme de aplicare, şi a răspuns: "Cam de vreo 100 de ori v-am zis, vă mai zicem a 101-a oară şi o să mă întrebaţi din nou, şi anume: ne-am întâlnit şi cu mediul de afaceri, toată lumea a înţeles foarte clar ce are de raportat şi ce are de plătit. Mai departe, ce să vă spun?".

Guvernul a introdus de la începutul anului un impozit pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei.

Impozitul este aplicat pentru construcţii precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni, centrale termoelectrice şi nucleare, construcţii pentru transportul energiei electrice, baraje, piste şi platforme, sonde de ţiţei, gaze şi sare, rampe de încărcare - descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri şi linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii.

La sfârşitul lunii aprilie, premierul Ponta a declarat că Guvernul va obţine din impozitarea construcţiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste ţinta stabilită în mod precaut de Fondul Monetar Internaţional, care reprezintă unul dintre principalele argumente pentru a reduce contribuţiile de asigurări sociale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb