Norvegia este în favoarea implicării Rosneft în proiectele petroliere din apele sale teritoriale

Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 27 august 2014

Norvegia este în favoarea implicării Rosneft în proiectele petroliere din apele sale teritoriale

Norvegia, cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa Occidentală, este deschisă implicării Rosneft în proiectele petroliere din apele sale teritoriale, grupul rus fiind deja partener al companiei norvegiene Statoil la un perimetru din Marea Barents, relatează Bloomberg, citată de Mediafax.

Statoil deţine o participaţie de 40% la proiectul din Marea Barents, iar Rosneft de 20%, prin intermediul diviziei RN Nordic Oil.

Prezenţa Rosneft în Norvegia are loc în condiţiile în care acest stat susţine sancţiunile impuse Rusiei de Statele Unite şi Uniunea Europeană, din cauza sprijinului acordat separatiştilor din estul Ucrainei.

Restricţiile impuse Rusiei includ interzicerea transferului de tehnologie pentru activităţile de explorare şi producţie la mare adâncime, în zona arctică şi a zăcămintelor de şist. De asemenea, sancţiunile americane limitează accesul Rosneft pe pieţele financiare.

"Măsurile restrictive se referă la exporturile de bunuri pentru utilizarea în Rusia şi nu la participarea companiilor străine la activităţi în industria petrolului sau la licitaţiile de atribuire a proiectelor offshore din Norvegia", a declarat ministrul Petrolului şi Energiei, Tord Lien.

Norvegia vrea să menţină nivelul actual al producţiei, în condiţiile epuizării unor zăcăminte, după 40 de ani de extracţie de petrol şi gaze.

Industria petrolului are deja probleme din cauza costurilor ridicate şi a stagnării preţului petrolului. Companii precum Statoil şi Royal Dutch Shell au amânat proiecte şi au redus investiţiile planificate.

Rosneft, la care statul rus este acţionarul majoritar, intenţionează să participe la viitoarea licitaţie care va fi organizată de Norvegia, pentru perimetre din Marea Barents, potrivit unei scrisori adresate de grup Ministerului Petrolului şi Energiei din Norvegia, în luna iunie.

Directorul general al Statoil, Helge Lund, a refuzat să comenteze dacă grupul norvegian se va asocia din nou cu Rosneft pentru obţinerea de licenţe.

Termenul limită pentru înscrierea la licitaţie este a doua jumătate a anului 2015, iar licenţele ar urma să fie atribuite în primul semestru din 2016, a spus un purtător de cuvânt al ministerului.

Atribuirea ar fi trebuit să aibă loc în 2015, dar a fost amânată pentru efectuarea unor studii seismice.

Statoil, la care statul norvegian deţine o participaţie de 67%, a mai semnat acorduri cu Rosneft pentru explorarea unor perimetre în apele teritoriale ale Rusiei din Marea Barents şi din Marea Ohotsk (între peninsula Kamceatka, insulele Kurile şi insula Sahalin), precum şi proiecte pilot în Siberia şi Samara.

Şeful Statoil a afirmat într-un interviu că sancţiunile vor afecta o parte din acordul de colaborare.

"În unele domenii vor conduce în mod clar o întârziere. Este vorba în principal de zăcăminte de şist şi de mare adâncime, în zona Arctică. Unele activităţi vor continua, altele vor fi afectate", a spus Helge Lund.

Creşterea economică a Norvegiei, cea mai bogată economie scandinavă, încetineşte, odată cu scăderea investiţiilor offshore. Companiile petroliere anticipează că investiţiile vor scădea anul viitor cu până la 21%, afectate de costurile ridicate, potrivit unui studiu realizat în iunie de institutul de statistică al Norvegiei.

Circa 22% din PIB-ul Norvegiei este asigurat de industria petrolului, iar statul a acumulat 880 de miliarde de dolari din veniturile aduse de acest sector, într-un fond de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Unde-i interesul mare .... parca nici sanctiuni nu am aplica, nici de comentat n-am comenta o asociere si cooperare, ca doar EXXON o face deja !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb