NOTĂ DE TRECERE PENTRU INVESTIŢII Fitch ne-a îmbunătăţit ratingul

EMILIA OLESCU, ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 iulie 2011

Fitch spune că suntem pe drumul bun.

Fitch spune că suntem pe drumul bun.

Ţara noastră a revenit în categoria recomandată pentru investiţii, după ce agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit, ieri, ratingul pentru credite pe termen lung în valută de la "BB+" la "BBB-", cu perspectivă stabilă.

Astfel, ne situăm la nivelul anului 2004, când Fitch ne-a mai acordat acest rating, spune Călin Rechea, analist economic la Banca Carpatica. Domnia sa este de părere că acest pas "este o bilă albă pentru România", dar nu este suficient pentru a crea efecte importante pe termen lung: "Dacă mişcarea ar fi urmată şi de alte agenţii, poate ar fi fost un semnal mai puternic, cu ceva consistenţă".

În condiţiile de faţă, efectele vor fi pe termen scurt şi vor viza stabilizarea percepţiei asupra riscului de ţară, fiind, de asemenea, "un ajutor pentru leu în întreruperea tendinţei descendente pe care a avut-o în ultima lună şi ceva", spune domnul Rechea.

Referitor la cursul de schimb, Călin Rechea ne-a spus că problemele sunt destul de mari, având în vedere că "am început să avem ieşiri de investitori străini, iar tendinţa nu pare să se îmbunătăţească. Pe fondul unui deficit de cont curent mare şi în creştere, estimările pentru cursul de schimb nu sunt bune. Oricum, creşterea ratingului nu este suficientă în acest sens".

Liviu Voinea: Creşterea ratingului are un stimulent pervers - să ne împrumutăm mai mult

Şi Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), este de părere că "evoluţia cursului de schimb se va menţine într-un interval de variaţie destul de strâns, păstrându-se, mai degrabă, pe o linie de stabilitate".

Domnia sa susţine că îmbunătăţirea ratingului de către Fitch este un lucru bun atâta vreme cât nu ne determină să ne împrumutăm mai mult: "Este un lucru pozitiv dacă avem în vedere că ne vom împrumuta mai ieftin, însă trebuie să fim conştienţi că ne oferă stimulentul pervers de a ne împrumuta mai mult. Evaluarea este făcută pentru capitalul speculativ, care are riscul de a pleca din ţara noastră atât de brusc cum a venit".

Cristian Pârvan: Fitch trebuia să îmbunătăţească ratingul de la începutul anului

Creşterea ratingului ar trebui să-i determine pe investitorii străini - pe cei care doresc să investească în producţie, nu pe cei cu capital speculativ - să-şi recapete încrederea în ţara noastră, susţine Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).

Domnia sa opinează că "acest lucru pozitiv (n.r. îmbunătăţirea ratingului) ar fi trebuit să se întâmple încă de la începutul anului" şi că principalul efect ar trebui să fie un cost mai mic pentru împrumuturile României la viitoarele emisiuni de eurobonduri programate pentru acest an.

Cristian Pârvan consideră că stabilirea cursului de schimb trebuie să se facă pe baze economice, subliniind că "Banca Naţională a Româ-niei nu pare interesată de producţie, fără de care nu poate exista o relansare economică, ci de bunul mers al sistemului bancar".

Fitch: Per ansamblu, se constată o îmbunătăţirte reală a situaţiei de risc a României

Totodată, calificativul pentru credite pe termen lung în lei a fost revizuit în sens pozitiv, de Fitch de la "BBB-" la "BBB", în timp ce plafonul de ţară a fost îmbunătăţit de la "BBB" la "BBB+". Ratingul pentru credite pe termen scurt a fost revizuit în creştere de la "B" la "F3".

"Îmbunătăţirea reflectă progresul României în redresarea sa după efectele crizei financiare, vizibilă în reluarea creşterii PIB, în rezultatele solide din zona exporturilor, reducerea deficitului de cont curent şi a deficitului bugetar", a declarat Ed Parker, directorul departamentului EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) din cadrul agenţiei. În opinia sa, per ansamblu, se constată o îmbunătăţite reală a situaţiei de risc a României, "corespunzătoare unei reveniri în categoria recomandată pentru investiţii".

Conform Fitch, redresarea economică a României a început în 2011, cu un avans al PIB de 1,6% în primele trei luni din acest an, faţă de perioada similară din 2010, după ce ţara s-a confruntat cu una dintre cele mai grave recesiuni din UE. Potrivit agenţiei, guvernul îşi va realiza ţinta de reducere a deficitului bugetar la 4,9% din PIB în 2011, de la 6,4% în 2010, respectiv 8,5% în 2009.

Însă, conform Fitch, mai sunt necesare unele măsuri menite să reducă deficitul bugetar, astfel încât să fie atinsă ţinta prevăzută pentru 2012: 3% din PIB.

În privinţa riscurilor la adresa redresării, agenţia aduce în atenţie creditele neperformante, care au crescut, ajungând la 13% din total în luna aprilie. Totuşi, Fitch precizează că ratele de adecvare a capitalului băncilor sunt relativ mari, iar provizioanele se află la un nivel adecvat.

Şi inflaţia este relativ mare, potrivit Fitch (8,4% în mai), însă agenţia anticipează că aceasta va scădea în semestrul al doilea.

Agenţia arată că o eventuală retrogradare a calificativului României ar putea fi determinată de relaxarea disciplinei financiare, în contextul alegerilor din noiembrie 2012. În plus, o posibilă răspândire a unui şoc extern, precum eventualele probleme din sectorul bancar elen, ar putea afecta ratingurile ţării noastre.

Creditele neperformante reprezintă un risc la adresa redresării economice, conform Fitch.

România beneficiază de rating recomandat pentru investiţii şi din partea agenţiei Moody"s ("Baa3"), însă Standard & Poor"s plasează ţara noastră în categoria nerecomandată investiţiilor, cu un rating "BB+".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. el vede doar efecte perverse in tot ce se intampla... daca ne inrautatea raiting-ul atunci era bine, nu era nimci pervers... totusi e greu sa realizezi d-le voinea cat esti de penibil sau pervers cum spui tu ca este imbunatatirea de rating...

    In presa apare motivarea lui Ed Parker, dar analistul sef al Fitch pe Romania este Gergely Kiss. Oare acesta sa fie unul din motivele pentru care imbunatatirea ratingului a venit mai tarziu decat trebuia? Stiu, la nivelul asta profesionalismul nu ar trebui sa fie afectat de subiectivisme, dar... ramane o doza de scepticism.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb