Strategia de privatizare a Băncii Comerciale Române (BCR) a fost modificată ieri, printr-o Hotărîre de Guvern. Noua strategie prevede vînzarea către un investitor strategic, instituţie financiar-bancară de reputaţie internaţională sau unui grup de investitori strategici a unui pachet de cel puţin 50% plus o acţiune din capitalul social total al BCR, cota reconstituită din cota parţială sau totală rămasă în proprietatea statului, la care se adaugă cotele parţiale sau totale dobîndite de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Divizia de Investiţii a Băncii Mondiale (IFC). Vînzarea se va face prin negociere, cu selecţie de oferte. Modificările aprobate de Guvern vor permite maximizarea veniturilor obţinute prin vînzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat, dar şi implicarea pieţei de capital în realizarea ofertei publice pentru vînzarea unui eventual pachet de acţiuni rezidual.
Potrivit Hotărîrii, preţul de vînzare pentru o acţiune din pachetul majoritar nu va putea fi mai mic decît preţul pe o acţiune plătit de către BERD şi IFC în anul 2003. Dacă nu vor fi achiziţionate toate acţiunile deţinute de către stat, cele rămase vor fi vîndute pe piaţa internă sau externă de capital, însă pachetul rămas nu trebuie să fie mai mare de 11,88% din capitalul social al BCR.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu estimează că BCR va fi vîndută pînă la sfîrşitul acestui an. După aprecierile făcute de preşedintele AVAS, Gabriel Zbîrcea, anunţul de vînzare a pachetului de acţiuni va fi publicat cel mai tîrziu la sfîrşitul săptămînii viitoare. Domnia sa şi-a exprimat convingerea că "vor fi bănci de renume internaţional interesate de privatizarea BCR" şi că "vom avea de-a face cu o competiţie foarte strînsă".
În prezent, BERD şi IFC deţin 25% plus două acţiuni din capitalul social total al BCR, Asociaţia Salariaţilor BCR deţine 8%, SIF-urile 30%, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului 36,88%.Privatizarea BCR, începută în decursul anului 2003, este unul din obiectivele Guvernului Tăriceanu. Ea constituie un punct important convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).