Noul ministru britanic de Finanţe promite să recâştige încrederea pieţelor financiare

V.G.
Internaţional / 16 octombrie 2022

Noul ministru britanic de Finanţe promite să recâştige încrederea pieţelor financiare

Noul ministru britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a promis într-un interviu acordat BBC News că va recâştiga credibilitatea economică a Marii Britanii, urmând să fie răspunzător de fiecare ban din planurile guvernamentale de impozite şi cheltuieli, el insistând în acelaşi timp că guvernul va fi condus de şefa sa, premierul Liz Truss, şi nu de el, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Truss l-a numit vineri pe Hunt în încercarea de a-şi salva conducerea, deoarece încrederea în capacitatea ei de a conduce ţara fiind pusă sub semnul întrebării atât în ​​propriul Partid Conservator, cât şi pe pieţele financiare internaţionale.

Investitorii masiv obligaţiuni guvernamentale britanice începând cu 23 septembrie, când predecesorul lui Hunt, Kwasi Kwarteng, a anunţat o serie de reduceri de impozite nefinanţate, fără a publica un set de previziuni economice independente.

Efectele au forţat Banca Angliei să facă o intervenţie de urgenţă pentru a proteja fondurile de pensii şi a crescut costurile creditelor ipotecare, amplificând presiunea asupra finanţelor britanicilor.

"Niciun guvern nu poate controla pieţele. Niciun cancelar nu ar trebui să încerce să facă asta. Există un lucru pe care îl putem face şi asta voi face, şi anume să arăt pieţelor, lumii, chiar oamenilor care se uită acasă, că putem contabiliza în mod corespunzător fiecare bănuţ din planurile noastre de taxe şi cheltuieli", a declarat Hunt pentru televiziunea BBC, într-un interviu difuzat astăzi.

Economia Marii Britanii riscă să intre în recesiune în acelaşi timp în care Banca Angliei creşte ratele dobânzilor pentru a controla accelerarea inflaţiei.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat ieri că crede că va fi necesară o majorare mare a ratelor dobânzilor la începutul lunii noiembrie.

Truss, care a câştigat conducerea Partidului Conservator în urmă cu abia o lună, după ce a promis că va reduce taxele, l-a concediat vineri pe Kwarteng şi a renunţat la părţi cheie ale programului pe care l-au convenit împreună.

Haosul a alimentat nemulţumirea partidului de guvernământ, care înainte de ziua de vineri era deja divizat, fiind cu mult în urma Partidului Laburist de opoziţie, în sondajele de opinie.

După ce a demontat pariul lui Truss conform căruia reducerile de taxe ar stimula creşterea economică şi ar plăti cheltuielile publice, Hunt a spus că va merge mai departe, inclusiv prin impunerea unor controale mai stricte a cheltuielilor şi unele creşteri de impozite.

"Voi cere fiecărui departament guvernamental să găsească economii suplimentare de eficienţă", a spus el, adăugând că, deşi a vrut să păstreze alte reduceri de impozite pe care guvernul le-a promis, nu a exclus nimic în încercarea sa de a echilibra contabilitatea.

El a spus că va prezenta detaliile într-o declaraţie fiscală deja programată pentru 31 octombrie.

Sunday Times a spus că prognozele iniţiale ale Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară au arătat un deficit de 72 de miliarde de lire sterline (80,42 miliarde de dolari) în planurile actuale.

Ziarul a mai scris că Hunt va amâna o reducere planificată a cotei de bază a impozitului pe venit. Trezoreria a refuzat să comenteze informaţia.

Întrebat dacă crede că pieţele financiare ar avea încredere în planurile sale, Hunt a spus pentru BBC: "Ei bine, pentru oamenii care tranzacţionează pe pieţe, acţiunile vorbesc mai tare decât cuvintele".

Un prim test va avea loc mâine dimineaţă, când tranzacţionarea obligaţiunilor guvernamentale deteriorate ale Marii Britanii va fi reluată fără sprijinul programului de cumpărare de obligaţiuni de urgenţă al Băncii Angliei, care a expirat vineri.

"Practic, am trecut de la un aspect nu prea diferit de SUA sau Germania, ca o propunere de împrumut, la arăta mai mult ca Italia şi Grecia", a declarat pentru Sky fostul viceguvernator al Băncii Angliei, Charlie Bean.

În timp ce Hunt încearcă să evite presiunea pieţei financiare, Truss trebuie să facă faţă revoltei din interiorul partidului său.

Ştiri care citează surse anonime au umplut ziarele de astăzi, ministrul Apărării, Ben Wallace, fiind prezentat drept înlocuitorul preferat al parlamentarilor seniori de către Sunday Mirror, iar Rishi Sunak - pe care Truss l-a învins luna trecută într-un concurs pentru conducere, fiind numit astăzi drept un alt posibil succesor de către Sun.

Truss admite că planurile ei au mers "mai departe şi mai repede decât se aşteptau pieţele".

"Am ascultat, am înţeles. Nu putem deschide calea către o economie cu impozite scăzute şi cu o creştere ridicată fără a menţine încrederea pieţelor în angajamentul nostru de a face bani sănătoşi", a spus ea.

Parlamentarul conservator Robert Halfon a spus că planurile ei iniţiale au făcut ca guvernul să arate ca nişte "jihadişti libertarieni" care au tratat întreaga ţară ca pe nişte şoareci de laborator pe care să efectueze experimente de piaţă ultra-liberă.

Halfon a spus Sky că, deşi nu îi cere demisia acum, lucrurile trebuie să se îmbunătăţească.

Hunt a fost întrebat dacă, având în vedere schimbarea drastică de politică pe care a coordonat-o, acum conduce efectiv guvernul.

"Prim-ministrul este la conducere. Ea a schimbat modul în care vom ajunge acolo. Nu a schimbat destinaţia, care este de a dezvoltarea ţării", a spus el.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Putin probabil,

    dupa ce trimite banii si armele la Zelenski,

    nu-i ramane mult spatiu de manevra 

    Nu s-a scris niciun reportaj sau opinie despre lovitura de palat de la Londra. Dragnia a fost mic copil. Pe el l-au dat jos cu dosare contrafacute si instante securiste.

    Sa vedeti atentat si lovitura de palat la Londra. Tuss si fostul ministru de finante au planuit una dintre cele mai mari reduceri de taxe din ultimele cateva zeci de ani. Ceva de genul lui Trump acum cativa ani. Ceva major. Pietele chiar nu se asteptau si lira s-a devalorizat masiv in doar cateva zile facandu-se de rusine chiar si in fata rublei rusesti. 

    A intervenit Banca Angliei, nu numai prin a cumpara titluri de stat, repornind QE-ul, dar a si dat niste mesaje alarmiste, apocaliptice catre fondurile de pensii. In tot acest timp, ministrul de finante era la Washington. Banca Angliei nu a fost de acord cu politica guvernului, a manipulat si panicat pietele.... si saracul ministru a fost chemat de urgent de la Washington de Tuss ca sa fie dat afara. In locul lui a fost pus Hunt care impreuna cu aceeasi Tuss a anuntat o politica total inversa. Cresteri de taxe.

    Ce lovitura de palat. Ce democratie de cacao este in Anglia asta. 

    1. Democratia e un cuvant golit de continut. Capitalismul e dictatura banilor, maj precis a stapanilor banilor, via asa-numita "pieta libera".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb